Uztura bagātinātāji: arī suņiem nepieciešamas Omega 3 taukskābes
Taukskābes ir īpaši ieteicamas mājdzīvniekiem ar nieru slimībām.
Mūsu mīluļi
2016. gada 30. janvāris, 10:54

Uztura bagātinātāji: arī suņiem nepieciešamas Omega 3 taukskābes

Jauns.lv

Daži uztura bagātinātāji suņiem ir nepieciešami tikpat lielā mērā kā cilvēkiem.

Tauki, ko dzīvnieks uzņem ar uzturu, ir viskoncentrētākais enerģijas avots, tāpēc tie ir pareiza, sabalansēta uztura neaizstājama sastāvdaļa. Tauki palīdz transportēt uzturvielas, šķērsojot šūnas membrānu, un izstrādāt metabolītus, kas kontrolē iekaisuma veidošanos, tie arī veicina dažu hormonu, piemēram, estrogēna, testosterona un progesterona, sekrēciju.

Tauki ir nepieciešami arī žultsskābes sekrēcijai, kas veicina gremošanu un uzturvielu uzsūkšanos organismā. Turklāt taukvielas kalpo kā mehāniska barjera, siltumizolācija, kas pasargā suni vai kaķi no siltuma zuduma, pastiprinātas ūdens izdalīšanās no organisma, kā arī aizsargā iekšējos orgānus.

Taukos šķīst vairāki svarīgi vitamīni, piemēram, A, D , E un K vitamīni, un tie satur neaizvietojamās taukskābes, kas ir nepieciešamas vairāku organisma sistēmu darbībai un kuras organisms pats nespēj izstrādāt, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Neaizvietojamās taukskābes plašāk zināmas kā Omega 3 un Omega 6 taukskābes.

Īsto joprojām nepietiek

Dot sunim papildus taukskābes ir laba ideja, tomēr ieteicams izvēlēties uztura bagātinātāju, kas satur tikai Omega 3 taukskābes, jo lielākajā daļā komerciāli ražotās suņu barības jau ietilpst  daudz Omega 6 taukskābju. Proporcijām starp Omega 6 un Omega 3 būtu jābūt apmēram 4:1, tomēr barībā, kuras pamatā ir graudi vai graudi un gaļa, Omega 6 taukskābju proporcionāli ir vairāk nekā Omega 3 taukskābju. Problēma ar šādu proporciju ir tāda, ka tā veicina iekaisumu veidošanos, savukārt Omega 3 to kavē. Augsts Omega 6 taukskābju līmenis dzīvnieka organismā var izraisīt iekaisumu, un tas var radīt aptaukošanos, diabētu, nogurumu, atmiņas zudumu un daudzas citas veselības problēmas. Omega 3 taukskābes ieteicams lietot, lai šādus riskus novērstu.

Divas galvenās Omega 3 taukskābes, kuras īpaši ieteicams uzņemt papildus, ir eikozopentaēnskābe (EPS) un dokozoheksaēnskābe (DHS) – tās abas ir polinepiesātinātās taukskābes.

Kāpēc jālieto Omega 3?

Lai gan Omega 3 taukskābēm pēdējos trīsdesmit gados veltīts daudz pētījumu, izpratne par EPS un DHS individuālo nozīmi ir radusies tikai beidzamajā laikā. Pētījumi ar dzīvniekiem ir snieguši skaidras norādes, kādās devās EPS un DHS suņiem un kaķiem atkarībā no viņu stāvokļa būtu jādod.

2012. gadā žurnālā Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA) publicētā pētījumā secināts, ka, barojot kucēnus, kas tiek atradināti no mātes piena, ar barību, kas satur daudz DHS, uzlabojas kucēnu attīstība. Kucēniem, kas saņēma visvairāk DHS, bija labāki rezultāti reversās apmācības pārbaudē (kurā tiem jāizdara izvēles, kas ir pretrunā iepriekš mācītajām), asāka redze un ātrāka psihomotorā attīstība nekā tiem, kas DHS saņēma nelielā vai mērenā daudzumā.

Pētījumi par EPS liecina, ka šīs taukskābes ir īpaši ieteicamas mājdzīvniekiem ar nieru slimībām. Kādā pētījumā par kaķiem ar hronisku nieru slimību dzīvniekiem tika dots uztura bagātinātājs ar EPS, un kaķi dzīvoja vidēji 16 mēnešus ilgāk salīdzinājumā ar kontrolgrupu, kurā atlikušais mūža ilgums bija vidēji septiņi mēneši. Jo vairāk EPS tika lietots, jo ilgāks bija kaķu mūžs.

Citas slimības, kad būtu jālieto Omega 3 taukskābes, ir ādas un acu kaites, vēzis, sirds slimības, elpceļu darbības traucējumi un osteoartrīts.

Svarīgi izdarīt pareizo izvēli

Ir pieejami dažādi Omega 3 taukskābju preparāti, tāpēc izvēlēties pareizo nemaz nav tik viegli. Varat mēģināt lietot kapsulas, tomēr, jāatzīst, saimniekam ir jābūt ļoti viltīgam, lai kapsulas iebarotu savam sunim. Vienkāršāk būtu viņa uzturam pievienot šķidro zivju eļļu.

Meklējiet tādu uztura bagātinātāju, kas satur EPS un DHS vienādās devās un kam pievienots antioksidants E vitamīns, kas novērš taukskābju bojāšanos, kad tās nonāk saskarē ar gaisu.

Vēl viena viela, kas varētu būt šādā uztura bagātinātājā, ir lecitīns, kas satur fosfatidilholīnu; uzskata, ka tas piedalās taukskābju un lipoproteīnu transportēšanā un pārstrādē.

Lietojiet pareizās devas!

Noteikti ievērojiet produktam pievienotās norādes par to, kādā daudzumā uztura bagātinātājs jālieto, jo pārāk lielas taukskābju devas var kairināt dzīvnieka gremošanas sistēmu un pat izraisīt svara pieaugumu. Ja sunim tomēr parādās kādi gremošanas traucējumi, vienkārši samaziniet devu, līdz simptomi pazūd.

Omega 3 terapija

Omega 3 taukskābes ieteicams lietot, ja ir šādas slimības

•    Artrīts

•    Astma

•    Epilepsija

•    Iekaisīgo zarnu slimība

•    Paaugstināts asinsspiediens

•    Hroniska sirds mazspēja

•    Aritmija (neregulāra sirdsdarbība)

•    Demence

•    Vēzis

•    Hroniska obstruktīva pulmonārā slimība

•    Aknu slimības

•    Vilkēde


Pols Bolands, žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock