foto: REUTERSm
Šokējošas atziņas no biogrāfiskās grāmatas par Donaldu Trampu
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Trakā pasaule
2022. gada 4. oktobris, 12:58

Šokējošas atziņas no biogrāfiskās grāmatas par Donaldu Trampu

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps gandrīz atlaida savu meitu un aizskaloja podā dokumentus Baltā nama tualetē. Šīs un citas šokējošas detaļas atklātas “New York Times” žurnālistes Megijas Hēbermanes grāmatā “Confidence Man”, kas šodien nokļuvusi pie lasītājiem, vēsta raidorganizācija "BBC".

Grāmatā iekļautas intervijas ar vairāk nekā 200 avotiem, tajā skaitā bijušajiem palīgiem, kā arī trīs intervijas ar pašu Donaldu Trampu.

Tramps gan apgalvo, ka grāmatā ir daudz izdomājumu, kā arī tajā nav nekāda faktu pārbaude.

Šeit lasāmas astoņas atziņas no grāmatas par Trampu:

1. Tramps vēlējās atlaist Ivanku Trampu un znotu Džaredu Kušneru

Tiekoties ar toreizējo personāla vadītāju Džonu Kelliju un Baltā nama padomnieku Donu Makgānu, Hēbermane raksta, ka Trampa kungs bija tuvu tam, lai tviterī paziņotu, ka viņa meita Ivanka un znots Džerards Kušners – abi vecākie Baltā nama padomnieki ir atlaisti.

Viņu apturēja Kellijs, kurš ieteica Trampam pirms tvītošanas aprunāties ar Ivanku un Kušneru. Viņš tā arī ar viņiem neaprunājās, taču viņi abi palika savās padomnieku pozīcijās līdz viņa prezidentūras beigām. Grāmata arī atklāj, ka Tramps bieži runāja par savu znotu. Riez pat bijušais prezidents teica, ka viņa znots izklausās pēc bērna. Tas notika pēc Kušnera publiskās runas, ko viņš teica 2017. gadā.

Tramps gan ir noliedzis, ka kādreiz būtu vēlējies atlaist Ivanku un viņas vīru. “Tīrā daiļliteratūra. Man tas nekad nav ienācis prātā,” viņš teica.

2. Tramps apsvēra bombardēt narkotiku laboratorijas Meksikā

Hēbermane raksta, ka Tramps vairākkārt izvirzīja savu ieceri bombardēt Meksikas narkotiku laboratorijas. Šis ierosinājums satrieca bijušo ASV aizsardzības ministru Marku Esperu.

Trampam ideja radās pēc sarunām ar Bretu Žirūru – Trampa padomnieku ASV sabiedrības veselības jautājumos.

Žirūrs iegāja Ovālajā kabinetā, valkājot formas tērpu, un sacīja Trampam, ka ir jārīkojas, lai apturētu Meksikas nelegālo narkotiku ražošanas uzņēmumu radīto narkotisko vielu nonākšanu ASV.

Sajaucot Žirūru ar militāro virsnieku, Tramps ierosināja bombardēt narkotiku ražotnes. Pēc šī sarunas Baltais nams lūdz Žirūra kungu pārtraukt valkāt formastērpu.

3. Trampam bija bail nomirt no Covid-19

Kad Tramps saslima ar Covid-19 2020. gada oktobrī, viņa veselības stāvoklim pasliktinoties, Tramps baidījās nomirt.

Personāla vadītāja vietnieks Tonijs Ornato brīdināja prezidentu, ka, ja gadījumā viņa veselība vēl vairāk pasliktināsies, viņam būs jāsāk procedūras, lai nodrošinātu valdības nepārtrauktību.

Nāves baiļu vadīts, Tramps dažādos veidos mēģināja minimizēt pandēmijas apmērus. Viņš baidījās, ka vīruss negatīvi ietekmēs viņa publisko tēlu un politiskās motivācijas.

Hēbermane raksta, ka viņš saviem padomniekiem lika novilkt maskas, kā arī viņš ieteica toreizējam Ņujorkas gubernatoram Endrjū Kuamo nerunāt par Covid-19 vīrusu televīzijā.

“Nepūtiet no mušas ziloni,” Tramps sacīja Kuomo kungam, tekts grāmatā. “Tu padarīsi to par problēmu,” teica Tramps.

4. Tramps pieminēja savu īpašumu tikšanās laikā ar Lielbritānijas premjerministri

Hēbermanes grāmata atklāj dažas sarunas starp Trampu un citiem pasaules līderiem.

Piemēram, Trampa pirmajā tikšanās reizē ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, Tramps runāja par abortiem, sakot: “Daži cilvēki ir par dzīvību, daži cilvēki ir par izvēli. Iedomājieties, ja daži dzīvnieki ar tetovējumiem izvarotu jūsu meitu un viņa paliktu stāvoklī?”

Viņš pēc tam mainīja sarunas tēmu – Tramps uzsāka sarunu par Ziemeļīrijas jūras vēja projekta izveides apturēšanu, kas paredzēts viņa īpašuma tuvumā.

5. Tramps prasīja bijušajam Ņujorkas mēram darīt jebko, lai sagrautu 2020. gada prezidenta vēlēšanas

Kad kļuva skaidrs, ka Tramps zaudēs 2020. gada vēlēšanās, viņš piezvanīja bijušajam Ņujorkas mēram un Trampa personīgajam advokātam Rūdijam Džuliani.

“Labi, Rūdij, tu esi galvenais. Iztrakojies, dari, ko vēlies. Man vienalga,” teica Tramps, pēc tam kad citi advokāti atteicās iet tik tālu, cik prasīja Tramps, lai atceltu vēlēšanu rezultātus.

“Mani advokāti ir briesmīgi,” viņš sūdzējās Džuliani.  Viņš bieži pārmeta Baltā nama advokātam Patam Čipoloni.

Grāmata atklāj, ka tajā laikā Trampa kungs bija aizrāvies ar sazvērestību teorijām.

6. Kā Tramps izdomāja  attaisnojumus par saviem nodokļiem

2016. gada kampaņas laikā Trampa kungam viņa kampaņas vadītājs Korijs Levendovskis un viņa preses sekretāre Houpa Hiksa lūdz pievērsties viņa atteikumam publiskot nodokļu deklarāciju – šo viņi redzēja kā problēmu, lai Tramps tiktu ievēlēts.

Hēbermane raksta, ka Tramps atbildēja ar pēkšņu domu: “Nu, jūs zināt, ka mani nodokļi tiek pārbaudīti, es vienmēr tieku pārbaudīts,” viņš teica.

“Tas, ko es domāju, es varētu teikt, ka es publiskošu savus nodokļus, kad tie vairs netiks pārbaudīti. Bet tas nekad nenotiks, es vienmēr tieku pārbaudīts,” saka Tramps.

Kopš bijušā ASV prezidenta Ričarda Niksona katrs ASV prezidents brīvprātīgi publicējis savas nodokļu deklarācijas. 2020. gada “New York Times” veiktā izmeklēšana kopš tā laika atklāja, ka Tramps federālajos ienākuma nodokļos samaksājis vien 750 ASV dolārus 2016. gadā.

7. Tramps Baltā nama tualetē aizskaloja dokumentus

Kad Tramps vadīja ASV, Baltā nama darbinieki regulāri atklāja, ka tualete ir aizdambējusies ar drukas papīru. Viņi bija pārliecināti, ka prezidents podā noskalo dokumentus.

Viņš arī esot saplēsis dokumentus, kas ir pretrunā ar likumu, kas nosaka, ka prezidenta izveidotie vai saņemtie dokumenti ir ASV valdības īpašums, un pēc prezidentūras beigām tie ir jāapstrādā ASV Nacionālajam arhīvam.

Sīkāka informācija tiek atklāta saistībā ar plašākām apsūdzībām par Trampa Baltā nama dokumentu pazušanu, ko izvirzīja ASV Nacionālais arhīvs.

Trampam arī draud Tieslietu departimenta kriminālizmeklēšana par valdības uzskaites glabāšanu viņa “Mar-a-logo” īpašumā Floridā pēc ASV prezidenta amata atstāšanu.

8. Tramps domāja, ka etniskās minoritātes Baltā nama darbinieki ir viesmīļi

Hēbermane raksta, ka īsi pēc 2017. gada inaugurācijas Tramps vērsās pie rasu ziņā daudzveidīgās demokrātu darbinieku grupas un lūdza atnest kanapē uzkodas.

Grāmatā izklāstītas detaļas par to, ka Tramps izteica piezīmes senatora Čaka Šūmera un pārstāves Nensijas Pelosi darbiniekiem.

Hēbermane grāmatā arī dokumentē ASV bijušā prezidenta Trampa iespējamo homofobisko izteikumu vēsturi.