Vitamīni uz palodzes: kā pareizi diedzēt garšaugus
Atceries, vecmāmiņa uz palodzes, ejot ziemai uz beigām, čubināja podiņus ar zaļumiem... Tas nemaz nav grūti – izveidot savu ziemas garšaugu dārziņu: pašas audzēti pētersīļi, selerijas un sarkano biešu lapiņas brokastmaizes vitamīniem!
* Vispirms atrodi piemērotu trauku vai traukus – derēs vairāki mazāki vai viens liels pods vai kaste. Skaties, lai tā būtu piemērota izvēlētajam saknenim – pētersīļa sakne ir gara, tai piemērotāks būs dziļš trauks, dziļš trauks vajadzīgs arī bietei, jo tā jāstāda dziļi, gandrīz nosedzot griezuma vietu, savukārt selerijas saknei pietiks ar seklāku podiņu – augsni vajadzēs uzraust vien līdz pusei.
* Augsne – derēs bagātināta kūdra vai substrāts, ko var iegādāties puķu veikalā. Saknes stāda samitrinātā augsnē.
* Steidzināšanai der veselīgi vidēji sakneņi, kam nav pārāk sapostīta pieres vieta – labi, ja rudenī līdz ar lapām nav nošņāpta daļa dārzeņa, jo no tādiem nav jēgas gaidīt spēcīgus dzinumus.
* Steidzināmajiem augiem nepieciešama visa saules gaisma, kāda vien pieejama februārī, kā arī siltums un laba laistīšana. Un pavej! Pēc divām trim nedēļām varēsi pļaut pirmo ražu. Un nežēlo – jo vairāk griezīsi zaļos dzinumus, jo vairāk sakne centīsies tos stumt pretim saulei.