foto: Shutterstock
Kā glabāt augļus mājās, ja nav pagraba?
2019. gada 1. novembris, 07:36

Kā glabāt augļus mājās, ja nav pagraba?

"100 Labi Padomi"

No laukiem atvests vai pašas dārzā salasīts maiss ar ziemas āboliem un vēlajiem bumbieriem, bet pagraba nav! Ko darīt? Lūk, daži ieteikumi, lai ilgāk uzglabātu augļus.

Galvenie nosacījumi, lai augļus glabātu ilgāk par nedēļu, ir vēsums, sausums un augļu stāvoklis. Pirmais, kas jādara, augļi jāpārlasa un jāatliek malā visi iebojātie, saskrambātie vai putnu ieknābtie. Augļus nemazgā un nepulē, lai neskartu uz mizas dabiski esošās vielas, kas kavē pūšanu. Kritušiem augļiem un tiem, kas vesti maisos, ir iespiedumi, ko sākumā nevar redzēt, bet tie pirmie veidos brūnos puves plankumus. Tāpēc uzglabājot tie pēc laika ir jāpārlasa. Vēl glabāšanas ilgumu ietekmē augļa šķirne, piemēram, rudens/ziemas āboli var nestāvēt tik ilgi kā ziemas āboli. Bez speciāliem glabāšanas nosacījumiem augļus var saglabāt ne ilgāk kā līdz Ziemassvētkiem.

Ja mājās ir logi ar dubultu vērtni, starpā vairākās kārtās ieklāj papīru, uz kura vienā kārtā rindo augļus tā, lai tie nesaskaras.

Verandā vai aukstajā pieliekamajā augļus var glabāt kastēs ne vairāk kā divās kārtās, pa vidu liekot avīzes, papīru, ēveļskaidas, sienu vai salmus.

Uz stiklotas lodžijas augļus glabā kastēs, sakārtotus divās kārtās, tāpat, kā verandā vai pieliekamajā. Ja nav kastu, derēs kurpju kastes, nevajadzīgas cepamplātis (ieklājot vecu dvieli), paplātes vai kas cits. Jārēķinās, ka, sākoties salam, augļi jāsasedz ar segām. Dzīvē mēdzam likt augļus biezāk – trīs vai četrās kārtās, tad starp kārtām var ieklāt vecus dvieļus vai tīras lupatas, nodrošinot, ka augļi nesaskaras.

Uz atklāta balkona augļus varēs glabāt līdz salam. Taču, ja tev īpašumā ir putuplasta kaste vai kastes saldētu produktu pārvadāšanai (kas uztur kastē ielikto produktu temperatūru), iespējams, ka tajās liktie augļi glabāsies ilgāk.