foto: Shutterstock
Lapu savākšana, stumbru kaļķošana, orhideju mēslošana: kas jāpaveic dārzā novembrī
Novembrī daba dodas atpūsties, tāpēc darāmā dārzā ir mazāk.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 11. novembris, 11:00

Lapu savākšana, stumbru kaļķošana, orhideju mēslošana: kas jāpaveic dārzā novembrī

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Žurnāls "100 Labi Padomi" sadarbībā ar LU Botānisko dārzu māca, kādi darbi novembrī jāpaveic dārzā un arī pilsētnieka mazdārziņā uz palodzes. Konsultē agronome Kristīne Taupmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Košumdārzā

■ Novembrī daba dodas atpūsties, tāpēc darāmā dārzā ir mazāk. Lapas lielākoties kokiem un krūmiem ir nokritušas: slimās no dārza izved un, vislabāk, sadedzini vai apkaisi ar karbamīdu, lai slimības neizplatītos. Veselās lapas vari izmantot kā mulčējamo materiālu. To koku lapas, kas ilgi sadalās, piemēram, ozola vai dižskābarža, vari sagrābt atsevišķā kaudzē vai sasmalcināt ar zāles pļāvēju un pēc tam sagrābt. Tā cietās lapas aizņems mazāk vietas un ātrāk satrūdēs. Vari ar tām mulčēt skujeņus un rododendrus.

■ Novembrī, ja nepieciešams, vari formēt egles. Neaizmirsti par egļu zariem rožu un citu dārza dārgumu segšanai. Rozes vajadzēs segt, kad iestāsies pastāvīgs sals – mīnus 10 grādi.

■ Piesedz jaunās magnolijas un citus kokus un krūmus, kuriem pirmajās ziemās tas nepieciešams.

■ Kamēr zeme vēl nav sasalusi, turpini stādīt tulpes un citas sīpolpuķes. Nogriez vēlu ziedošo ziemciešu lakstus, bet to varēsi izdarīt arī pavasarī. Kad zeme sasalusi, piesedz salīgākās ziemcietes.

■ Ir labs laiks, lai kaļķotu augsni. Augsnes neitralizēšanai izmanto dolomīta miltus, krītu vai pelnus.

Augļu dārzā

■ Siltā rudenī augļkokiem mēdz izplaukt kāds zieds, tas nav nekas slikts – lai zied, nav obligāti jānogriež! Visus griešanas darbus atstāj uz pavasari.

■ No augļu dārza izvāc bojātos augļus un slimās koku lapas. Kokus un krūmus profilakses nolūkos labāk apsmidzināt 3 % Bordo šķīdumu.

■ Sausas bezsala novembra dienas ir piemērotas, lai kaļķotu augļkoku stumbrus. Pirms kaļķošanas no koku stumbriem ar asu suku notīri sūnu kārtiņu, kas mēdz izveidoties ziemeļu pusē, it sevišķi meža tuvumā.

■ Līdz ar augsnes virskārtu apgriez rudens avenes un piesedz (piemēram, ar sausu neitralizētu kūdru), lai pasargātu avenājus no izsalšanas.

■ Apgriez arī vīnogulājus, ja tas nav izdarīts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sakņu dārzā

■ Ja laiks ir labs, novembra pašā sākumā vēl vari stādīt ziemas ķiplokus. 

Pilsētnieka dārzā uz palodzes

■ Telpaugi mazāk jālej, bet istabas lapainos augus ieteicams smidzināt ar ūdeni vismaz reizi dienā, ja telpā ir sauss gaiss!

■ Sukulentus un kaktusus novieto visvēsākajā un gaišākajā vietā. Lej reti un maz.

■ Orhidejas, kas novembrī zied, turpini mēslot un tām vari uzlikt papildu apgaismojumu.