Trakā pasaule
2023. gada 28. septembris, 13:33

VIDEO: Vajag aizbiedēt ķepaini? Japānā ir efektīvi lāčbiedēkļi

Jauns.lv

Kaut gan vilki Japānā ir iznīcināti jau pirms nepilniem 120 gadiem, baisa paskata vilku roboti lieti noder, lai iedzīvotājus aizsargātu no aizvien biežāk notiekošajiem lāču uzbrukumiem.

Sākotnējo “Monstru vilku” izmantoja kā mūsu putnubiedēkļa analogu, lai lāčus un citus nelūgtus ciemiņus atbaidītu no fermām un laukiem, taču pēdējo gadu laikā palielinājies lāču uzbrukumu skaits cilvēkiem licis šos robotus izvietot arī apdzīvotajās vietās, pie šosejām, golfa laukumiem un citur.

Kompānijas “Ohta Seiki Co.” ražotie 1,2 metru garie un apmēram 90 cm augstie “monstru vilki” tiek aktivēti, kad ar infrasarkanajiem sensoriem uztver dzīvnieku tuvošanos, un tad kustina galvu ar zvērojošām acīm, gaudo, rūc un atskaņo dažādas citas biedējošas skaņas. “Monstru vilki” izvietoti gan, piemēram, ziemeļu Hokaido salā, lai atbaidītu lāčus, gan dienvidu Okinavā, kur vietējiem traucē mežacūkas.

Vietējie mediji ziņo, ka vietās, kur šādi roboti ir uzstādīti, nav reģistrēts neviens lāču uzbrukums.

Roboti tika izgatavoti sadarbībā ar Hokaido universitāti un Tokijas Lauksaimniecības universitāti un pirmo reizi izmēģināti fermās 2016. gadā. Kompānijas prezidents Juji Ohta izteicies, ka roboti jau izpelnījušies interesi arī ārzemēs, un tiek plānota to eksportēšana.

Tēmas