foto: LETA
"Šis jau ir ļoti bīstami." Alvis Hermanis asi kritizē "Doždj" interviju ar Mārtiņu Staķi
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.
Slavenības
2022. gada 10. augusts, 12:51

"Šis jau ir ļoti bīstami." Alvis Hermanis asi kritizē "Doždj" interviju ar Mārtiņu Staķi

Jauns.lv

JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis visai bieži publiski izsakās par dažādiem politiskajiem notikumiem pasaulē un Latvijā. Šoreiz režisora uzmanību piesaistījusi Krievijas neatkarīgās TV programmas "Doždj" intervija ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi.

"Šovakar sabruka man vēl viena ilūzija," savu ierakstu iesāk Hermanis. "Pirms mēneša arī es priecājos, ka tv.rain (krievu tv youtube kanāls Dozhdj) pērcēlās uz Latviju." 

Hermanis aicināja visus noskatīties interviju, kurā "Doždj" žurnāliste runā ar Rīgas mēru.

"Tā vairs nav žurnālistika, bet brutāla politiska manipulācija, kas pilnīgi noteikti ir pret Latvijas interesēm. Es pat nerunāju par elementāru pieklājību pret valsti, kura devusi viņiem patvērumu," norādīja režisors.

"Šis jau ir ļoti bīstami. Izskatās, ka viņu mērķis ir graut mūsu valsti no iekšpuses. Iespējams, viņi to dara neapzināti un tas ir tas pats vecais krievu šovinisms. Bet rezultātu tas nemaina.

Ļoti rekomendēju Latvijas drošības iestādēm anulēt visas atļaujas viņiem te strādāt un uzturēties. Un jo ātrāk, jo labāk," pauda Hermanis.

Vēlāk Hermanis turpat savā "Facebook" profilā ierakstīja: "Doždj" atbalstītāji pārmet, ka esmu uzrakstījis "donos" (anonīmu vēstuli - latviski) drošības iestādēm, kaut gan manas pārdomas bija publiskas un šeit visiem izlasāmas.

Redziet, mums Latvijā ir pierasts aspriest kopīgās sabiedrības problēmas publiski un atklāti. Tur arī visa atšķirība, kāpēc jums tur neiet kaut kā."

Ar Hermaņa komentāru par "Doždj" interviju ar Mārtiņu Staķi dalījušies vairāki simti "Facebook" lietotāji un pie tā pievienoti vairāk nekā 200 komentāri. Jāteic, ka režisora viedoklis izraisījis visai aktīvu diskusiju starp komentētājiem. 

Viedokļu apmaiņā iesaistījās arī politiķis Māris Gulbis, pievienojot šādu komentāru: "Šoreiz profesionālāka bija žurnāliste. Staķim varbūt krievu valoda traucēja, vajadzēja vēl skaidrāk paust savu viedokli.

Neredzu nekādu pamatu pārmest žurnālistei. Viņa Rīgā dzīvo un redz no sava skata punkta gan pieminekli,gan vīzu "lietu". Hermaņa kungs, Jūs neesiet pieradis pie tik profesionāliem žurnālistiiem kāda ir šī gruzīņu izcelsmes krievu žurnāliste."

Uz to Hermanis Gulbim atbildēja, ka "žurnālistika nozīmē bezkaislīgi un objektīvi ievākt informāciju, nevis tendenciozi manipulēt, lai realizētu savu politisko vēstījumu."

Tikmēr pats Mārtiņš Staķis savā "Twitter" kontā pie šīs intervijas norādīja, ka "Latvijas interesēs ir nepieļaut melu izplatīšanu krievu auditorijā." 

Rīgas mērs sacīja: "Tvrain" ir neatkarīgs medijs, kas dod iespēju uzrunāt miljoniem lielu auditoriju un skaidrot Latvijas pozīciju. Lai mūs dzirdētu, skaidroju mūsu nostāju arī krieviski."

foto: REUTERS/SCANPIX
"Doždj" galvenais redaktors Tihons Dzjadko.

"Rūdītus putinistus diez vai pārliecināju, bet šaubīgos un neizlēmušos tas var uzrunāt. Prieks, ka mana pozīcija saskan ar Ukrainas prezidenta padomnieka Mihailo Podoļaka viedokli, kurš pēc manis viesojās @kotrikadz raidījumā," rakstīja Rīgas mērs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pirmdien nolēmusi izsniegt apraides atļauju televīzijas programmai "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain"), kas nozīmē, ka kanāls turpmāk tiks pārraidīts no Rīgas.

Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā. Telekanāla ģenerāldirektore Nataļja Sindejeva šādu lēmumu skaidroja likuma par "viltus ziņām" pieņemšanu Valsts domē. Jau tobrīd telekanāla vadība sākusi apspriest "Doždj" darbības atjaunošanas formātu.

Līdz ar kanāla darbības apturēšanu tā galvenais redaktors Tihons Dzjadko un vairāki citi redakcijas darbinieki pameta Krieviju.