Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“20th Century Fox” beidzot samaksās par Taizemes pludmales izpostīšanu filmas "The Beach" filmēšanas laikā
foto: AP/Scanpix
2017. gada 4. marta fotoattēlā tūristi izbauda populāro Maiju līci Phi Phi salā, Krabi provincē, Taizemē.

“20th Century Fox” beidzot samaksās par Taizemes pludmales izpostīšanu filmas "The Beach" filmēšanas laikā

Jauns.lv

Pirms divām desmitgadēm idilliskais Taizemes līcis pārtapa par kulta klasiku ar Leonardo Dikaprio galvenajā lomā filmā "The Beach" jeb "Pludmale". Šodien šī teritorija joprojām cīnās ar ekoloģiskajiem postījumiem, ko nodarīja filmas veidotāji, vēsta žurnāls “Vice”.

“20th Century Fox” beidzot samaksās par Taizemes p...

2000. gada filmā “The Beach” (“Pludmale”) jaunais Leonardo Dikaprio, kurš kļuva  populārs pēc filmas “Titāniks”, filmā spēlē jaunu ceļotāju, kurš dodas uz Taizemi. Viņš atklāj tropu paradīzes nomaļu pludmali, kurā dzīvo ceļotāju kopiena. 

Neskatoties uz savu kulta klasikas statusu, “Pludmale” bija kritiens Dikaprio karjerā — viņš tika nominēts Zelta avenes balvai (Golden Rasberry Award) kā sliktākais aktieris. Šobrīd filma arī tiek uzskatīta par vienu no sliktākajām Denija Boila režisētajām filmām. 

Taču, lai gan filmas režisors un zvaigznes ir prom no tropiskās filmēšanas vietas, Taizemes Phi Phi Leh sala joprojām nav atkopusies no ekoloģiskajiem postījumiem, ko izraisīja “Pludmales” filmēšana no 1998. līdz 1999. gadam, “Vice” norādīja Taizemes amatpersonas. 

Taizemes Augstākā tiesa apstiprināja iepriekšējo spriedumu Karaliskajam mežu departamentam turpināt atjaunošanas darbus pludmalē un salā. Tā arī apstiprināja 2019. gada līgumu, kas noslēgts starp prasītājiem un abām filmu ražošanas kompānijām — “20th Century Fox” un Taizemes filmu studiju “Santa International Film Productions”, lai piešķirtu 10 miljonus batu jeb apmēram 273 000 ASV dolāru rehabilitācijas projektam, ko finansēja ASV uzņēmums.

Leonardo Dikaprio un Kamila Morona

Kad pirms 24 gadiem “Pludmales” filmēšanas grupa ieradās Maijas līča balto smilšu pludmalē, lai uzņemtu filmas ikoniskākās ainas, viņi pārveidoja apkārti, tajā skaitā filmēšanas komanda izrāva augus un iestādīja svešzemju sugas, kas, pēc vietējo amatpersonu teiktā, ir nopietni kaitējušas vietējai ekosistēmai. 

Jau vairākus gadus pēc filmas iznākšanas daudzi tūristi joprojām apmeklē Maijas līci un apkārtējās salās. Tūristu radītais piesārņojums iznīcināja tuvumā esošos koraļļus un radījis vēl lielāku slodzi apkārtnes videi. 

2018. gadā vietējās amatpersonas sanācijas plāna ietvaros uz nenoteiktu laiku slēdza pludmali, bet pēc tam šī gada janvārī to atkal radīja pieejamu apmeklētājiem. 

Leonardo Dikaprio un Keita Vinsleta: "Titānika" romantiskais pāris uz ekrāna un dzīvē

Otrdienas spriedums tika pieņemts vairāk nekā 20 gadus pēc pirmās tiesas prāvas. Jau 1999. gadā vietējās varas iestādes un vides aizstāvji pieprasīja kompensāciju 100 miljonu batu apmērā civilprasībā, kas tika ierosināta pret Taizemes augstākajām amatpersonām un abām filmu ražošanas studijām, kas bija iesaistītas “Pludmales” filmēšanā. Tomēr tiesa viņu lietu pieņēma tikai 2012. gadā, vairāk nekā desmit gadus pēc filmēšanas.

Pēc tam, kad “Royal Forestry Department” samaksāja četrus miljonus batu par filmēšanu šajā vietā, “Pludmales” filmēšanas grupa veica krasas izmaiņas pludmales ainavā, cenšoties radīt kinematogrāfiskāku tropisko estētiku. Krūmi, kas dabiski klāja pludmali, kas saturēja kopā smiltis un novērsa eroziju, tika izrauti un aizstāti ar desmitiem jau nobriedušu palmu koku, kas iepriekš tur nebija.

Leonardo Dikaprio par 9,9 miljoniem dolāru nopērk māju Beverlihilsā

Aktieris Leonardo Dikaprio par 9,9 miljoniem dolāru iegādājies māju Beverlihilsā.

Dikaprio, kurš tagad ir pazīstams arī kā vides aktīvists, tolaik mēģināja nomierināt kritiķus, sakot, ka līdz filmēšanas beigām salai būs "labāk nekā agrāk".

"Pēc tā, ko es redzu, viss ir kārtībā. Es neesmu redzējis neko, kas būtu kaut kādā veidā bojāts," viņš teica.

Bet pat tad, kad viņa komanda mēģināja atjaunot pludmali tās sākotnējā veidolā, palmu noņemšanas, izrauto augu pārstādīšanas un bambusa žogu uzstādīšanas gar pludmali nelīdzēja, liels smilšu daudzums turpināja ieskaloties jūrā. Kad filmēšana bija beigusies, aculiecinieki aprakstīja pludmali kā "neglītu bambusa žogu un mirušu vietējo augu ainu", 1999. gadā ziņoja “The Guardian”.

Leonardo Dikaprio ar draudzeni modeli Kamilu Moroni pludmalē

Turpmākajos gados ekoloģiskais kaitējums saasinājās. Līdz 2018. gadam Holivudas slavenā sala katru dienu uzņēma aptuveni 4000 tūristu un 200 laivas.

Maijas līcis tika atkārtoti atvērts apmeklētājiem šī gada janvārī pēc vairāk nekā trīs gadus ilgas slēgšanas rehabilitācijas nolūkā. Tomēr pagājušajā mēnesī tas atkal tika slēgts uz vēl vienu vides atjaunošanas periodu, un to plānots atkārtoti atvērt oktobrī.