foto: AFP/Scanpix
Apzinās savu sakāvi vai ir "nāvējošāks" kā jebkad? Par ko liecina Putina ķermeņa valoda 9. maija parādē
Vladimirs Putins 9. maija parādē Maskavā 2022. gadā.
Trakā pasaule
2022. gada 11. maijs, 05:47

Apzinās savu sakāvi vai ir "nāvējošāks" kā jebkad? Par ko liecina Putina ķermeņa valoda 9. maija parādē

Jauns.lv

Ķermeņa valodas speciālisti ne pirmo reizi analizē Vladimira Putina kustības. Pēc viņa uzstāšanās 9. maija parādē Sarkanajā laukumā Maskavā, viņiem arī ir ko teikt.

Putina runa - viņa pirmā lielā televīzijas uzruna kopš 18. marta bija veltīta 77. gadadienai kopš sabiedroto uzvaras pār nacistisko Vāciju un Otrā pasaules kara beigām.

Ķermeņa valodas eksperts Maiks Kārters novērojis Putina runu un laikrakstam "Mirror" pastāstījis, ka "kareivīgais" Krievijas prezidents runājis bez kaisles vai pārliecības.

Proti, vienkāršos vārdos pats neticēja tam, ko izrunāja daudztūkstošu cilvēku pūlī. "Tas ir tieši tā. Tas ir tik dīvaini, jo viņam jāzina, ka karš iet slikti. Viņš neizskatās drošs par to, ko runā," sacīja Kārters.

Eksperts norādīja uz septiņām pazīmēm, ka Putins saprot, ka ir zaudējis karā.

Putins 9. maija svinībās 2022. gadā

Maskavā 9. maijā notiek svinības un militārā parāde par godu uzvarai pār nacistisko Vāciju. Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā uzrunā ...

gallery icon

Šūpošanās no vienas puses uz otru

Visas runas garumā Putins šūpojās no vienas puses uz otru vai līgojās, kad runāja. "Šūpošanās no vienas puses uz otru parasti ir uztraukuma vai pārliecības trūkuma pazīme. Ja kāds ir ciets kā klints un joprojām piezemēts, tas parāda pārliecības un autoritātes pazīmes," uzskata eksperts.

Žestikulācijas trūkums

Vēl viens moments, uz kuru norāda Kārters, ir tas, ka Putins savas runas laikā vispār nav izmantojis žestus ar rokām. "Viņš vispār neizmanto žestus ar rokām, bet tikai pāršķirsta lapas.

Mēs izmantojam savas rokas, lai parādītu kaisli, un šķiet, ka viņam pietrūkst kaisles no ķermeņa valodas viedokļa. Tas krasi kontrastē ar Putina uzrunu 18. martā, kad viņš rīkoja provocētu mītiņu, brīvi staigāja pa skatuvi un žestikulēja ar rokām, uzrunājot pūli."

Elpošana

Eksperts pauda satraukumu par Kremļa līdera elpu un to, ka tas var signalizēt, ka viņam sāp. "Tas var nebūt tik jūtami lielākajai daļai cilvēku, bet viņš elpo ļoti virspusēji. Mēs aizturam elpu vai elpojam tādā veidā, kad kaut kas fiziski vai psihiski nav kārtībā.

Viņa elpa ir ļoti virspusēja, kas var būt saistīts ar sāpēm, kuras viņš izjūt. Mēs aizturam elpu, kad kaut kas nav kārtībā ar psihi. Viņš bieži aiztur elpu, un šķiet, ka viņam trūkst gaisa."

Spēka pozīcija

Uzstāšanās laikā Putins stāv, kājas plati izpletis, kas pirmajā brīdī šķiet "valdonīga poza". Bet tas varētu būt kaut kā saistīts ar šūpošanos no vienas puses uz otru. "Viņš varēja stāvēt šajā pozā, lai nenokristu. Viņa kājas stāv uz zemes, kas liecina, ka viņš jūtas piezemēts."

Redzes kontakta trūkums

Putins visiem spēkiem cenšas atraut skatienu no saviem ierakstiem uzstāšanās laikā, kas varētu būt zīme, ka viņš nejūt kaisli vai mērķtiecību.

"Tas saistīts ar viņa roku žestiem, jo viņš lasa un skatās uz leju lielāko daļu laika, lai izlasītu savas piezīmes. Viņš juta nepieciešamību izlasīt savus pierakstus, lai visu izdarītu pareizi.

Lai nebūtu nekādas novirzes no scenārija. Tieši tiešā redzes kontakta trūkuma dēļ runa šķiet tik viendimensionāla un bez draiva un kaisles. "

Tāpat pēc eksperta domām, Putins daudz mirkšķinājis acis. Cilvēks daudz mirkšķina acis, kad grib noslēpt patiesību par to, ko mēs redzam.

"Savas marta mītiņa atbalsta runas laikā viņš nesekoja scenārijam, jo šķiet, ka ar pūli runājis spontāni," uzskata Kārters.

Smaida trūkums

"Viņš ne reizi nepasmaidīja. Savā ziņā tas ir mazliet interesanti, jo tas ir sildošs žests, un jūs domājat par lielajiem runātājiem — pat Hitlers smaidīja. Smaids ir mēģinājums izrādīt sirsnību, lai pievilinātu cilvēkus savā pusē un liktu viņiem smieties," saka eksperts.

"Nomocīts līderis"

Kā medijam "Sky News" atzīst Putina vērotāji, Krievijas līderis 9. maija pasākumā sniedza mērāmāku runu, nekā tika gaidīts, lai iezīmētu valsts lomu nacistiskās Vācijas sakāvē.

Par video, kurā Putins redzams sēžot ar apklātu kāju augšējo daļu, ķermeņa valodas eksperte Džūdija Džeimsa sacīja: "Viņš izskatās līdzīgs vecajai sievietei, kura sēž viņam blakus."

Šis tēls liek viņam izskatīties pēc "nomocīta līdera, kuram bija vajadzīga silta sega virs ceļgaliem", viņa sacīja un "tas neatbilst viņa alfa tēviņa tēlam".

Brīdis, kad "alfa tēviņš ir nāvējošākais"

Džeimsa sacīja, ka būtu "ļoti neparasti, ja Putins pieļautu tādu kļūdu" un izskatītos vājš - un ka visticamāk materiāls ir lietus necaurlaidīgs un viņš juta, ka "izskatīsies skarbāks", to nevalkājot.

Bet viņa piebilda: "Kad alfa tēviņš izrāda vājumu", tas ir brīdis, kad viņi ir "nāvējošākie".

Viņa sejas izteiksmes runas laikā liecināja, ka viņš "mokās dusmās", sacīja eksperte, īpaši runājot par to, "ko Rietumi nodarījuši Krievijai".

Pēkšņās izmaiņas runas laikā 

"Iespējams, viņš izskatījās slims, bet, kad viņš gāja runāt, mēs pēkšņi redzējām izmaiņas," viņa sacīja.

"Viņš ievērojami mainīja savu stāvokli. Stāvot uz skatuves, viņš vairs nebija šis cilvēks, kurš bija nedaudz nestabils ar noliektu galvu.

"Viņš pēkšņi pacēla acis, viņš ieskatījās tieši kamerā, un tieši tas mani satrauca, jo, kad alfa tēviņš ir plēsīgs, kad alfa tēviņš izrāda vājumu, tas bieži var būt nāvējošāks."