Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nākotnē cilvēku sirds transplantēšanā varētu izmantot ģenētiski modificētu cūku orgānus
foto: unsplash.com
Trakā pasaule

Nākotnē cilvēku sirds transplantēšanā varētu izmantot ģenētiski modificētu cūku orgānus

Jauns.lv

Pagājušajā mēnesī pirmo reizi pasaulē cilvēkam veiksmīgi tika transplantēta cūkas sirds. Nu vācu zinātnieki plāno klonēt un tad audzēt ģenētiski modificētas cūkas, lai šādas operācijas varētu veikt arī nākotnē, raksta “The Guardian”.

Nākotnē cilvēku sirds transplantēšanā varētu izman...

Zinātnieks Ekhards Volfs no Ludviga-Maksimiliāna universitātes Minhenē atklāja, ka viņa komandas mērķis ir panākt, lai jaunā suga būtu gatava pārstādīšanas izmēģinājumiem jau 2025. gadā.

Pirmajā šāda veida operācijā ASV ķirurgi neārstējami slimam vīrietim ASV pārstādīja cūkas sirdi ar 10 modifikācijām. Ārsti saka, ka vīrieša veselība patlaban ir laba, lai gan joprojām pastāv infekcijas, orgānu atgrūšanas vai augsta asinsspiediena risks.

“Mūsu plāns ir izmantot vienkāršāku cūkas modeli, kam ir piecas ģenētiskās modifikācijas,” sacīja Volfs, kurš 20 gadus ir pētījis dzīvnieku orgānu pārstādīšanu uz cilvēka organismu. Viņš atklāja, ka viņa komanda izmantos klonēšanas tehnoloģiju, kas aizvien netiek uzskatīta par efektīvu, radot vien “bāzes” dzīvniekus, no kuriem tiks audzētas nākamās paaudzes, kas būs ģenētiski identiskas.

Plānots, ka pirmā paaudze piedzims jau šogad, un viņu sirdis tiks pārbaudītas, pārstādot tās paviānu organismos. Divus vai trīs gadus vēlāk zinātnieku komanda plāno iegūt apstiprinājumu klīniskajiem izmēģinājumiem ar cilvēku, sacīja Volfs. 

Šim pētījumam ir izskanējusi kritika no dzīvnieku aizstāvju puses, norādot, ka tā ir dzīvnieku tiesību pārkāpšana.