foto: Zinta Miezaine/Facebook
Ziemassvētku mieru rīdziniecei izjauc sprāgstoši svečturi
“Neredzu jēgu tam priekšmetam, ko sauc par svečturi,” saka Zinta Miezaine, jo pēc sveces izdegšanas šie darinājumi uzsprāga.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 5. janvāris, 05:48

Ziemassvētku mieru rīdziniecei izjauc sprāgstoši svečturi

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Rīdziniece Zinta Miezaine, lai mājās radītu gadu mijas noskaņu, "Rimi" nopirka trīs stikla svečturus. Ziemassvētku miera vietā viņa piedzīvoja pamatīgu satraukumu – divi no trim svečturiem pēc sveces izdegšanas uzsprāga. Labi, ka tuvumā neviena nebija un visi palika sveiki un veseli.

 “Sveces dega guļamistabā, es biju turpat un lasīju grāmatu. Dzirdēju it kā krītoša stikla skaņu, bet padomāju, ka nokritis kāds eglītes rotājums. No rīta uz galda pamanīju, ka divi no svečturiem bija saplīsuši un to daļas aizlidojušas apmēram 15 centimetrus atstatu no pamatnēm.

Uz baltā galdiņa palicis neliels brūngans aplis, ko pagaidām nav izdevies notīrīt. Var jau būt, ka ir jāpieskata sveces, lai nenodeg pārāk īsas, bet tad īsti neredzu jēgu tam priekšmetam, ko sauc par svečturi,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Zinta.

Nedrīkst atstāt bez uzraudzības

Svečturi ir ražoti Nīderlandes uzņēmumā "Bolsius". Miezaine gan pretenzijas nav izteikusi ne ražotājam, ne "Rimi" vai Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC), tikai "Facebook" ierakstījusi aicinājumu "Rimi" brīdināt pircējus.

"Rimi" sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa "Kas Jauns Avīzei" teic: “Sazinoties ar Kvalitātes departamentu, noskaidroju, ka neviens pircējs ar šādu sūdzību nav vērsies. Pircējai vajadzētu ar čeku vērsties veikalā, kur prece iegādāta, lai noteiktajā kārtībā varam veikt attiecīgās pārbaudes un situācijas izvērtējumu, sazinoties ar piegādātāju.”

Iepazīstoties ar internetā publicētajām fotogrāfijām un situācijas aprakstu, esot noprotams, ka sveces atstātas bez uzraudzības un izdedzinātas līdz galam. “Sveces degot izdala augstu temperatūru, tas noteikti būtu jāņem vērā, lietojot stikla svečturus, kā arī nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt degošu liesmu bez uzraudzības,” norāda Preisa.

Svečturiem nav vadlīniju

Arī PTAC mājaslapā ir publicēti brīdinājumi: “Svečturim ir jābūt stabilam, lai tas nevarētu apgāzties. Tādēļ izvēlieties svečturi atbilstoši sveces lielumam un formai. Svečturim jābūt termiski izturīgam un pietiekami lielam, lai saturētu parafīna piles un izkusušo parafīnu. Nepieļaujiet liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst.”

PTAC informāciju par šādiem svečturiem līdz šim nebija saņēmis. “Svečturiem atšķirībā no svecēm nekādas vienotas drošuma prasības vadlīnijās vai normatīvajos aktos nav noteiktas, līdz ar to arī šādu preču testēšana būtu apgrūtināta,” "Kas Jauns Avīzei" atzīst centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Santa Zarāne.

foto: Zinta Miezaine/Facebook
“Neredzu jēgu tam priekšmetam, ko sauc par svečturi,” saka Zinta Miezaine, jo pēc sveces izdegšanas šie darinājumi uzsprāga.

Iesaka vērsties pie ražotāja

Lai izvērtētu svečturu saplīšanas iemeslus, esot jāvērtē vairāku lietu kopums. Šajā gadījumā būtiski noskaidrot ražotāju, vai tam bijuši kādi nosacījumi, kā prece lietojama (jau pie publicētajiem attēliem ir komentārs, vai var ļaut svecei degt līdz pašai svečtura apakšai), kāda veida sveces šādos svečturos lietojamas, skaidro Zarāne.

Viņa iesaka Miezaines kundzei informāciju par svečturu saplīšanu nosūtīt ražotājam, un tad arī jāvērtē, ko atbildēs uzņēmums.