foto: Publicitātes
Bagātie arī raud, bet šoreiz - smieklīgi. Seriāla "Schitt’s Creek" recenzija
TV
2021. gada 29. marts, 10:00

Bagātie arī raud, bet šoreiz - smieklīgi. Seriāla "Schitt’s Creek" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Šīgada "Zelta globusa" balvas ceremonijā par labāko komēdijseriālu atzīta Kanādā radītā situāciju komēdija "Laipni lūdzam Šitskrīkā" ("Schitt’s Creek").

Seriāls pagājušajā gadā noslēdza savu sešus gadus ilgo mūžu, un no 15. aprīļa to skatītāji varēs lūkot "Tet+ Filmas un Seriāli".

Tēva un dēla – Jūdžīna un Dena Leviju – radītais seriāls ir lieliska un dzīvīga satīra par to, cik ļoti atrauti no realitātes ir cilvēki, kuriem naudas ir daudz vairāk, nekā vajag.

Rouzu ģimenes nedienas

Seriāla pamatā ir stāsts, kas apspēlēts diezgan bieži, un šāda tipa sižetiem ir pat savs apzīmējums – «no ūdens izrauta zivs». «Laipni lūdzam Šitskrīkā» galvenie varoņi ir bagātā Rouzu ģimene, kuras priekšgalā ir videonomu magnāts Džonijs un viņa sieva – izbijusi ziepju operu zvaigzne  – ekscentriskā Moira. Abu pieaugušie bērni Deivids un Aleksisa ir tieši tādi, kādus varat iztēloties – izlutināti, tērpti dārgākajos dizaineru apģērbos un pilnīgi nesagatavoti dzīvei reālajā pasaulē. Nav jau arī vajadzības! Abu nākotne ir izplānota – Deivids turpinās vadīt vecāku sponsorēto mākslas galeriju, bet Aleksisa apprecēs kādas naftas magnātu dinastijas atvasi. Ja vien šī atvase, protams, viņas vietā neizvēlēsies kādu no Olsenu māsām. Taču tas viss mainās vienā mirklī.

Kad atklājas, ka Rouzu ģimenes finanšu menedžeris (jā, izrādās, ka cilvēkiem ir arī tāda lieta) ir zaglis, kurš turklāt nav darījis sev uzticēto darbu (maksājis nodokļus) FIB ielaužas viņu savrupmājā un atņem visu. Tā kā Rouzi tik ilgi ir dzīvojuši kā Dieva ausī, šāds likteņa pavērsiens pārsteidz viņus nesagatavotus, jo piepeši četrotnei pat nav, kur dzīvot. Bet tad atklājas, ka ir viens īpašums, kuru FIB nav atņēmuši vai iesaldējuši. Tā ir neliela pilsētiņa, kuru Džonijs reiz nopircis savam dēlam dzimšanas dienā kā joku, jo tās nosaukums ir tik smieklīgs – «Šita līcis» (lai arī nosaukuma rakstība ir «Schitt», tas izklausās kā cits angļu valodas vārds – «shit» jeb sūds). Tā nu Rouzi sakravā atlikušās mantas (piemēram, Moiras iespaidīgo parūku kolekciju) un pārvācas uz dzīvi savā nu jau vienīgajā īpašumā. Tur viņiem nākas ievākties nolaistā (taisnības labad jāmin, ka Šita līcī nolaists ir viss) motelī, kur nav pieejamas tādas ekstras kā, piemēram, tīri dvieļi. Motelī strādā dzīves nogurdinātā Stīvija, kuras sarkasms un nemainīgā sejas izteiksme ir viens no seriāla lielākajiem prieka avotiem. Piemēram, ainā, kurā Džonijs naivi pasūta sev izsmalcinātas brokastis, Stīvija atbild: «Sakarā ar… visa trūkumu, mēs nepiedāvājam apkalpošanu numuriņos.»

Tieši šādas situācijas ir komēdijas pamatā – no realitātes atrautie bagātnieki, kuri mēģina iekļauties trūcīgajā vidē, lēnām apjaušot to, ka šādi dzīvo lielākā daļa viņu līdzcilvēku. Protams, palēnām Rouzi sāk saskatīt labo pusi šajā negaidītajā dzīvesveida maiņā, tuvāk iepazīst pilsētiņas iedzīvotājus, kā arī atklāj daudz jauna par sevi.

Protams, kā jau klasiskā sitkomā, arī šeit svarīga ir savas ģimenes novērtēšana un atklāšana no jauna. Bet visas jau pazīstamās situāciju komēdiju klišejas «Laipni lūdzam Šitskrīkā» atšķaida ar krietnu devu asprātīga un inteliģenti satīriska humora, kā arī burvīgiem aktierdarbiem. No kuriem, protams, īpaši jāizceļ Katrīnas O’Hāras atveidotā Moira, par kuras lomu aktrise tikko saņēma «Zelta globusa» balvu. Tieši eksaltētā un ekspresīvā bijusī aktrise savos spilgtajos kostīmos ir lielākā seriāla zvaigzne. Pārējie aktieri stāsta, ka līdz pat pilotsērijas filmēšanai nav zinājuši, kādu akcentu sev izdomās leģendārā komēdijaktrise. Izrādās,  O’Hāra pati to nebija izdomājusi un filmēšanas dienā radīja dīvainu, eiropeisku akcentu hibrīdu, kas arī kļuva par Moiras varones īpašo iezīmi.

Kanādas komiķu ģimene

Populārais kanādiešu komiķis Jūdžīns Levijs Latvijas skatītājiem būs vairāk pazīstams kā kolorītais Džima tētis no «Amerikāņu pīrāga» filmām. Taču Ziemeļamerikā viņš ieguva plašu atpazīstamību jau 1976. gadā, kad gandrīz desmit gadus piedalījās Kanādas televīzijas skeču komēdijseriālā «SCTV» – tur viņš arī iepazinās ar aktrisi Katrīnu O’Hāru. Viņu latviešu skatītāji noteikti atcerēsies no Ziemassvētku klasikas «Viens pats mājās», kur O’Hāra atveidoja Kevina Makalistera mammu. O’Hāra bija abu Leviju pirmā izvēle Moiras Rouzas lomai, bet aktrise no sākuma atteikusies, kā iemeslu minot… slinkumu un to, ka īpaši nevēloties iesaistīties ilgtermiņa projektos. Lai arī paralēli tika meklēta cita aktrise, Jūdžīns Levijs tomēr pierunāja O’Hāru nofilmēties «Laipni lūdzam Šitskrīkā» pilotsērijā ar nosacījumu, ka viņa joprojām var atteikties no turpmākās dalības seriālā. Taču, kā redzams, pilotsērija bija tik veiksmīga, ka arī O’Hāra piekrita uzņemties Moiras lomu uz visām sešām sezonām.

Taču Dena Levija karjeras uzplaukums saistāms tieši ar «Laipni lūdzam Šitskrīkā» – pirms tam viņš strādājis Kanādas «MTV» kā raidījumu vadītājs. To, ka Dens Levijs, pateicoties Deivida Rouza lomai, ir ieguvis plašu popularitāti visā pasaulē, apstiprina tas, ka pirms pāris nedēļām viņš tika uzaicināts vadīt ASV populārāko komēdijšovu «Saturday Night Live». Kļūšana par šī šova viesvadītāju ir skaidra norāde, ka tu esi sasniedzis superzvaigznes līmeni. (Interesenti var konkrēto raidījumu noskatīties «Saturday Night Live» «YouTube» kanālā.) To, ka «Laipni lūdzam Šitskrīkā» ir īsts ģimenes pasākums, apstiprina tas, ka dīvainās viesmīles Tvailas lomā redzama vēl viena aktrise no Leviju dinastijas – Dena māsa Sāra.

Kardašjanas bez naudas

Dens Levijs stāsta, ka ideja par «Laipni lūdzam Šitskrīkā» radusies, skatoties realitātes šovus: «[..] es koncentrējos uz domu, kas notiktu, ja viena no šīm turīgajām ģimenēm zaudētu visu. Vai Kardašjanas joprojām būtu Kardašjanas, ja viņām nebūtu naudas?» Ar šo sākotnējo ideju Dens vērsās pie sava tēva, un abi kopā attīstīja seriāla stāstu. Jūdžīns ir tas, kurš arī izdomāja seriāla nosaukumu. Lai arī sākotnēji bija paredzēts neatklāt, kur tieši atrodas Šitskrīka, pirms pāris gadiem tomēr tika apstiprināts, ka darbība norisinās Kanādā. Turklāt, kā izrādās, stāsts par bagātniekiem, kuri nopērk pilsētu, nemaz nav tik neticams – par iedvesmu kalpojis reāls notikums, kad aktrise Kima Beisindžere 1989. gadā nopirka Breizeltonas pilsētu Džordžijas štatā, jo… kāpēc gan ne?

Arī citas slavenības ir bijušas svarīgs iedvesmas avots – piemēram, aktrise Annija Mērfija, kura «Laipni lūdzam Šitskrīkā» spēlē izlutināto Aleksisu, skatījusies dažādus 2000. gadu realitātes šovus un analizējusi tā laika slavenības – Parisu Hiltoni, Nikolu Ričiju, «Lagūnas pludmales» jauniešus, kā arī Lindsiju Lohanu, Olsenu māsas un, protams, Kardašjanas. Aktrise stāsta, ka esot ievērojusi to, kā visas šīs sievietes tur savas rokassomiņas, un iedomājusies par to, kā ir, kad piepeši šo dārgo aksesuāru vairs nav, bet roka jau ir pieradusi tos vienmēr turēt.

Ģimenes seriāls

Kāpēc lūkot tieši «Laipni lūdzam Šitskrīkā», ja reiz ir pieejami tik daudzi citi sitkomi? Pirmkārt, protams, tāpēc, ka šis seriāls tiešām ir ļoti smieklīgs. Bet, otrkārt, tādēļ, ka tas ir stāsts par izaugsmi un to, ka dzīvi vienmēr iespējams sākt no jauna. Izlepusī un iedomīgā Rouzu ģimene nepaliek klišejiskā un stereotipiskā bagātnieku tēlā – sezonu gaitā redzam to, kā viņi kļūst arvien cilvēcīgāki un patīkamāki. Šis ir stāsts par ģimeni un to, kā krīze var kļūt par svētību, un šajā smagajā periodā tas ir tiešām iedvesmojoši.

Tāpat aizkustinoša ir arī pati mazā pilsētiņa, kas, kā izrādās, nav tikai «pāķu» un dīvainīšu miests – tā ir vieta, kur tiek pieņemti visi, neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas, tautības vai ticības. Protams, tā ir seriāla veidotāju fantāzija, jo, kā pierāda pēdējo mēnešu notikumi arī Latvijā, iekļaujoša un toleranta sabiedrība mums vēl ir tāla nākotne. Taču tas neliedz gribēt skaistāku un mierpilnāku nākotni. «Laipni lūdzam Šitskrīkā» ir seriāls, kas, izvairoties no didaktikas vai liekas pamācīšanas, dod skatītājiem cerību, ka tad, ja tu atklāsies saviem apkārtējiem, viņi tevi pieņems tādu, kāds tu esi. Pat tad, ja sākotnēji esi bijis izlutināts un nejauks snobs, kura botas maksā vairāk kā tavu kaimiņu mēnešalga.