foto: AFP/Scanpix
"Nekad neesam Jupiteru redzējuši šādu": Džeimsa Veba teleskops parāda neticamu Jupitera skatu
Šajā attēlā, kas iegūts no NASA un uzņemts ar Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, ir redzami Jupitera laikapstākļi, mazie pavadoņi, augstuma līmeņi, mākoņu segas un polārblāzmas ziemeļu un dienvidu polos.
Trakā pasaule
2022. gada 24. augusts, 16:18

"Nekad neesam Jupiteru redzējuši šādu": Džeimsa Veba teleskops parāda neticamu Jupitera skatu

Jauns.lv

Infrasarkanie attēli, ko jūlijā uzņēma Džeimša Veba teleskops, iemūžināja vēl nepieredzētus skatus uz lielākās Saules sistēmas planētas Jupitera.


Pasaulē jaunākais un lielākais Džeimsa Veba kosmosa teleskops Jupitera fotoattēlus uzņēma jūlijā, tverot vēl nepieredzētus Jupitera ziemeļu un dienvidu gaismas skatus un virpuļojošu polāro miglu.

Jupitera Lielais sarkanais plankums, pietiekami ir liela vētra, lai "aprītu" Zemi, spilgti izceļas līdzās neskaitāmām mazākām vētrām.

Viens plata lauka attēls ir īpaši dramatisks, kurā redzami vāji gredzeni ap planētu, kā arī divi mazi pavadoņi uz mirdzoša galaktiku fona. 

foto: AFP/Scanpix
Šie attēli, kas iegūti no NASA un uzņemti ar Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, parāda Jupiteru plaša lauka skatā, parādot planētu ar tās vājajiem gredzeniem, kas ir miljons reižu bālāki par planētu, un diviem maziem pavadoņiem, ko sauc par Amalteju un Adrastea.

"Mēs nekad neesam redzējuši Jupiteru tādu. Tas viss ir diezgan neticami,” paziņojumā sacīja planetārā holandiešu astronome Imke de Paters no Kalifornijas Universitātes Bērklijā. Viņa palīdzēja vadīt novērojumu.

"Godīgi sakot, mēs nebijām gaidījuši, ka tas būs tik labi." Saskaņā ar ASV un Francijas pētnieku grupas datiem infrasarkanie attēli tika mākslīgi iekrāsoti zilā, baltā, zaļā, dzeltenā un oranžā krāsā, lai iezīmes izceltos. 

NASA un Eiropas Kosmosa aģentūras teleskops pērnā gada beigās ar raķetēm aizlidoja kosmosā, un kopš vasaras ir novērojis kosmosu infrasarkanajā starā. Zinātnieki cer ieraudzīt Visuma rītausmu, lūkojoties tik tālu, kad pirms 13,7 miljardiem gadu veidojās pirmās zvaigznes un galaktikas. 

Tēmas