Trakā pasaule
2022. gada 18. jūnijs, 06:58

Neticamie kaķa piedzīvojumi Alūksnē

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Ar gandrīz vai neticamu un reizē skumju stāstu sociālajā tīklā “Facebook” padalījusies Inga Andersone no Alūksnes. Pirms gada viņas ģimenei pazudis runcis vārdā Žizelis, taču nu izrādījies, ka dzīvnieku ir piesavinājusies turpat netālu dzīvojoša sieviete. Ģimene ļoti vēlas savu 11 gadus veco kaķīti atgūt, taču “jaunā” īpašniece viņu ir reģistrējusi uz sava vārda un apgalvo, ka tas ir viņas kaķis un atdot netaisās. Tikmēr vietējā policija Andersones iesniegtos pierādījumus pat neizskata un vienā mierā atrakstās.

Kā Žizelis kļuva par Semjonu

Kā sarunā ar Jauns.lv pastāstīja kaķa saimniece, Žizelis ar jau iedoto neparasto vārdu pie viņas nokļuvis no dzīvnieku patversmes. Tad izrādījies, ka dzīvnieks pirms tam piederējis kādai viņas kursa biedrenei, kura kaķi bija spiesta atdot patversmē, jo sieviete pārcēlusies strādāt uz Briseli.

Pirmos astoņus mūža gadus Žizelis nodzīvojis lauku mājā un uzvedies kā kārtīgs lauku kaķis – staigājis, kur pašam tīk un ķēris peles. Dažādu apstākļu dēļ ģimene pirms vairākiem gadiem pārcēlusies uz dzīvokli daudzdzīvokļu mājā Alūksnē, bet kaķis ir tāpat turpinājis regulāri iet ārā.

foto: Jauns.lv

Andersone stāsta, ka Žizelis ir ļoti draudzīgs, mīlīgs un ziņkārīgs un viņu pazinuši teju vai visi apkārtējo māju iedzīvotāji, kuri viņu arī šad tad pacienājuši ar kādu kārumu.

Pagājušā gada 13. maijā kaķis ir pazudis un viņa saimnieki jau 15. maijā izplatījuši sludinājumu par viņa meklēšanu, taču bez rezultātiem. 

Šī gada maijā Andersones māte kopā ar bērniem stāvējusi pie daudzdzīvokļu mājas un runājusi ar kādu kaimiņieni. Tad pēkšņi viņi izdzirdējuši no augšas izmisīgus kaķa ņaudienus un ieraudzījuši uz balkona savu Žizeli.

Skaļi ņaudējis un skrāpējis aizvērtās istabas durvis

Iespējams, ka dzīvnieks ir atpazinis savu saimnieku balsis un tā devis par sevi ziņu. Bērni pat paspējuši viņu ar telefonu nofotografēt un centušies pierunāt lekt lejā, taču parādījusies dzīvokļa saimniece un ienesusi kaķi istabā. Par cik visiem nav bijis nekādu šaubu, ka redzētais kaķis ir Žizelis, Andersone devusies uz attiecīgo dzīvokli.

Viņai durvis ir atvērtas, taču dzīvoklī pie kaķa viņa tā arī nav tikusi – sieviete ir apgalvojusi, ka tas ir viņas kaķis Semjons un nekāda Žizeļa te neesot. Tas ir viņas privātīpašums, un viņai nekas nav ne jāpierāda, ne jāparāda. Varējis gan dzirdēt, ka izdzirdot saimnieces balsi, kaķis ir skaļi ņaudējis un skrāpējis aizvērtās istabas durvis, taču Kozeva dzīvokļa durvis ir aizcirtusi, tālākās sarunās neielaižoties.

foto: Jauns.lv

Viņas kaimiņi gan atcerējās, ka kaķa pazušanas laikā pie viņas durvīm ir redzējuši noliktu kaķa ēdiena trauciņu, tāpēc, iespējams, ka dzīvnieks ir arī speciāli pievilināts. Interesanti, ka sieviete, kura dzīvnieku ir piesavinājusies, ir Alūksnē visai labi zināms cilvēks – Jeļena Kobzeva strādā par medmāsu Anitas Muižnieces ārstu praksē.

Dažas dienas pēc Andersones vizītes Kobzeva piereģistrējusi kaķi uz sava vārda un Alūksnes dzīvnieku patversmē "Astes un ūsas" dzīvnieks ir arī sačipots.

Policijai trūkstot pierādījumu

Visgrūtāk šajā gadījumā esot pierādīt dzīvnieka zādzības faktu, jo neviens neko nav redzējis. Tomēr Andersone uzskata, ka viņas rīcībā esošie pierādījumi ir pilnīgi pietiekoši, lai varētu Žizeli identificēt.

“Mums ir mūsu kaķa fotogrāfijas un mans advokāts apgalvo, kā tās var kalpot par pierādījumu. Ņemot vērā, ka viņš ir strīpains, varam kaut vai tās strīpas saskaitīt. Man ir sarakste ar viņas dēlu “Messenger”, kurā viņš apstiprina, ka mūsu kaķis ir pie viņa mātes. Man ir  sarunas ieraksts, kurā dzirdams, kā Kobzevas draudzene man piedāvā materiālu kompensāciju, citu kaķi un atvainošanos, lai tikai mēs liktos mierā.

Ir vairāki mājas iedzīvotāji, kuri gatavi apliecināt, ka tas ir mūsu kaķis un to ir gatavi darīt arī vairāki veterinārārsti, pie kuriem Žizelis ir vests ārstēties.

Galu galā mums ir arī viņa veterinārā pase ar visām potēm, bet šis viss policiju kaut kā neieinteresēja,” stāsta Andersone. Pēc policijas atteikuma kaut ko darīt, viņai ir nolaidušās rokas un par to liecina emocionāls ieraksts “Nododiet ziņu Žizeļa (Semjona) saimniecei.

Žizelim ir vismaz 11 gadi un kā jau mēs zinām – tā ir kaķa dzīves nogale. Vēlos lūgt tikai vienu – kad Žizelis nomirs, lūdzu, atļaujiet man viņu apglabāt pie viņa mājas Annā, kur viņš ir pavadījis savas dzīves labākos gadus.

Tur viņš varēja iet ārā, skriet, medīt, priecāties, asināt nagus piemājas ābelē, nevis kā tagad – sēdēt trīsistabu dzīvoklī, iesprostots nebrīvē, bez sev tuvajiem un mīļajiem cilvēkiem blakus. Piedod, Žizelīt! Lūdzu, piedod, manu kaķīt, ka nevarēju tevi atgriezt atpakaļ mājās.”

Pēc sava kaķa ļoti skumst arī Andersones māsas bērni – astoņgadīgais Tomass un četrpadsmitgadīgā Paula, kuru mamma ir mirusi. 

Tomēr pēdējās dienās apstākļi ir mainījušies un Andersonei uzņēmušies palīdzēt juristi, kuri Rīgā pirms diviem gadiem visai līdzīgā situācijā palīdzēja pie īstajiem saimniekiem atgriezties runcim Leo. Tagad tiek gaidīts oficiālais policijas atteikums par krimināllietas uzsākšanu un tiek gatavoti dokumenti iesniegšanai tiesā. 

“Vēlos risināt šo jautājumu likumīgā kārtībā”

Ar pašu Kobzevu sazinātes gan neizdevās, taču portālā aluksniesiem.lv viņas viedoklis ir atrodams. Sieviete apgalvo; “Es vēlos risināt šo jautājumu likumīgā kārtībā. Man šis kaķis ir jau ilgāk par gadu, tas ir mans kaķis. Jā tas ir līdzīgs, redzēju foto, taču tas nav tas pats kaķis. Kaķis, kopš dzīvo pie manis, visu laiku ir gājis uz balkona, nav slēpts, tas vienmēr te dzīvojies. Es neesmu pelnījusi šādu attieksmi – viņai ir tiesības meklēt savu dzīvnieku, bet nav tiesību mani vajāt.”

Tikmēr šīs stāsts jau guvis visai lielu ievērību Alūksnē un vairāki interneta komentētāji jau iesaka ielauzties Kobzevas dzīvoklī un paņemt dzīvnieku atpakaļ ar varu. Jācer tomēr, ka gadījumā, ja lieta nonāks līdz tiesai, tās izskatīšana netiks vilkta garumā. Vienpadsmit gadi kaķim ir patiešām cienījams vecums un savu atgriešanos pie īstajiem saimniekiem viņš var arī nesagaidīt.