foto: Shutterstock
Kā sagatavot auto gumijas un salonu ziemai?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 21. novembris, 07:29

Kā sagatavot auto gumijas un salonu ziemai?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Pirms sala automašīnas salonu vēlams iztīrīt, jo aukstā laikā to būs grūtāk izdarīt: sals var kaitēt ar mitru drānu tīrītajām virsmām, piemēram, var iesalt durvis. 

Ja salonā aizsvīst stikli, iespējams, jānomaina salona filtri. Braucot pa Latvijas putekļainajiem ceļiem, tie visai ātri tiek piedzīti ar sīkajām daļiņām – salona filtrus iesaka mainīt reizi gadā. Stipri piesārņots gaisa filtrs var bojāt salona ventilatoru un elektronikas elementus, kas kontrolē kondicionieri un salona apsildi. Filtrus iesaka regulāri mainīt arī tad, ja ar mašīnu brauc cilvēki, kas slimo ar alerģiju vai elpceļu kaitēm. Atkarībā no darbam nepieciešamā laika salona filtra maiņa maksā 7–30 EUR. 

Labai gaisa kvalitātei vēlamāk lietot dabīgus atsvaidzinātājus, piemēram, lavandas vai citu aromātisku augu maisiņus vai aromātiskas ziepītes, ieslēptas mazā plāna auduma dāvanu maisiņā.

Lai salonā samazinātu mitrumu, gaisu caurlaidīgā maisiņā var turēt pašcementējošās kaķu smiltis un pēc kāda laika tās nomainīt.

Lai ziemā durvis vienmēr varētu atvērt, durvju gumijas apstrādā ar īpaši šim nolūkam paredzētu silikonu, kas novērsīs durvju un logu gumiju piesalšanu pie metāla virsmām. To var nopirkt arī lielveikalos, auto preču nodaļās. Cena svārstās ap 6 EUR.

Ja automašīnai vadītāja durvis atslēdz ar atslēgu, atslēgas caurumu ieeļļo ar speciālu līdzekli. Vispirms gan to iztīra, vairākas reizes ievietojot un izņemot atslēgu, un tikai tad iepūš līdzekli. Arī šo līdzekļu variācijas par apmēram 3–7 EUR pārdod lielveikalos un, protams, auto preču veikalos.