foto: Publicitātes
Ēdamistabas iekārtošana – ko un kā izvēlēties?
Sērija ROTTERDAM.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 14. decembris, 10:37

Ēdamistabas iekārtošana – ko un kā izvēlēties?

Karlīna Timofejeva

Lai gan teju visās mūsdienu mājās parasti ir atvērtā virtuve apvienota ar dzīvojamo istabu un ēdamistaba nav atsevišķi atdalīta, mājokļa iekārtošanā ēdamistabas mēbeles un to izvēle ir viens no aktuālākajiem jautājumiem. Ja viena telpa saplūst ar otru, var rasties neizpratne – uz kuru no tām pamatoties pusdienu galda, krēslu un citu priekšmetu izvēlē?

Pirms dažām desmitgadēm virtuves galds nozīmēja mazāka izmēru galdu, kas atradās virtuvē, un tas bija piemērots tikai vienai ģimenei. Šodien, kad virtuve un dzīvojamā istaba saplūst vienā, ēdamgalds ir arī vieta, pie kura var ērti pavadīt laiku arī plašāks cilvēku loks.

Galda un krēslu izvēlē atlases kritēriji ir vairāki – kā tas iekļaujas starp pārējām mēbelēm un lampām un cik daudz cilvēkiem ir paredzēts ēdamistabas mēbeļu komplekts ikdienā un cik daudz – svētku dienā? Ne mazāk svarīgs ir telpas lielums – ir tādi materiāli, ar kuriem telpā vizuāli sašaurinās, un ir arī tādas mēbeles, ar kurām telpu iespējams paplašināt.

Plašums vai omulība

Jāņem vērā vienkāršs noteikums – mīkstie materiāli un masīvi priekšmeti samazina telpas vizuālo plašumu, bet smalki un stipri priekšmeti, piemēram, no metāla un stikla, paplašina to.

Nevajadzētu tomēr no vieniem vai otriem pilnībā atteikties. Apvienojiet smalka un viegla rāmja krēslus un galdu, novietojiet paklāju zem galda. Rezultātā iegūsiet mājīguma un plašuma iespaidu.

Ja tomēr ēdamgalds atrodas tādā telpas daļā, kur saulesgaisma nekrīt, vai arī telpa vienkārši ir mazāka, atsakieties no paklāja. Elegances iespaidu varat radīt ar vieglu līniju gaismekļiem – stāvlampa vai pat galda lampa pie ēdamgalda noteikti piešķirs telpai savdabīgumu. Brīva grīdas virsma atstaro gaismu, un tā uzreiz rada plašuma iespaidu.

Ja dodat priekšroku masīvam galdam, kas piesaista skatienus, droši pievienojiet smalku līniju krēslus. Tādā veidā ar vienu šāvienu nošausiet divus zaķus, iegūstot gan plašumu, gan efektīvu galda masīvumu.

foto: Publicitātes
Sērija LISBON.

Ērts un praktisks

Ēdamgalds un krēsli ir īpaši praktiski priekšmeti. Tiem jābūt tādiem, lai ikviens ģimenes loceklis varētu tos ērti izmantot tā, lai ēdiens nekristu klēpī vai uz grīdas.

Ja ēdamgalds un krēsli ir izvēlēti atsevišķi vai no dažādiem komplektiem, jāņem vērā starpība starp krēslu un galda augstumu – starp krēsla sēžamo daļu un galda virsmu vajadzētu būt 30 cm, lai sēdētājs varētu rokas uz galda turēt ērtā leņķī. Ēdamistabas mēbeļu komplektu dizainā atbilstošas augstuma proporcijas jau ir ierēķinātas.

Noteikti izmēriet galda garumu un platumu. Ja esat namatēvs vai namamāte, kam patīk servēt plašu ēdienu klāstu saviem viesiem, izvēlieties garāku ēdamgaldu.

Ja vēlaties iegādāties atsevišķi galdu un krēslus nevis pilnu komplektu, nepieciešams izmērīt arī galda garumu – ņemiet vērā, ka pie 180 cm gara galda parasti var pielikt sešus krēslus. Tomēr papildu krēslu novietošana galda galā varētu būt grūti izdarāma, jo uz galda būtu maz vietas šķīvjiem.

foto: Publicitātes
Sērija TURIN.

Telpa kopumā

Ja ēdamistabas galds un krēsli atrodas telpā starp atvērtā tipa virtuvi un dzīvojamo istabu, jāņem vērā arī telpu kopējais stils. Visērtāk ir iegādāties ēdamistabas komplektu, kur ietverti dīvāni un TV galdiņš, un bieži vien papildus var izvēlēties ēdamistabas skapjus un plauktus. Tādējādi jūs ieturēsiet vienotu stila līniju, un telpa funkcionēs kā harmonisks veselums.

foto: Publicitātes
Sērija WESTBURY.

Telpas individualitāti var iegūt, ja virtuves galdu un krēslus izvēlas no dažādiem komplektiem vai pat pa vienam un telpas iespaidu veido tās veselums nevis konkrēti elementi. Savienojošais elements var būt koka mēbeļu tonis, materiālu izvēle, piemēram, metāls, vai pat divi vienādi paklāji, no kuriem viens atrodas zem pusdienu galda, bet otrs – dīvāna priekšā.

Lai atrastu vairāk padomu par to, kā izvēlēties ēdamistabas mēbeles un iepazītos ar piedāvājumu, apmeklējiet Home4you salonu. Preču piegāde Latvijas teritorijā ir bez maksas neatkarīgi no preces izmēra, svara un cenas.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Home4you.lv

Tēmas