Trakā pasaule
2022. gada 21. jūlijs, 15:10

"Man teica, ka demonstrēju savas krūtis" - sievieti atsakās pieņemt darbā, jo esot "pārāk seksīga"

Jauns.lv

Cilvēka seksuālā pievilcība vai tās neesamība ir tikai katra paša darīšana, nevienam citam nevajadzētu būt tiesībām to komentēt. Turklāt tas nedrīkstētu būt arī iemesls kāda kaunināšanai, aprunāšanai vai atstumšanai. Diemžēl reālajā dzīvē viss ir citādi - un cilvēki bieži tieši to arī dara.

Vietnē Shape.com ir publicēts Annas Marijas Hulisas (Anna Marie Houlis) raksts, kas tapis vēstules formātā. Īsumā ieskicējam, par ko ir viņas stāsts.

Man joprojām ir atmiņā mana pirmā darba intervija pēc koledžas beigšanas un, iespējams, es to nekad neaizmirsīšu. Pēc ilgām pārdomām, ko vilkt mugurā, lai manas DD izmēra krūtis neizskatītos vulgāras (jā, paldies kompleksiem, ko bija radījuši dažādi vēstījumi medijos un skolas ģērbšanās noteikumi), man seksuāli uzmācās kāds padzīvojis vīrietis nobružātā uzvalkā, kurš apgalvoja, ka neizskatos pietiekami tikumīgi šim darbam. Biju saģērbusies tik neķītri, ka

viņš piedraudēja izlēkt pa biroja logu, jo nevarot atraut acis no manas kleitas (tā, starp citu, bija manas mammas) un ieskatīties manā CV.

Šī nebija pirmā reize, kad mani sauc par "pārāk seksīgu". Un ne pēdējā.

Vēlāk atradu darbu, kur mani draudzīgi uzņēma kolēģi. Kopā ar jauno kolektīvu aizgājām uz bāru laimīgās stundas laikā. Kolēģis aplika man roku ap plecu, saspieda manu labo krūti un skaļi pateica "pī pī". Tā tika atzīmēta mana pirmā darba diena.

Toreiz es sāku saprast, cik lielu ļaunumu patiesībā var nodarīt citu cilvēku stereotipi (un pilnīgs cilvēciskās pieklājības trūkums). Piemēram, to dēļ es varu nedabūt darbu. Vēlāk, pēc daudzām nepatīkamām situācijām, es sapratu, ka tas var apdraudēt arī manu drošību.

Nevēlama seksuāla uzmanība nekad nav patīkama. Un tomēr sabiedrībā tiek seksualizēts gan izskats, gan smaids. It kā cilvēki kaut kādā veidā "uzprasās" uz šo uzmanību vai nepiedienīgā veidā ir "pārāk jauki" (ja runa ir par upura vainošanu).

Es nevaru saskaitīt, cik reizes gan svešinieki, gan savējie man ir teikuši, ka esmu "pārāk seksīga" - es izstaroju seksuālo enerģiju, izstaroju seksuālu auru.

Un es arī esmu seksuāla būtne. Esmu ekspresīva, komunikabla, atvērta un arī flirtēju, kad vēlos, taču tas nevienam nedod tiesības man piekabināt kādu "etiķeti".

Godīgi sakot, tas viss man ir ļoti apnicis. Jūtos aizkaitināta, nogurusi... visāda, tikai ne brīva. Ir grūti justies brīvam, ja tiec hiperseksualizēts un tavs ķermenis tiek uztverts kā priekšmets. Un es ne tuvu neesmu vienīgā, kura šādi jūtas. Ja jums, tāpat kā man, ir vairākkārt teikts, ka esat pārāk seksīgs, ņemiet vērā: ne kailums, ne āda nav sinonīms seksualitātei.

Man simtiem reižu ir teikts, ka es demonstrēju savas krūtis. Es tās nedemonstrēju, tās ir fiziski piesaistītas manam ķermenim - neatkarīgi no tā, vai man tas patīk vai ne (un es neredzu iemeslu, kāpēc man tas varētu nepatikt). Es nevaru piesegt savas lielās krūtis ar kartupeļu maisu pat tad, ja gribētu, bet es to negribu – lai arī sabiedrība mēģina norādīt, ka man ir daudz trūkumu, esmu apmierināta ar savu ķermeni.

Lai nu kā, esmu saņēmusi daudz pilnīgi neadekvātu un nesaprotamu komentāru par savām krūtīm video vai fotogrāfijās, kam ar tām nav nekāda sakara. Piemēram, lidojums ar gaisa balonu Turcijā, ķirbju svētki kopā ar ģimeni utt.

Cilvēki bieži vien komentē vienkārši: "Krūtis!" Ir arī tādi komentāri: "Tādas sievietes kā tu tiek izvarotas."

Lieki piebilst, ka šādi komentāri izraisa paniku, trauksmi, grauj pašcieņu un sāpina līdz sirds dziļumiem. Īpaši tām sievietēm, kuras ir piedzīvojušas seksuālu vardarbību vai mēdz klusēt par seksuālu uzmākšanos, jo salīdzinājumā ar daudziem citiem gadījumiem tas nebija tik slikti. (Brīdinu - tas ir ļoti slikti!)

Pasaulē tik ļoti trūkst altruisma, nesavtīgu rūpju par citiem. Lielākā daļa cilvēki koncentrējas uz citiem savas iekšējās nedrošības dēļ, ko viņi projicē uz apkārtējiem. Lielākoties tāpēc puskailas sievietes, tostarp mātes, kas baro mazuļus, nedod mieru šauri domājošiem cilvēkiem. Pēdējiem būtu daudz ko mācīties. Viņiem ir iedzīts galvā, ka kailums ir seksīgs, tāpēc, redzot atsegtu ādu, šie cilvēki sajūtas neērti. Varbūt viņiem tas tiešām šķiet seksīgi, bet varbūt viņi uztraucas, ka paši automātiski uzskatīs kailumu par seksīgu.

Kailums ne vienmēr ir seksīgs, patiesībā tas reti kad ir seksīgs. Ja mēs novilktu vienādības zīmi starp kailumu un seksīgumu, tas nozīmētu, ka katru reizi, kad esam kaili, mēs esam seksīgi.

Bet galu galā katru reizi, kad sievietes baro bērnu ar krūti, iet dušā vai vannā, izģērbjas ģērbtuvē vai ārsta kabinetā, viņas nav seksīgas.

Kad es izģērbos, atnākusi uz masāžu pēc nogurdinoša pārgājiena Himalajos, es negribēju būt seksīga, es gribēju mazināt muskuļu sāpes. Pēdējo reizi, kad es izģērbos nūdistu pludmalē, es negribēju, lai mani seksualizē kāds vīrietis, kurš krūmos sevi apmierina, es vienkārši gribēju pasauļoties. Kad es vietnē AirBnB noīrēju dzīvokli un blakus peldējos baseinā, es negribēju, lai citi iemītnieki skatās uz mani. Es vienkārši gribēju izpeldēties pēc grūtas dienas.

Ķermeņi nav seksīgi. Seksīgums ir no situācijas atkarīgs jēdziens. Draudzīga, jauka uzvedība nekad nedod pamatu seksuālai uzmanībai. Esmu ekstraverta, man patīk smieties, varu sarunāties gandrīz ar jebkuru. Atzīšos – reizēm nonāku divdomīgās situācijās, ir gadījušās nepatīkamas sarunas. Sievietes tiek kritizētas, ja viņas ir komunikablas, bet tāpat arī tiek kritizētas, ja viņas ir vēsas. Ja esam sirsnīgas, mums saka, ka flirtējam, ja esam skarbas, atturīgas, pasīvas, tad sauc par kucēm. Patīkama, draudzīga komunikācija nekādā veidā neattaisno cilvēka seksuālo uzvedību. Tu vari uzsmaidīt cilvēkam bez seksuālas pieskaņas un bez slēptiem nodomiem. Galu galā no mums, sievietēm, vienmēr tiek gaidīts smaids. Un mēs dažreiz smaidām caur sakostiem zobiem, lai būtu laipnas un labas.

Atceries, ka tev nav jājūtas slikti tikai tāpēc, ka kāds lika tev justies slikti. Jo slikti justies tev lika šis cilvēks. Tā nav tava vaina, ka kāds uzskata, ka esi "pārāk laipna".

Izturoties draudzīgi, tu nevienu nekārdini. Un tu nevienam neko neesi parādā. Pat ja esi vēlējusies ar kādu seksuālas attiecības, tev ir tiesības jebkurā brīdī jebkura iemesla dēļ vai vispār bez iemesla mainīt savas domas. Tas attiecas uz katru situāciju, sākot no vienas nakts romāniņa līdz ilgstošām attiecībām.

Protams, atklāti komunicējot, ir mazāka iespēja rasties pārpratumiem. Un tomēr kāda cita fantāzija vai vilšanās noteikti nav tava atbildība. Mēs esam daudz vairāk nekā mūsu ķermenis. Ir atšķirība, vai kāda cilvēka ķermeni mēs saucam par pievilcīgu vai seksīgu. Tu vari kādam šķist seksīga, un tev var būt patīkami to apzināties. Galu galā lielākajai daļai cilvēku patīk justies seksīgiem, pat ja viņiem nav tāda mērķa. Apzīmējums "seksīgs" var būt pilnīgi nekaitīgs, jo tā ir subjektīva lieta, kā cilvēki tevi redz.

Un, ja cilvēks uztver, ka tava uzvedība ir kārdinoša, no tā var izdarīt nepareizus secinājumus. Labākajā gadījumā cilvēks pārkāps tavas robežas, tavu privātumu, sliktākajā gadījumā izdarīs noziegumu.

Tavs ķermenis ir tavas mājas, un tas ietver daudz vairāk nekā tikai kārdinošu vai seksīgu.

Mans ķermenis joprojām ir tvirts, stiprs, uzticams. Tas mani nes cauri dzīvei, palīdz veidot karjeru, nodarboties ar vaļaspriekiem, apceļot pasauli. Protams, dažreiz es piedzīvoju seksuālu baudu ar savu ķermeni.

Tātad ķermenis ir saistīts ar daudziem aspektiem, taču jums nav jāpieliek tam etiķetes. Viens ir skaidrs – ķermenis ir tava drošā vieta, kuru nevienam nav tiesību tev atņemt.

Tēmas