Arī tukšās dzērienu skārdenes var šķirot. Izlasi, kā tas jādara
Iztukšoto dzērienu skārdenes nevajag izmest kopējā atkritumu mēslainē, bet gan šķiroto atkritumu konteineros.
Viena Vide Visiem
2016. gada 13. augusts, 09:09

Arī tukšās dzērienu skārdenes var šķirot. Izlasi, kā tas jādara

Jauns.lv

Iztukšoto dzērienu skārdenes nevajag izmest kopējā atkritumu mēslainē, bet gan šķiroto atkritumu konteineros. Tiesa, dažādās Latvijas pašvaldībās noteikumi atšķiras.

Vienā pilsētā skārdene jāizmet plastmasas konteinerā, citā – metālam vai jauktajam iepakojumam paredzētajā urnā.

Eco Baltia grupas korporatīvās komunikācijas direktore Dace Jansone Kas Jauns Avīzei saka: “Skārda un citas metāla dzērienu bundžas noteikti vajadzētu izmest plastmasas iepakojumam paredzētajā konteinerā.”

Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (ZAAO) vides izglītības projektu vadītāja Arita Smalkā-Boriseviča Kas Jauns Avīzei skaidro: “SIA ZAAO darbības reģionā izvietotajos konteineros, kas paredzēti iepakojumam – papīram, plastmasai un metālam, drīkst mest dzērienu skārdenes. Šajā konteinerā drīkst mest: papīru – avīzes, žurnālus un kartonu; plastmasu – polietilēna plēves, plastmasas maisiņus, pudeles, kannas, sadzīves ķīmijas un kosmētikas iepakojumu; metālu – tīras skārda bundžas, konservu kārbas, metāla korķus un vāciņus, arī citus metāla priekšmetus.”

Clean R izpilddirektors Valerijs Stankevičs piebilst: “Metāla bundžas ir vērtīgs dalīti vācamais materiāls. To ir iespējams izmest konteineros ar uzrakstu Jauktam iepakojumam. Dažās pašvaldībās ir arī pieejami metāla iepakojumam paredzēti konteineri.”

Tukšās skārdenes var arī nodot par maksu, bet Latvijā atšķirībā no kaimiņvalstīm nav ieviesta dzērienu iepakojumu depozīta sistēma, tāpēc tās pieņem tikai dažos metāllūžņu pieņemšanas punktos, samaksa nav liela, un jānodod liels daudzums.

Piemēram, Sanekss no privātpersonām (Rīgā, Rencēnu ielā 25a, un Jēkabpilī, Pelītes ielā 8a) par kilogramu skārdeņu maksā 48 centus. Turklāt metāllūžņus pieņem tikai tad, ja to vērtība nav mazāka par 14,23 eiro. Tas nozīmē nodot vismaz 30 kilogramus skārdeņu, tā ka ērtāk ir izmest dalīto atkritumu urnās.

Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press

Tēmas