foto: Shutterstock
Kas jāzina par Latvijas citronu – cidoniju
Svaigu cidoniju aromāts uzlabo noskaņojumu, kliedē nomāktu dvēseles stāvokli, samazina galvassāpes.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 22. oktobris, 08:06

Kas jāzina par Latvijas citronu – cidoniju

"100 Labi Padomi"

Cidonijas ir mūsu platuma grādu bagātība, jo nedz ziemeļu, nedz dienvidu apstākļi tām nav piemēroti, lai viss labums spētu izpausties pilnībā.

Tieši pie mums augošās cidonijas ar savu smaržu, garšu un vērtību spēj ne tikai atveseļot, bet arī atjaunināt cilvēku. Svaigu cidoniju aromāts uzlabo noskaņojumu, kliedē nomāktu dvēseles stāvokli, samazina galvassāpes.

To pašu dara arī cidonijās esošie vitamīni, citas bioloģiski aktīvas vielas un ēteriskās eļļas, kas turklāt vēl uzlabo aknu un sirds darbību un darbojas kā līdzeklis pret iekaisumiem.

Zināšanai!

  • Cidoniju smarža ir ļoti spēcīga, tāpēc tās nav vēlams glabāt kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, jo tie piesūksies ar cidoniju aromātu. Turpretī, ja vēlies, lai virtuve vai istaba patīkami smaržotu, cidonijas uz pāris dienām ieber dekoratīvos šķīvjos un noliec telpas vidū.
     
  • Ja pietiek pacietības, tad izlobītās sēkliņas vari savērt krellēs un nēsāt ap kaklu un rokām – arī tā izpaudīsies cidoniju veselīgā iedarbība.
     
  • Saulē un siltumā nobriedušas cidonijas ir uzkrājušas sevī arī gana daudz konservantu, lai, šķēlītēs sagrieztas un ar cukuru pārbērtas, varētu ledusskapī gana labi uzglabāties pat pusgadu.