foto: Shutterstock
"Putinam jāatrod jauns grēkāzis" - "Drag queen monstrs" no Krievijas par dzīvi bez izvēles
Ilustratīvs attēls.
Trakā pasaule
2023. gada 24. janvāris, 06:45

"Putinam jāatrod jauns grēkāzis" - "Drag queen monstrs" no Krievijas par dzīvi bez izvēles

Jauns.lv

"Es esmu vienīgais drag queen monstrs Krievijā," Daņa lepni stāsta, spoguļa priekšā uzklājot baltu grimu. Viņa virtuves sienas rotā varavīksnes karogs.

22 gadus vecais puisis projekta "Gender Blender" ietvaros regulāri uzstājās nakts klubos Sanktpēterburgā. Projekts atcēla savas izrādes pēc tam, kad decembrī Krievijas Parlaments pieņēma jaunu pret LGBT vērstu likumu. Daņas darbs ir apstājies.

"Saskaņā ar likumu ir aizliegts darīt to, ko mēs darām," stāsta Daņa. "Tagad mēs esam daudz satrauktāki. Riski ir daudz lielāki."

Jaunais likums aizliedz "netradicionālo seksuālo attiecību propagandu" starp visām vecuma grupām. Ikvienam, kurš pieķerts šī "nodarījuma" izdarīšanā, varētu piespriest naudas sodu līdz 400 000 rubļu (5337 eiro) apmērā, paredzot daudz lielākus naudas sodus organizācijām vai žurnālistiem.

Kopš likuma pieņemšanas Daņa nolēma pamest Krieviju un pārcelties uz Franciju. Viņš stāsta, ka dzīvošana valstī, kur "vienkārši būt pašam" ir nelikumīgi, liek viņam izjust bailes.

"Manas rokas ir sasietas. Man vienkārši vairs nav izvēles. Vai nu aizbraucu no valsts, vai arī palieku šeit un gaidu, kad tas kļūs vēl sliktāk. Kas tagad notiek - tas ir ļoti biedējoši."

Likumprojekts savu ceļu Krievijas likumdošanas sistēmā sāka pagājušā gada vasarā, neilgi pēc tam, kad Maskava sāka karu Ukrainā.

Laiks nav nejaušība - Vladimirs Putins saka, ka Krievija cīnās ne tikai ar Ukrainu kaujas laukā, bet arī ar "Rietumu" vērtībām. Uzrunas laikā Kremlī, lai atzīmētu četru Ukrainas reģionu nelikumīgo aneksiju, prezidents skarbi izteicās par Rietumu un LGBT tiesībām, nosaucot tās par "tīru sātanismu".

LGBT aktīvists Pjotrs Vozņevskis apgalvo, ka saikne ar karu Ukrainā ir "acīmredzama".

Savā dzīvoklī Sanktpēterburgas centrā viņš parāda eksponātus no sava īslaicīgā un Krievijā pirmā LGBT muzeja, kas tagad slēgts.

Viņš stāsta, ka likums ir Kremļa mēģinājums novirzīt sabiedrības uzmanību no neveiksmēm kaujas laukā. "Karš ir zaudēts, ekonomika tiek sagrauta, un varas iestādēm ir jāparāda cilvēkiem, par ko viņi ir riskējuši ar savu dzīvību," saka Pjotrs. "Un labākā ideja, kas viņiem ir, ir atrast jaunu grēkāzi - LGBT cilvēkus."

Šis nav pirmais likums, kas nosaka ierobežojumus Krievijas "Queer" kopienai. Pirms desmit gadiem tika pieņemts likumprojekts, kas aizliedza tā dēvēto "geju propagandu" attiecībā uz bērniem. Cilvēktiesību grupējumi apgalvo, ka tam Krievijā sekoja vardarbīgu homofobisku uzbrukumu skaita pieaugums.

Olga Baranova no Maskavas Kopienas LGBT + iniciatīvu centra pastāstīja, ka jaunais likums vēl vairāk stigmatizēs LGBT cilvēkus.

"Mēs iesim pilnīgā pagrīdē, būs fiktīvas laulības, fiktīvas ģimenes. Priviliģētie pametīs valsti. Tie, kas nevar pamest valsti, ies pagrīdē un kaut kā meklēs partnerus - izmantojot slēgtos kanālus."

Tagad LGBT Kopienas uztraukums ir par to, kā, kad un pret ko likums tiks piemērots. Krievijas likumdošana ir bēdīgi neskaidra, dodot varas iestādēm trulu instrumentu, ko var piemērot patvaļīgi.

Bet likumdošanas radītās bailes jau noved pie cenzūras - tiešsaistes kinoteātros ir izdzēstas LGBT tematiskās filmas un TV seriāli, rediģētas geju ainas.

Dažas dienas pēc likuma pieņemšanas, populārajā HBO seriāla "The White Lotus" epizodē krievu straumēšanas serviss nomainīja vārdu "gejs" pret "cilvēks", rediģēja vīrieša atkailināto muguru un izdzēsa geju seksa ainu.

Arī grāmatas tiek cenzētas. Viens no likuma līdzautoriem, atklāti homofobisks nacionālists, vārdā Vitālijs Milonovs, piekrīt runāt ar BBC, izmantojot videolinku. Viņš it kā atrodas okupētajā Horļivkas pilsētā Ukrainas austrumos, devies uz frontes līniju kā brīvprātīgais kaujinieks. Viņš noraida pārmetumus, ka likums ir diskriminējošs, sakot, ka cilvēku privātā dzīve tiks respektēta.

Laikā, kad Ukrainā mirst tūkstoši, Krievija ir izolēta starptautiski un cilvēki bēg no šīs valsts. Uz jautājumu, vai ir lietderīgi koncentrēties uz LGBT likumu, viņš saka:

"Krievija netiek izolēta, mums ir konflikts ar Rietumu pasauli! Kāpēc jums vajadzētu norādīt uz mums, ka mums ir nepareiza ideoloģija? Es domāju, ka mūsu suverēnās tiesības ir pieņemt tiesību aktus, kas mums patīk."

Tikmēr Daņa stāsta, ka skatītāji Sanktpēterburgas klubos mīl viņa alternatīvo sniegumu. Viņš negrib pamest šo valsti. Uz jautājumu, kādā Krievijā viņš varētu iedomāties dzīvot, Daņa saka: "Brīvā Krievijā. Tādā, kas nemazina elementārākās cilvēktiesības, kādām vajadzētu būt katram cilvēkam. Jo es domāju, ka mana orientācija ir manas tiesības jau no dzimšanas, un nevienam nav tiesību to atcelt, aizliegt vai saukt mani pie atbildības par to."