foto: imago images/Xinhua/Scanpix
"Viņi bija panikā!" Atklātībā nāk noslēpumaina Parīzes kopiena, kurā asinsradinieki prec viens otru un noliedz ārpasauli
Trakā pasaule
2021. gada 14. decembris, 06:53

"Viņi bija panikā!" Atklātībā nāk noslēpumaina Parīzes kopiena, kurā asinsradinieki prec viens otru un noliedz ārpasauli

Jauns.lv

Parīzē jau apmēram 200 gadus pastāv reliģioza kopiena ar nosaukumu "Ģimene". Tās locekļi tic pasaules galam, laulājas tikai savā starpā un cenšas samazināt kontaktus ar ārpasauli līdz minimumam. "Ģimenes" dzīvesveida dēļ par to nekas nebija zināms, bet pēdējos gados Francijā iznākušas grāmatas, publikācijas un dokumentālās filmas par šo slēgto sabiedrību.

Uz kapa raustās krampjos

"Ģimenes" pirmsākumi veidojušies Jansenismā - agrīnā teoloģiskā kustībā, kas galvenokārt darbojās Francijas Karalistē. Tā uzsvēra sākotnējo grēku, cilvēku samaitātību, dievišķās žēlastības nepieciešamību. Katoļu baznīca to pasludināja par ķecerību.

Viens no Jansenisma sekotājiem bija franču matemātiķis un filozofs Blezs Paskāls. 18. gadsimta pirmajā pusē Francijā parādījās konvulsionāri. Tā sauca jansenista Franciska cienītājus, vēsta "Meduza".

Pēc viņa nāves parādījās runas, ka uz viņa kapa notiek brīnumainas izdziedēšanās un cilvēki nāca uz turieni lūgties. Dažiem no viņiem sākās krampji.

18. gadsimta otrajā pusē jansenisma konvulsionāri apvienojās ap brāļiem - mācītājiem Klodu un Fransuā Bonžūru. Viens no viņiem kļuva par cilvēku vārdā Žans Pjērs Tibū. 1819. gadā viņš un viņa draugs Fransuā Ave vienojās, ka viņu bērni noslēgs laulības viens ar otru. Tas arī bija "Ģimenes" sākums.

Pasaules gals viņus neskars

Sākumā šī kopiena bija atvērta cilvēkiem no ārpuses, bet 1892. gadā Ogjustēns Tibū, kurš tolaik bija sektas vecākais, atļāva "Ģimenes" locekļiem precēties tikai vienam ar otru.

"Ģimene" nav kopienas pamata nosaukums. "Cilvēki dzirdēja, ka mēs viens otru saucam par brālēnu un māsīcu un nodēvēja mūs par ģimeni," pastāstīja kopienas loceklis vārdā Daniels.

Tagad "Ģimenē" ir aptuveni trīs līdz četri tūkstoši cilvēku. Viņi dzīvo trīs apgabalos Parīzes austrumos, cenšoties būt tuvāk Montrē ielai. Tieši tur 1792. gadā piedzima Fransuā Tibo dēls vārdā Elī.

"Ģimene" uzskata viņu par savu pravieti un tic, ka viņš atgriezīsies, lai aizvestu savu "ganāmpulku" uz paradīzi.

Līdz ar viņa ierašanos pienāks pasaules gals un izglābsies tikai "Ģimene", pārliecināti kopienas locekļi.

Laulībā viens ar otru un diezgan ātri

Ar ārpasauli viņi cenšas nekontaktēties un attiecas pret to ar neuzticību. Patiesībā "Ģimene" sastāv no astoņu ģimeņu pēctečiem – Tibū, Ave, Sandozs, Fērs, Pjulēns, Metrs, Dešlets un Sangljē. Viņi noslēdz laulības savā starpā un diezgan agri – aptuveni 20 gadu vecumā.

Tās ne vienmēr tiek noformētas oficiāli, jo atsevišķos gadījumos līgava un līgavainis ir attāli radinieki. Kontracepcija laulībā ir aizliegta, šķiršanās netiek atbalstīta. Ģimenēs ir daudz bērnu, piemēram, kopienas loceklim vārdā Daniels, kurš tiek pieminēts franču presē, ir 18 atvases.

Aizliedz noteiktas profesijas

Ar bērnu audzināšanu nodarbojas sievietes, kuras parasti nestrādā. Vīrieši dod priekšroku profesijām, kas saistītas ar tehniku vai roku darbu. Viņi kļūst par inženieriem, elektriķiem, galdniekiem, arhitektiem.

Ārsta un advokāta profesijas ir aizliegtas. Viņi neapmeklē baznīcu un vada reliģiozus rituālus paši savā ģimenē un visā kopienā. Kopienas bērni mācās parastās skolās, bet jebkādas aktivitātes ārpus mācībām faktiski ir aizliegtas: viņi reti parādās skolas ēdnīcā, neapmeklē papildus nodarbību un nebrauc ekskursijās.

Draudzība ar klasesbiedriem ārpus "Ģimenes" netiek atbalstīta. "Ģimenes" locekļiem ir datori, internets, mobilais telefons un soctīkli. Tomēr visi, īpaši sievietes un bērni, var gadiem nekontaktēties ar cilvēkiem no ārpasaules.

Kopienai ir savi svētki (pirmajā janvāra sestdienā tiek atzīmēta "Ģimenes" izveidošanas diena). "Ģimenes" locekļi nepiedalās vēlēšanās, neinteresējas par sportu un notiekošo valstī.

Varasiestādes par kopienu zina, bet ietekmēt nevar

Francijas varasiestādes, kas apseko reliģiozas sektas, jau sen zina par "Ģimeni". Tomēr nevar ietekmēt šīs sabiedrības dzīvi, jo viņi neatbilst valsts izpratnei par sektu – tai nav līdera un tā nenodarbojas ar sludināšanu. Bet laulības starp attāliem radiniekiem Francijā nav aizliegtas.

"Ģimeni" pametušie cilvēki (galvenokārt tieši ar viņiem runājuši žurnālisti), neuzskata to par nekaitīgu. Viņi norāda, ka "Ģimenē" dzimušie bērni neizvēlas savu dzīvesveidu un viņiem var rasties adaptēšanās problēmas, ja tomēr nolemts aiziet no kopienas.

Ir arī savi plusi

"Ģimenes" bijušie locekļi atzīst, ka noslēgtajai sabiedrībai ir arī savi plusi. Tās dalībnieki palīdz viens otram audzināt bērnus, pieskata vecākā gadagājuma radiniekus. Viņi atbalsta viens otru finansiāli un kopā pavada brīvo laiku. Viņi daudz laika velta bērniem.

"Kad tu esi bērns, tu atgriezies no skolas un ej uz Vensenas mežu (kur "Ģimenes" locekļi daudz pavada brīvo laiku), kur tevi gaida 30 brālēni un māsīcas. Mums bija brīnišķīga bērnība, mēs spēlējāmies un smējāmies, apkārt vienmēr bija daudz tantes un onkuļi, visi komunicēja, tas bija neticami," sacīja kopienas pārstāvis vārdā Matjē.

Taču nepilnības "Ģimenē" arī pastāv.

Ja notiek vardarbība, ģimenes locekļi nesteidz vērsties policijā. Tāpat gadās saslimšanas, kas saistītas ar vecāku asinsradniecību.

"Ģimenes" locekļiem jāievēro kopienas noteikumi, citādi saņems sodu.

Visbiežāk tas notiek, ja cilvēks nolēmis laulāties ar kādu ne no "Ģimenes". Izraidītais vairs nevar saņemt palīdzību no kopienas locekļiem vai pat ar viņiem komunicēt. Arī ar saviem tuvākajiem radiniekiem. Viņš nonāk viens pasaulē, kuā nav mācījies dzīvot.

Nonāk pasaulē, kuras kodus nezina

"Ja jūs aizejat, jūs tiekat nogriezts no visa. Grupa apvienosies pret jums. Un kad jūs pārejat no vienas kolektīvās pieredzes uz vientuļnieka dzīvi, jūs nonākat pasaulē, kuras kodus nezināt. Tas ir viens no momentiem, kuru uzskatu par pašiem negatīvākajiem "Ģimenē", nespēja pieņemt to, ka cilvēks var to pamest," norādīja žurnālists Nikolā Žakārs, kurš rakstījis par "Ģimeni".

Bijusī "Ģimenes" dalībniece vārdā Valentīna, kurai nācās pamest kopienu attiecību ar "svešinieku" dēļ, pastāstīja, ka šķiršanās ar radiniekiem bija viņas dzīves grūtākais notikums:

"Viņi bija asarās, viņi baidījās, viņi nezināja, kas ar mani notiks, viņi bija panikā ieraugot, ka viņu bērns izvēlējies ceļu, kuru viņi neuzskata par pareizu. Tajā dienā man nācās no viņiem atvadīties."

Preses uzmanība ar kuru "Ģimene" saskārusies pēdējos gados diez vai izjauks kopienu vai radikāli to mainīs, uzskata Žakārs. Viņš norāda, ka tā pastāvējusi jau 200 gadus, pārdzīvojusi neskaitāmas varas maiņas un divus pasaules karus, un ne tikai neizjuka, bet kļuva vēl lielāka.

"Mēs darīsim visu, lai saglabātu "Ģimeni". Nedrīkst izjaukt kaut ko tik vērtīgu," paziņoja kopienas dalībnieks vārdā Patriks. "Man patīk šie noteikumi, un es gribu tos nodot saviem bērniem," piebilda Matjē, cits "Ģimenes" loceklis.