foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Māksliniece Agija Jansone šokēta par savas gleznas štruntīgo kopiju - tā turklāt taisīta Taizemē
Gleznotāja Agija Jansone ar dzīvesbiedru Steinu dzīvo Spānijā un Norvēģijā.
Slavenības
2023. gada 24. maijs, 18:43

Māksliniece Agija Jansone šokēta par savas gleznas štruntīgo kopiju - tā turklāt taisīta Taizemē

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Kādreizējā veselības ministra, nu jau aizsaulē esošā Āra Audera bijusī sieva gleznotāja Agija Jansone (49), dzīvojot Spanijā, uzzinājusi mulsinošu faktu par savas lielformāta gleznas Taizemē tapušu kopēšanas mēģinājumu, kas darīts, lai rotātu kādu ofisu Jēkabpilī.

Pērn vasarā Agijas Jansones gleznas Latvijā bija apskatāmas divās personālizstādēs – Pāvilostā un Rīgā. Teiksmainās ainavas, no kurām vairākās dominēja ostu skati ar jahtām un buriniekiem, apjūsmoja daudzi. Krāšņos mākslas darbus augstu novērtēja arī mākslas pazinēji iz izstādes organizatoru vidus, un apņēmības pilni krietni nopelnīt rīkotāji bija salikuši klāt “kosmiskas” cenas, kas, pat par 60 % augstākas nekā autores honorārs, lika matiem sacelties stāvus kā apmeklētājiem, tā pašai gleznotājai.

Mākslinieces Agijas Jansones personālizstādes atklāšana

Rīgas mākslas galerijā "Bazar't" skatāma mākslinieces Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm".

gallery icon

Taču Agijas Jansones pārsteigumi par pasaules mijiedarbību ar viņas gleznām turpinās. Viņas 85 gadus vecā mamma, kura dzīvo Rīgā, neviļus atklājusi kādu pavisam dīvainu un izbrīnu raisošu faktu.

“Mana mamma ar savu draudzeni, arī kundzi cienījamos gados, aizbrauca pārrāmēt vienu gleznu uz kādu rāmētavu Pārdaugavā. Ieiet iekšā, un mana mamma iepleš acis – tā nevar būt, tur priekšā Agijas bilde! Bet Agija tādās krāsās un tā negleznotu, kaut kas te nav kārtībā – tā nobrīnījās mamma. Iet bildei klāt un pēta tuvāk. 2 × 2 metri, milzīgs darbs! Mamma saprot, ka tā ir kopija darbam, kas bija izstādē gan Pāvilostā, gan Rīgā. Tikai uzgleznots šausmīgi štruntīgi. Mamma rāmētavas darbiniekam sāk vaicāt, kas par lietu, kas tā par gleznu. Un viņš stāsta arī: “ Viena dāma pērnvasar Pāvilostā bijusi uz gleznotājas Agijas Jansones izstādi; viņa mākslinieci zinot. Šī glezna ar burām viņai esot dikti iepatikusies. Viņa gleznu nofotografējusi, aizbraukusi ceļojumā uz Taizemi, kur pasūtījusi uztaisīt šai gleznai kopiju. Atbraukusi atpakaļ, aizvedusi ierāmēt, pēc tam vedīšot uz Jēkabpili, kur likšot pie sienas ofisā,” zinājis stāstīt rāmētavas darbinieks.

Tas ir absolūts nonsenss! Ar ģimeni gan nobrīnījāmies, gan izsmējāmies. Tomēr kaut kas šai visā lietā tomēr nav riktīgi… Var jau kopēt un visu ko darīt, bet tā robeža ir tik slidena. Ir okei piezvanīt māksliniekam un par 50 vai 100 eiro nopirkt tiesības gleznu izprintēt uz audekla, bet nu šādi bliezt gan nav smuki. Jo īpaši tāpēc, ka tā kopija izskatās krimināli! Jā, var ņemt motīvu, bet šajā darbā pat detaļas ir pārkopētas – mēnestiņš, numurs uz burām… Un nu uz Latviju ir atvesta ļoti štruntīga kopija, kas karāsies Jēkabpilī kaut kādā ofisā. Tie, kas manai mākslai seko, uzreiz atpazīs, ka tas ir mans darbs. Un, ja tie, kas atpazīs, ieraudzīs šīs šausmas! Vēl nodomās, ka es esmu sajukusi prātā,” spriež gleznotāja, kura uzzinājusi, ka Taizemē šādas no fotogrāfijām pārzīmētas bildes ielu mākslinieki taisot pat par 100 eiro.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Gleznas cena bija 17 tūkstoši eiro.