foto: Shutterstock
Atraitnītes var stādīt jau rudenī!
Noderīgi ikdienā
2019. gada 20. oktobris, 07:45

Atraitnītes var stādīt jau rudenī!

"100 Labi Padomi"

Koši ziedošas atraitnītes esam pieraduši redzēt agrā pavasarī, bet, tā kā šīm puķēm patīk vēsi laikapstākļi, tās brīnišķīgi var ziedēt arī vēlā rudenī. Pavasarī tie paši ziedu ceri atkal saplauks un ziedēs skaistiem ziediem.

Lai atraitnītes bagātīgi ziedētu ne tikai pavasarī, bet arī rudenī, jāizvēlas divgadīgo atraitnīšu šķirnes. Stādi dobē jāstāda septembrī vai oktobrī - vietā, kur tās turpinās augt arī pavasarī. Svarīgi izkniebt visus noziedējušos ziedus un ziedu krūmiņus bagātīgi mēslot, lai veidotos stipra sakņu sistēma.

Ja zeme sasalst, pirms ir uzsnidzis sniegs, atraitnītes jāpārsedz ar egļu zariem vai kūdru. Pirms ziemas iestāšanās jāizkniebj neizziedējušie ziedpumpuri. Agrā pavasarī egļu zarus noņem un, tiklīdz zemes virskārta ir atlaidusies, atraitnītes mēslo ar komplekso mēslojumu.

Pievērs uzmanību šīm!

● ‘Twix Orange Purple Wing’ – sīkziedu atraitnītes jeb ragainās vijolītes (Viola cornuta) ar oranžiem ziediem, kam ir purpura maliņa.

‘Twix Yellow Blue Wing’ – sīkziedu atraitnīte jeb ragainā vijolīte (Viola cornuta) – dzelteni ziedi ar zilām lapām. Abas šķirnes ir 10 centimetru augumā, tās sēj jūnijā 3–5 centimetru dziļumā, sadīgs 2–3 nedēļu laikā. Rudenī izstādi dobē, ziedēs no septembra līdz novembrim. Tās labi pārziemo, skaisti ziedēs arī vējainās vietās.

‘Goldberg’ – divgadīgas dzeltenas atraitnītes; 15–20 centimetrus augstas, sēklas dēstiem sēj jūnijā, jūlijā 3–5 centimetru dziļumā, zem seguma. Sadīgs 2–3 nedēļu laikā. Izstādi rudenī 20–25 centimetru attālumā citu no citas.