foto: Shutterstock
Higiēna putnu barotavās: pieskati, lai viss ir tīrs un sēkliņas nemirkst slapjumā
Noderīgi ikdienā
2020. gada 23. janvāris, 14:00

Higiēna putnu barotavās: pieskati, lai viss ir tīrs un sēkliņas nemirkst slapjumā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Kopš pie mums ziemās pāris pēdējos gados sals strauji mijas ar atkušņiem, bieži vien līst lietus un gaisa temperatūra ir virs nulles, īpaši svarīgi ir ievērot higiēnu putnu barotavās.

Ja ilgstoši valda kārtīgs sals, daudzas kaitīgās sīkbūtnes iet bojā, bet siltākā laikā, kad turklāt vēl barotavā krājas lietusūdens vai kūstošs sniegs kopā ar putnu mēsliem un spalvām, tā ir īsta barotne un vairošanās vieta dažādiem slimību ierosinātājiem.

Tāpēc barotava regulāri un kārtīgi ar suku un verdošu ūdeni jāiztīra, pēc tam jāizsusina. Barotavā nevajag vienā reizē iebērt daudz barības, pēc principa – derēs vairākām dienām. Labāk mazāk, bet vairākas reizes, lai, piemēram, sēkliņas nemirkst slapjumā.

Vēl jo biežāk jāparūpējas par tīrību, ja barotavu mēdz apciemot putni, kuri, teiksim, saulespuķu sēklas izloba turpat uz vietas, nevis aiznes uz kādu tuvāko zaru un apēd tur.

Ja tiek izmēģināta kāda jauna barība un redzams, ka putniem tā negaršo, nevajag to ilgstoši atstāt barotavā, cerot, ka varbūt pienāks brīdis, kad iegaršosies. Vēlākais pēc diennakts tā jāaizvāc un barotava jāiztīra.