Hostas - ne tikai dobē, bet arī uz galda
Jau šo svētdien, 7.jūlijā, pazīstamā puķkope un grāmatu autore Guna Rukšāne aicina uz pirmajiem Hostu svētkiem, lai celtu godā šo skaisto, bet līdz galam nenovērēto dārza krāšņaugu.
Ikviens dārzkopis pateiks, ka hostas ir domātas dārza ēnainajām vietām, taču ne katrs zinās, ka jaunie hostu dzinumi, līdzīgi sparģelim, ir ēdami. Atliek vien pavasarī augošus dzinumus apraust ar lielāku augsnes kārtu un laicīgi tos nogriezt, jo ēdami ir vien baltie dzinumi. Nonākot saules gaismā, tie kļūst rūgti.
Parasti hostu dzinumus gatavot maltītei sanāk ap maija vidu, net regulāri tos apgriežot, šo procesu var paildzināt. Recepte kā sparģeļiem – tos karstā ūdenī nedaudz pavāra un nesagrieztus servē uz šķīvja kā piedevu gaļas ēdieniem.
Svaigus tos var piegriezt arī salātiem, jo garša ir maiga un delikāta. Daži atzīst, ka hostu dzinumi garšo pat labāk par sparģeļiem. Protams, kulinārijai var izmantot tikai liela auguma hostas ar resniem dzinumiem.
Lielā hosta nemaz necietīs, ja pat puse dzinumu aizceļos uz pusdienu galdu. Katrā ziņā pie šīs delikateses var tikt ikviens, kam dārzā aug kāds hostu puduris.
Hostu skaistumu spēj novērtēt īsti mākslinieciski cilvēki, jo katra lapa ir dabas meistardarbs – par zaļās krāsas daudzveidīgajām pārejām var tikai brīnīties – nepārspējamas ir ‘Carnival, Grand Marquee’, ‘Paul’s Glory’.
Hostas var stādīt ne tikai ēnainās vietās un dobju apmalēs, bet arī kompozīcijās kopā ar Sibīrijas īrisiem un dienzidēm. Lielākā daļa hostu ataug vēlu pavasarī, tāpēc kaimiņos kā pirmās varētu ziedēt sniegpulkstenītes, cīrulīši, erantes, krokusi un citas agrās sīpolpuķes.
Rudenī hostas no vasaras atvadās ar brīnumaini zeltainām lapām un šo skaistumu var likt uz goda pjedestāla kopā ar kļavu lapām.
Iepazīties ar hostu daudzveidību var, apmeklējot Gunas Rukšānes saimniecību Jaunrūjās, kur šo svētdien norisināsies īpaša Hostu diena.
Vairāk informācijas: https://www.facebook.com/events/2267966163466142/