foto: Shutterstock
Nosaukti ēdieni, kuri rada vislielāko atkarību
Vai kādreiz esi juties, ka pica ir tava atkarība? Pētījumā secināts, ka šis ir viens no bīstamākajiem atkarību izraisošajiem ēdieniem.
Garšīgi
2018. gada 13. decembris, 10:41

Nosaukti ēdieni, kuri rada vislielāko atkarību

Jauns.lv

Bieži vien sakām – esam atkarīgi no tā vai cita ēdiena. Un, kaut arī ēdiena atkarības jēdziens zinātnē tiek vērtēts neviennozīmīgi, parādās arvien vairāk pierādījumu, ka trekns, salds, apstrādāts ēdiens (piemēram, pica, šokolāde, kartupeļu čipsi, cepumi) ir problemātiska lieta daudzu cilvēku dzīvē, vēstī huffingtonpost.com.

Pētījums, kurā analizēts šis jautājums, ir publicēts žurnālā PLOS ONE, un tā autore ir Dr. Nikole Avena. Zinātniece raksta, ka uzvedība un attieksme pret attiecīgu ēdienu ir ļoti tuva atkarības modelim, tāpēc viņa cer, ka šis pētījums dos ieguldījumu jaunās paaudzes aptaukošanās un ēšanas traucējumu ārstēšanā.

Speciāliste ir lūgusi 504 pētījuma dalībniekiem, lai viņi identificē produktus, kuri viņiem rada visvairāk problēmu. Lai raksturotu šos “problemātiskos produktus”, dalībniekiem vajadzēja izmantot Yale ēdiena atkarības skalu (Yale Food Addiction Scale), lai saskaitītu, cik reizes viņi piekrīt tādiem apgalvojumiem kā, piemēram, “ēdu tik ilgi, kamēr jūtos fiziski slikti”, “es ļoti bieži jūtos noguris pārēšanās dēļ”, lai identificētu iespējamos “ēdienus - kaitniekus”.

Tad Dr. Avena tos sagrupējusi noteiktā secībā – sākot ar tādiem, kas rada vismazāk problēmu, līdz tādiem, kuri izraisa atkarību atgādinošu uzvedību.

Tātad acīmredzamas atkarības pazīmes izraisa: pica, šokolāde, kartupeļu čipsi, cepumi, saldējums;

foto: Shutterstock

vismazāk mūs ietekmē – gurķi, burkāni, pupiņas (bez mērces), āboli, brūnie rīsi (vieni paši, bez mērces).

foto: Shutterstock

Tātad produkti, kuri izraisa vislielākās psiholoģiskās ciešanas un fizisku diskomfortu, ir tie, kuri ir visvairāk apstrādāti, kuriem pievienots visvairāk cukura un tauku, kuru glikēmiskais indekss ir ļoti augsts. Pēdējā no gadījumiem – šādu produktu apēdot, cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās. “Daži pētījumi pat apliecina, ka ļoti garšīgs apstrādāts ēdiens var radīt tādu uzvedību un izmaiņas smadzenēs, kas tiek izmantots, lai diagnosticētu atkarību no alkohola vai narkotikām,” ir pārliecināta Avena.     

Tiesa, šajā vietā jāuzsver, ka šie eksperimenti veikti ar dzīvniekiem, tāpēc zinātniekus vēl gaida ilgs darbs. Starp citu, atkarība no ēdiena nav oficiāli atzīta, tai “tuvākais” atzītais ēšanas traucējums ir pārēšanās.

Tomēr pētniece, kura ēšanas atkarības izzināšanai ir veltījusi 15 gadus no sava darba mūža, atzīst, ka viņas pētījuma būtība ir noskaidrot, kāpēc cilvēks ēd noteiktus produktus un kādas pazīmes šiem ēdieniem raksturīgas. Dr. Avena cer, ka viņas darbs kādreiz palīdzēs cilvēkiem ar aptaukošanās problēmām citādi paraudzīties uz svara zaudēšanu.