foto: AP/Scanpix
Baltie pret melnajiem: "YouTube" pārcenšas un bloķē šaha spēlētāju diskusiju
Trakā pasaule
2021. gada 21. februāris, 18:20

Baltie pret melnajiem: "YouTube" pārcenšas un bloķē šaha spēlētāju diskusiju

Jauns.lv

Mākslīgais intelekts populārajā video straumēšanas vietnē "YouTube" nodemonstrējis pārlieku lielu uzcītību, bloķējot kanālu, kurā tiek demonstrēti šaha spēļu video.

Mākslīgais intelekts, kas raugās, lai "YouTube" vidē nenotiktu naida kurināšana un citas agresīvas izpausmes, pārpratis sarunas par šahu, identificējot tās kā rasistiskas.

Šī kļūme nākusi gaismā pēc tam, kad pērnā gada vasarā ticis bloķēts populārā horvātu šahista Antonio Radika kanāls. Radiks, kuram ir vairāk nekā miljons sekotāju, tiek uzskatīts par populārāko šahistu vietnē. 

Viņa kanāls tika bloķēts pēc tam, kad tajā tika ievietota saruna ar japāņu izcelsmes ASV šaha lielmeistaru Hikaru Nakamuru, pieckārtēju čempionu un jaunāko amerikāni, kurš ieguvis lielmeistara titulu.

"YouTube" nepaskaidroja, kāpēc kanāls bloķēts, bet tā darbība tika atjaunota pēc 24 stundām. Savukārt video - saruna ar slaveno šahistu - izdzēsta ar pamatojumu, ka tā saturs ir "kaitīgs un bīstams". Vēlāk gan video autoram izdevies to augšuplādēt atkārtoti.

Datorzinātnieki uzskata, ka Radika diskusija "melnie pret baltajiem" nejauši nokļuvusi mākslīgā intelekta ceļā. Atklāts, ka mākslīgais intelekts, kura uzdevums ir atrast naida runu, par naidīgiem uzskata vairāk nekā 80% komentāru, kas atstāti pie "YouTube" šaha videoklipiem. Tajos visos ietverti tādi termini, kā “melns”, “balts”, “uzbrukums” un “draudi”.

Pētnieki iesaka sociālo mediju platformu algoritmos iekļaut šaha terminus un valodu, lai novērstu turpmākas neskaidrības.