Kas jāzina, izmantojot ķirbjus virtuvē?
Kāpēc ķirbji kļūst aizvien populārāki? Tas notiek galvenokārt divu iemeslu dēļ: pirmkārt, zinātnieki joprojām atklāj jaunas, vērtīgas ķirbju īpašības, kas nāk par labu cilvēku veselībai un pagarina mūžu, un, otrkārt, ķirbju un to pagatavošanas recepšu klāsts kļūst aizvien plašāks un interesantāks.
Lielākajai daļai ķirbju ir cieta un bieza miza, tāpēc griešanai jāizvēlas liels un ass nazis. Ar mazu un trulu nazi ir daudz lielāka iespēja iegriezt rokā nekā ķirbī.
Veselu ķirbi ieteicams sagriezt daivās, jo tad ir vieglāk to apstrādāt. No katras daivas atdala mīkstumu ar sēklām. Sēklas izžāvē un lieto, kā vēlas – grauž tāpat vai pievieno ēdieniem.
Ja ķirbi ir paredzēts pildīt ar dārzeņiem, tad ar asu nazi virspusē nogriež vāciņu un ar karoti, kurai ir asas maliņas, izņem sēklotni.
Lai pagatavotu biezputru, ķirbi vāra apmēram 20 minūtes. Pēc vēlēšanās pievieno vai nu sāli, vai cukuru, vai citas garšvielas.
Mazie ķirbji ir piemēroti cepšanai krāsnī.
Ķirbju saldēdieniem garšu uzlabo kanēlis, vaniļa, ingvers, krustnagliņas, kardamons. Savukārt pikantajiem ēdieniem piemēroti ir ķiploki, sīpoli, karijs, pētersīļi, timiāns, rozmarīns, ķimenes.
Ķirbju sēklu eļļu izmanto salātu mērču un marināžu gatavošanai. Turpretī cepšanai un citiem procesiem, kas saistīti ar karsēšanu, tā nav piemērota, jo iet bojā vērtīgās vielas.