foto: Ekrānuzņēmums
"Viņi te dzēra, bet tad vienkārši pazuda." Žurnālisti parāda Putina jahtu no iekšpuses
Superjahta "Šeherezāde".
Trakā pasaule
2022. gada 25. marts, 06:15

"Viņi te dzēra, bet tad vienkārši pazuda." Žurnālisti parāda Putina jahtu no iekšpuses

Jauns.lv

Nerimst kaislības ap superjahtu "Šeherezāde", kas, kā pārliecināti žurnālisti, pieder Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Kamēr Itālijas varas iestādes lemj, vai jahtu arestēt, žurnālisti uzkāpuši uz klāja un sīki aprakstījuši visu, ko redzējuši.

140 metrus garā sešu klāju jahta pašlaik atrodas kuģu būvētavā "Marina di Carrara" netālu no Pizas. Tur kuģis ieradās 2021. gada vasaras beigās britu kapteiņa Gaja Beneta-Pīrsa vadībā. Jahtas cena – aptuveni 700 miljoni dolāru, atsaucoties uz "The Sun", vēsta "Focus.ua".

Jahtas interjers ir ļoti dārgs. Tikai lielākā uz jahtas jebkad uzstādītā televizora izgatavošana izmaksājusi miljons dolāru.
Jahta "Šeherezāde" tika uzbūvēta Vācijas kuģu būvētavā "Vegesack" un nodota īpašniekam 2020. gada jūnijā. Šī greznā kuģa dizainu izstrādāja Espens Oeino.

"Italian Sea Group", kurai pieder kuģu būvētava, pie kuras pietauvota "Šeherezāde", noliedz, ka Putins ir tās īpašnieks, taču paredzams, ka ceturtdien tā tiks pakļauta rūpīgai pārbaudei, pēc kā tiks sniegti rezultāti.

"Šeherezādes" oficiāli reģistrētais īpašnieks ir kompānija "Bielor Assets Ltd", kas reģistrēta Māršala salās, bet kuģis kuģo zem Kaimanu salu karoga. Taču kuģu būvētavas strādnieki ir pārliecināti, ka kuģis pieder Putinam.

foto: Ekrānuzņēmums
Jahta "Šeherezāde".

Tāpat viņi norāda, ka jahtas apkalpe pilnībā sastāvēja no Krievijas iedzīvotājiem, kuri vienā brīdī vienkārši pazuda. Tāpat šeit bija vācu strādnieku komanda, bet viņi tika atsaukti, kad Eiropas Savienība noteica sankcijas Krievijai.

Krievijas ekipāža nomainīta pret britiem marta sākumā, aizstājot vairāk nekā 20 cilvēku.

"Tas bija tikai pirms dažām dienām, baumoja, ka viņi izsaukti uz militāro dienestu. Un agrāk viņi apsargāja jahtu, jūs pat nevarējāt tai tuvoties," stāstīja vietējās arodbiedrības pārstāvis Paolo Pocani.

foto: Ekrānuzņēmums
Glaunās superjahtas "Šeherezāde" interjers.

"Krievus varēja redzēt jau no kilometra, viņi lielāko daļu nakšu pavadīja vietējos bāros un daudz dzēra. Viņi visi bija lieli puiši, un tad vienā jaukā dienā viņi visi vienkārši pazuda. Godīgi sakot, viņi nebija kā jahtas apkalpe, viņi bija kā neliela armija vai drošības dienests," žurnālistiem pastāstīja vēl kāds avots. "Visi zina, ka jahta pieder Putinam. Baumas klīst jau sen."

Tomēr britu kapteinis Gajs Benets-Pīrss apgalvo, ka nekad nav redzējis Krievijas prezidentu uz klāja. Viņš atteicās nosaukt "Šeherezādes" īpašnieku, atsaucoties uz stingru vienošanos par neizpaušanu, taču neizslēdza, ka īpašnieks ir kāds Krievijas iedzīvotājs. Tomēr viņš uzstāja, ka īpašnieks neatrodas nevienā sankciju sarakstā.

foto: Ekrānuzņēmums
Uz jahtas atrodas arī milzīgs biljarda galds, deju grīda, kas pārvēršas baseinā un piecu metru akvārijā.

Kapteinis sacīja, ka Itālijas izmeklētāji uz klāja uzkāpuši 4. martā un izpētījuši dažus kuģa sertifikācijas dokumentus, un ka viņš plānojis nodot patieso īpašnieku identificējošus dokumentus otrdien, paziņojot, ka viņam "nav izvēles".

Taču kapteiņa Beneta-Pīrsa māte, kas dzīvo Somersetā, jau paziņojusi, ka cer – viņas dēls nav saistīts ar Krievijas prezidentu.

"Esmu pārliecināta, ka Gajs nestrādātu tāda cilvēka labā. Es esmu viņa māte, ceru, ka viņš man pateiktu, ja strādātu. Es ne mirkli nedomāju, ka Gajs strādātu pie šī slepkavas. Viņš nekad nav pieminējis nevienu no saviem klientiem, tie ir tikai pieņēmumi," norādīja Debija Beneta-Pīrsa.

foto: Ekrānuzņēmums
Te ir džudo zāle ar Putina fotogrāfijām, vairāki baseini, SPA, sauna, teātris, balles zāles, trenažieru zāle, divi helikopteru laukumi.

Kad žurnālisti uzkāpa uz jahtas, viņi atklāja, ka sešos klājos ir izvietotas tikai deviņas kajītes, kamēr apkalpei ir sagatavotas 20. Te ir džudo zāle ar Putina fotogrāfijām, vairāki baseini, SPA, sauna, teātris, balles zāles, trenažieru zāle, divi helikopteru laukumi. "Tā ir kā mini pilsēta," norāda viens no žurnālistiem. Šeit ir pat neliela slimnīca.

Visas virsmas veidotas nu no marmora, vai zelta, ieskaitot tualetes papīra turētājus. Te ir arī milzīgs biljarda galds, deju grīda, kas pārvēršas baseinā un piecu metru akvārijā.

foto: Ekrānuzņēmums
Visas virsmas veidotas vai nu no marmora, vai zelta, ieskaitot tualetes papīra turētājus.

Viens no bijušajiem strādniekiem, kurš strādāja "Šeherezādē", norādīja, ka "ir grūti pieņemt faktu, ka visneticamākā jahta pasaulē pieder kādam cilvēkam, kurš bombardē mierīgos iedzīvotājus Ukrainā, un tā visa ir viņa neticamā bagātība, kad Krievijā cilvēki cīnās par pārtiku."

Kamēr "Šeherezāde" paliek Itālijā, cita Putina jahta, "Graceful" ("Elegance"), šobrīd atrodas Kaļiņingradā. To sāka būvēt Krievijas jūras kara flotes kuģu būvētavā, bet pabeidza Vācijā.

Jahta Vācijas ostu atstāja divas nedēļas pirms iebrukuma Ukrainā un pašlaik stāv Baltijas jūrā.