Kā pazīstami ļaudis svinēs Lieldienas
Slavenības
2014. gada 20. aprīlis, 07:52

Kā pazīstami ļaudis svinēs Lieldienas

Jauns.lv

Lieldienās tradicionāli svinam ar olu krāsošanu, dāvināšanu, ripināšanu un šūpošanos. Kristīgajai tautai tā ir Kristus augšāmcelšanās diena. TV raidījumu un seriāla „UgunsGrēks” varones stāsta, kā pavadīs šos svētkus.

LTV raidījuma „Četras istabas” vadītāja Elita Marga:

Lieldienas svinēšu pie māsas. Parasti sanākam kopā visa ģimene, katrs ar savu groziņu un ir gan olu kaujas, gan šūpošanās. Olas gan pati nekrāsoju,  svētku galdam aiznesu pašas ceptās kotletes un veikalā iegādātās šokolādes olas, jo krāsotās olas allaž ir pietiekamā daudzumā. Turklāt svarīgāks par ēdienu dažādību ir tematiskais galda noformējums, par to vienmēr tiek padomāts.

Dailes teātra aktrise, seriālā „UgunsGrēks” Lidijas lomas atveidotāja Olga Dreģe:

Esmu ticīgs cilvēks un šajā klusajā Jēzus ciešanu nedēļā eju uz baznīcu. Laikā, kad pasaulē valda tik daudz naida un dusmu, sevišķi vajadzīgas lūgšanas un garīgais spēks. Paralēli visiem darbiem un mēģinājumiem pagūšu kopā ar bērniem un mazbērniem nokrāsot olas, sarīkot olu kaujas un izšūpoties.

LTV raidījuma „Te!” vadītāja Dace Grimze:

Lieldienās jau 11. gadu pēc kārtas kopā ar draugiem dosimies laivu braucienā. Šīs brīvdienas un svētki tiek gaidīti pusgadu iepriekš. Laika gaitā uzkrājusies pieredze, ko ņemt līdzi, un esam gatavi jebkuriem laikapstākļiem. Lieldienu rītā puiši koka zarā karina šūpoles, bet meitenes ar dabas materiāliem krāso olas un uz ugunskura vāra mannā putru ar kondensēto pienu.

Aktrise un režisore, seriālā „UgunsGrēks” Ievas lomas atveidotāja Inga Tropa:

Celšos kopā ar sauli, to sveikšu un uzņemšu tās spēku. Lieldienas gaidu, jo tā būs iespēja pilnvērtīgi būt kopā ar tuvajiem cilvēkiem. Kopā krāsosim olas, izmantojot dabas veltes. Dosimies visi ārpus Rīgas un baudīsim mostošās dabas skaistumu, pilnību un varenību. Šūposimies. Vakarā pie kamīna spēlēsim spēles, minēsim mīklas un dziedāsim tautasdziesmas. Lai mums visiem mīlestības, skaistuma, prieka un miera pilna šī diena.


Kasjauns.lv/ Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, publicitātes