Vecmāmiņas padomi, kā uzturēt tīrus un spožus traukus bez ķīmijas
foto: Shutterstock
Ja virtuves piederumus vai plīts niķelētās daļas paberž ar etiķi un sāli, tad niķelis būs kā jauns.
Noderīgi ikdienā

Vecmāmiņas padomi, kā uzturēt tīrus un spožus traukus bez ķīmijas

Mammamuntetiem.lv

Noberzt eļļainus traukus un pannas vai tikt vaļā no zivs smakas var ne tikai ar ķīmiskiem līdzekļiem, bet arī ar dabiskiem līdzekļiem, piemēram, citronu, sinepju pulveru, etiķi, citronskābi un ne tikai.

1. Pirms ēdiena vārīšanas katlu ieteicams uz uguns labi izkarsēt un tikai pēc tam ielikt vajadzīgos produktus. Izkarsētā katlā aiziet bojā visi mikrobi.

2. Mīklas bļodu pirms lietošanas izziež ar taukiem.

3. Svaigu maizi vai torti griežot, nazi samērcē karstā ūdenī.

4. Eļļas pudeles mazgā ar sinepju ūdeni.

5. Alumīnija katlu, ja tas kļuvis tumšs, izberzē ar etiķī samērcētu lupatiņu, pēc tam izskalo ar karstu ūdeni.

6. Ja katls piededzis, ielejiet tajā ūdeni, pievienojiet uz vienu litru vienu tējkaroti sodas un vāriet. Piedegums pats viegli atdalīsies no trauka.

7. Ļoti netīras, taukainas pannas un katlus viegli iztīrīt ar nātrēm.

8. Taukainus traukus pat aukstā ūdenī viegli var nomazgāt, ja uz trīs litriem ūdens pievieno karoti sinepju pulvera vai citrona sulas.

9. Ja traukā bijušas zivis vai siļķes, to tīru varēs izmazgāt, ja uz trīs litriem ūdens pielies vienu karoti etiķa esences vai piebērs sinepju pulveri. Var mazgāt arī jebkurā zāļu tējā — arī tā noņem nepatīkamo smaku. Zivju smaku lieliski noņem arī citrons.

10. Zivju smaka no naža pazudīs, ja to nomazgās, noslaucīs un ierīvēs ar sāli vai citronu.

11. Sīpolu garša no pannas pazūd, ja tajā ielej nedaudz etiķa un izkarsē.

12. Vārot kaļķainu ūdeni, uz trauka sieniņām un dibena paliek kaļķa kārta. Ielejiet traukā atšķaidītu etiķi, nosēdumi pēc 24 stundām būs izšķīduši.

13. Ja virtuves piederumus vai plīts niķelētās daļas paberž ar etiķi un sāli, tad niķelis būs kā jauns.

14. Pēc jauno kartupeļu notīrīšanas rokas nepaliks melnas, ja tās nekavējoties nomazgās aukstā ūdenī ar ziepēm.

15. Pirms ēdiena cepšanas uz pannas, pannu ieteicams uzkarsēt, pēc tam uzkarsēt eļļu un tikai tad likt produktus.

No grāmatas: V. Gustava, I. Jansone Pavārgrāmata, R.: Izdevniecība Liesma, 1978.