foto: Shutterstock
Lapu grābšana rudenī: kurš ir labākais grābeklis, un kad vajag lapu pūtēju
Noderīgi ikdienā
2019. gada 14. oktobris, 19:07

Lapu grābšana rudenī: kurš ir labākais grābeklis, un kad vajag lapu pūtēju

"100 Labi Padomi"

Parasti lapas grābj vienkārši estētisku iemeslu dēļ, tomēr ir arī daži svarīgi pamatojumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

* uz lapām mēdz būt dažādas sēnīšu slimības un kaitēkļu kūniņas, ja tādas lapas atstās zālājā, pavasarī viss spēji vairosies un bojās skatu;

* pārāk bieza lapu kārta traucē gaisa cirkulāciju, tādēļ mainās augsnes skābums un veidojas sūnas;

* bieza lapu kārta ir laba vieta, kur pārziemot grauzējiem, kas tad apgrauž koku mizu un sastrādā citus nedarbus.

Taču nevajag arī pārcensties, it sevišķi, ja tuvumā aug priedes. Pārāk cītīgi visu nogrābjot, mainās augsnes dabiskais sastāvs un koki var sākt nīkuļot.

Vislabāk darīt tā – jāizbradājas pa lapām, kamēr tās ir skaistas, sausas un zeltainas, bet tad gan jāgrābj nost. Un nav taisnība, ka Londonas Haidparkā lapas negrābj. Grābj gan! Bet tikai tad, kad tās vairs nav skaistas.

Ko darīt ar ozola lapām, kas ir cietas un tik ātri nesadalās?

Ozola lapas nesadalās vairākus gadus, bet ir vienas no retajām, ko var likt kompostā, kā arī izmantot par segmateriālu, piemēram, baltajām lilijām, rozā hortenzijām, daudzgadīgajām dārza ciklamenām, skujeņiem un citiem augiem.

Ja lapas liek kompostā, jāraugās, lai tās nav ar miltrasu vai kādu citu sēnīšu slimību, vai nav pieķērušās kukaiņu kūniņas u. c. Vienīgi, lai paātrinātu sadalīšanās procesu, jālieto dārzkopības veikalos nopērkamie kompostēšanas līdzekļi. Ja lapas lieto kā segmateriālu, jāskatās, lai tās būtu sausas un veselas.

Padomi!

  • Koku lapas var izlaist cauri zaru smalcinātājam – tad kompostā tās ātrāk sadalīsies.
  • Ieroc koku lapas dārza zemē: līdz pavasarim liela daļa būs satrūdējusi, bet atlikusī kalpos kā zemes irdinātājs. Darbam der tikai veselīgas lapas.

Kāds ir pats labākais lapu grābeklis?

Lai nesarūgtinātu sevi ar neizdevīgu pirkumu, izvēloties lapu grābekli, lūko tādu, kuram zari nav stiprināti kopā vēdekļa formā ar kniedi. Labāk būtu izvēlēties grābekli, kam zari stiprināti ar vairākām skrūvēm. Gadu no gada kalpos grābeklis ar vienlaidu pamatni, kura pariet grābekļa zarojumā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Raugies, lai kāts labi ieguļ rokās un nav ne par tievu, ne arī par resnu – tā izdosies pasargāt rokas no tulznām.

Kad nepieciešams lapu pūtējs?

Plaša dārza sakopšanai un celiņu atbrīvošanai no lapām derētu lapu pūtējs. Lētākie modeļi gan maksā ap 90 eiro un dārgāk. Šo ierīci dārzā vajadzēs tikai īsu laiku, taču lapu pūtēju varētu arī iznomāt. Cena, sākot no 11 eiro dienā.

Saglabā lapas skaistumam!

Tikko sakritušas lapas rotājas tik košos toņos, ka gribas tās saglabāt ilgākam laikam. Lai salasītās lapas otrajā, trešajā dienā nesačokurotos, tās uzreiz pēc ienešanas telpās kārtīgi jāizgludina!