Ātrākā 100 kilometru skrējēja Latvijā Diāna Džaviza gadā nodeldē 80 pāru apavu
foto: no privātā arhīva
“Es neskrienu balvu un titulu dēļ. Man lielākā balva ir izbaudīt skrējienu, cilvēkus un ainavas, kas man ir apkārt skrējiena laikā,” teic Latvijas rekordiste Diāna Džaviza.
Slavenības
2024. gada 4. jūnijā, 11:55

Ātrākā 100 kilometru skrējēja Latvijā Diāna Džaviza gadā nodeldē 80 pāru apavu

Juris Vaidakovs

Jauns.lv

Lai gan ir sasniegusi Latvijas rekordu 100 kilometru skrējienā, ultramaratoniste Diāna Džaviza daudz vairāk pazīstama Grieķijā. Pat tik ļoti, ka viņu tur uzņem kā ilgi gaidītu ciemiņu! Kāpēc?

Ātrākā 100 kilometru skrējēja Latvijā Diāna Džaviz...

Diāna jau vairākus gadus dzīvo Vīnē, bet ar skriešanu sāka nodarboties, lai atmestu smēķēšanu. Tā viņa pirms desmit gadiem iesāka skriet sava prieka pēc, līdz nu jau ir vairāku rekordu un starptautisku panākumu laureāte ultragarajās distancēs – viņa divus gadus pēc kārtas uzvarēja prestižajās sacensībās "Spartatlons".

Pērn "Spartatlonā" distances vidū latviete iedzīvojās traumā – stresa lūzums. Par tādiem runā gadījumos, kad atkārtotas vai nepierastas ilgstošas slodzes iedarbības dēļ rodas izmaiņas kaulos. Tā nu pēdējais pusgads pagāja bez skriešanas un sacensībām, un arī šopavasar Diāna pat nebija domājusi piedalīties 107 kilometru garajā skrējienā Rīga–Valmiera. Vienkārši šajā laikā viņa ciemojās Latvijā un izdomāja, kāpēc gan atkal neskriet. Un noskrēja tā, ka laboja Latvijas rekordu 100 kilometru distancē, pievārējot tos septiņās stundās, 44 minūtēs un 50 sekundēs! Interesanti, ka Diānai vispār nebija mērķis sasniegt kādu rekordu, viņa vienkārši gribēja izbaudīt skrējienu. “Es biju tik laimīga skriet Latvijā. Skaistā daba, brīdis, kad aust saule... Skrēju sava prieka pēc, bet, kad pēc 60 kilometriem sāku saprast, ka varētu būt pa spēkam arī Latvijas rekords 100 kilometru distancē, sāku riskēt,” stāsta Diāna Džaviza.

foto: no privātā arhīva
Diāna viena audzina meitu Jūliju, kas ar skriešanu gan nenodarbojas, toties ļoti labi spēlē volejbolu.
Diāna viena audzina meitu Jūliju, kas ar skriešanu gan nenodarbojas, toties ļoti labi spēlē volejbolu.

Tagad Diāna jau atgriezusies Vīnē, un šoruden "Spartatlonā" viņa gan, visticamāk, nepiedalīsies, lai arī nupat saņēmusi uzaicinājumu no sacensību organizatoriem. Vienkārši pēc lielās pauzes viņa vēl nejūtas gatava tik milzīgām slodzēm kā 246 kilometriem. Taču pēc uzvaras 2021. un 2022. gadā latviete ir kļuvusi par populāru sportisti Grieķijā. “Jā, grieķi mani ļoti, ļoti mīl! Tiešām! Kad aizbraucu uz Grieķiju, jūtos kā svarīgākā persona pasaulē. Mani patiešām atpazīst, man ir daudz fanu no Grieķijas, kas regulāri visu gadu man raksta vēstules sociālajos tīklos, seko manām aktivitātēm, atbalsta un pat aicina ciemos. Tāpēc tagad es Grieķijā jūtos jau kā mājās, kad aizbraucu uz šo valsti brīvdienās, tad satiekos gan ar faniem, gan ar "Spartatlona" organizatoriem un sacensību brīvprātīgajiem palīgiem. Viņi visi mani pazīst, nāk man klāt, apskauj. Man pat vairs nav jādomā, kur Grieķijā nakšņot, grieķi mani laipni uzņem pie sevis mājās!” stāsta Diāna.

Ja jau viņa ir kļuvusi tik populāra, tad jau vairs nav jāsatraucas par sponsoru labvēlību – noteikti netrūkst uzņēmumu, kuri grib, lai viņu reklāmas seja ir divkārtējā "Spartatlona" uzvarētāja? “Esmu pati uzrunājusi kompānijas, kuras gribētu, lai mani atbalsta, bet... Vienmēr saņemu atbildi: “Jā, jūsu sasniegumi ir guvuši pasaules atzinību, viss ir lieliski, taču jūsu sociālie mediji gan nav tik labi.” Un tad man radies jautājums – man tagad vairāk jānodarbojas ar skriešanu vai jāattīsta savi sociālie mediji?” smejas Diāna, piebilstot, ka viņai ir daži sponsori, kas atbalsta ar ekipējumu, sporta uzturu, skriešanas apaviem. Un cik tad apavu viņa sezonā nodeldē? “Es pat nezinu. Nav jau daudz, kādi 80 pāri gadā man aiziet!”