foto: Publicitātes
Aivars Šmaukstelis kļūst par otru spēcīgāko vīru Eiropā un sasniedz jau ceturto Ginesa rekordu
Aivars Šmaukstelis "Europe’s Strongest Man" sacensībās Līdsā.
Slavenības
2024. gada 28. aprīlis, 06:13

Aivars Šmaukstelis kļūst par otru spēcīgāko vīru Eiropā un sasniedz jau ceturto Ginesa rekordu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas spēkavīram Aivaram Šmaukstelim šis gads iesācies raženi. Nupat viņš kļuva par Eiropas otru spēcīgāko vīru, kā arī oficiāli apstiprināts viņa februārī sasniegtais Ginesa rekords.

Līdsā, Anglijā, 13. aprīlī notika "Europe’s Strongest Man" sacensības spēkavīriem, un tajās Aivars Šmaukstelis, piekāpjoties tikai skotam Lūkam Stoltmanam, izcīnīja otro vietu. Tas ir visu laiku labākais kāda Latvijas sportista rezultāts šajās Eiropā prestižajās spēkavīru sacensībās, kas notiek jau kopš 1980. gada. Tālajā 2003. gadā par Eiropas trešo spēcīgāko cilvēku kļuva Latvijas spēkavīru sporta aizsācējs Raimonds Bergmanis, 2015. gadā trešais bija Dainis Zāģeris, bet pirms gada tādu pašu rezultātu uzrādīja Aivars Šmaukstelis.

“Patiesībā šie mači man bija kā treniņš pirms maija sākumā ASV notiekošajām "World’s Strongest Man" sacensībām. Tāpēc īpaši neiespringu par to, kādu vietu izcīnīšu, aizbraucu, startēju bez lieka stresa, dažas mazas kļūdiņas pieļāvu, bet tik un tā izrādījos otrais! Vispār jau viss sanāca gandrīz ideāli, līdz uzvarai pietrūka pavisam maz – viens nieka punkts. Tas ir, jebkurā no vingrinājumiem kāda sekundīte ātrāk, kāda pacelta viena reize vairāk. Bija pat tā, ka pēdējā no disciplīnām ar skotu atlētu akmeņus cēlām paralēli, un, ja es būtu pacēlis kaut pāris milisekunžu ātrāk, tad par čempionu kļūtu es! Tā ka it kā man veicās, bet tajā pašā laikā mazliet, mazliet nepaveicās,” tā žurnālam "Kas Jauns" stāsta Aivars Šmaukstelis un smejoties piebilst: “Nav jau slikti apzināties, ka esi otrs stiprākais cilvēks Eiropā, bet, ja godīgi, tomēr ir neliela škrobe. Bet sports ir sports, un pēc kaujas jau visi ir gudri.”

foto: no privātā arhīva
Latviešu spēkavīrs uz Eiropas stiprāko cilvēku goda pjedestāla otrā pakāpiena.

36 gadus vecajam latviešu spēkavīram šī sezona iesākusies ļoti veiksmīgi. Pirms diviem mēnešiem viņš uzvarēja sacensībās Somijā, kā arī sasniedza jaunu Ginesa rekordu! Aivars no troņa “gāza” vienu no visu laiku titulētākajiem spēkavīriem pasaulē, lietuvieti Židrūnu Savicki, pārspējot viņa rekordu, kas nevienam pa spēkam nebija jau desmit gadus! Šmaukstelis pārsita Židrūna rekordu spēka trepē, 225 kilogramu svaru trīs reizes uznesot pa pieciem pakāpieniem 31,16 sekundēs (lietuvietis to savulaik spēja 31,60 sekundēs). Līdz ar to šis ir jau ceturtais Aivara Ginesa rekords – pērn Itālijā latvietis 19 sekundēs 50 metru tālumā aizstūma ratus, kuros stāvēja 20 cilvēki, bet pāris mēnešu pirms tam laboja divus citus rekordus: 500 kilogramu smagu nēšu nešanā uz ātrumu 20 metru distancē un mucu mešanā – 21 sekundes laikā pāri četru metru barjerai Šmaukstelis pārmeta desmit mucas.

foto: no privātā arhīva
Mūsu stiprinieks vienā no Eiropas stiprākā vīra sacensību disciplīnām.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!