Kino
2020. gada 13. decembris, 08:20

Karaliskās intrigas: seriāls, kas raisa sašutumu

Kas Jauns Avīze

Lielbritānijas kultūras ministrs Olivers Doudens aicina seriāla "The Crown" ("Kronis") veidotājus brīdināt skatītājus, ka Velsas prinča Čārlza un princeses Diānas attiecību atveidojums ir mākslinieciska izdoma, nevis vēsturisku faktu izklāsts.

Arī Latvijā populārā, britu karaļnamam veltītā "Netflix" seriāla ceturtā, jaunākā sezona ataino 70. gadu beigas un 80. gadus, tostarp Čārlza un Diānas sarežģītās attiecības, no iepazīšanās līdz pat brūkošajai laulībai.

Ministrs norūpējies

Troņmantinieks princis Čārlzs apspēlēts nelāgā gaismā, un karalienes Elizabetes II attiecības ar toreizējo premjerministri Mārgaretu Tečeri arī parādītas kā brīžiem saspīlētas.

"Es baidos, ka tagad vesela skatītāju paaudze, kas nav dzīvojusi tolaik, kad risinājās šie notikumi, var uztvert izdomājumu par faktiem," intervijā laikrakstam "Mail on Sunday" paudis Doudens. Viņaprāt, "šā lieliski uzņemtā mākslas darba autoriem .. pēc iespējas skaidrāk pašā sākumā jāizskaidro, ka tas ir tieši tāds", proti, māksliniecisks izdomājums.

Māksla, nevis dokumentālisms

Scenārija autors Pīters Morgans pats ir nosaucis savu veikumu par "mākslinieciskās iztēles aktu". Tomēr viņš uzstāj uz vēsturiski precīzu laikmeta gara atainojumu.

Aktieris Džošs O’Konors, kurš trešajā un ceturtajā sezonā spēlē princi Čārlzu, intervijā BBC saka: "Pīters ir brīnišķīgs, kad viņš ņem vēsturiskus faktus un starp tiem ieliek savas krāsas." O’Konors gan atgādina, ka der atcerēties, ka "mēs esam aktieri, mēs neesam īsti, tā visa nav īsta vēsture".

"Mail on Sunday" rīko kampaņu, lai panāktu, ka pirms katras sērijas parādītos brīdinājums, ka tā nepretendē uz vēsturisku notikumu izklāstu. To atbalsta arī Diānas brālis, grāfs Spensers, kurš intervijā britu TV kanālam ITN paziņojis, ka "Kronis" tikai iegūtu, ja pirms katras sērijas norādītu – "tas viss nav taisnība, taču balstīts uz dažiem reāliem notikumiem".

Nepatīkama patiesība?

Bijušais karaliskās ģimenes preses sekretārs Diks Arbiters ir pavisam sašutis: "Princi Čārlzu sasita lupatās un zināmā mērā arī Diānu." Viņš kritizē to, kā parādīti Velsas prinča sānsoļi: "Tā vienkārši ir dzīšanās pēc sensācijām, centieni iztēlot Čārlzu un Kamillu par ļaundariem. Čārlzs parādīts kā ļaundabīgs cilvēks. Bet viņš tāds nav."

Te gan jāiestarpina, ka Kamilla Pārkere-Boulza, tagadējā Kornvolas hercogiene un prinča Čārlza sieva, tomēr bija trešā laikā, kad viņš bija precējies ar Diānu. Cits jautājums, ka seriālā atainotās scēnas un dialogus, protams, nevar uzskatīt par vēstures hroniku.

Tāpat Arbiters pamatoti uzsver, ka īstais Čārlzs nav sakumpis kā filmā un pat tagad 72 gadu vecumā ir ar staltu muguru. Vēsturiski nepareiza ir karalienes personiskā sekretāra Martina Čarterisa klātbūtne ceturtajā sezonā – viņš pameta šo posteni 1977. gadā, kad sākas darbība.

Diānas kāzu kleitas pārdabiskā līdzība

Toties vizuālā atveidojuma ziņā "Kronis" pelna visaugstākās uzslavas, un ne velti kostīmu dizainere Emija Robertsa septembrī saņēma "Emmy" balvu par savu darbu trešajā sezonā.

Šajā sezonā viņas īpašais izaicinājums bija princeses Diānas kāzu kleita. 1981. gadā to modelēja britu modes mākslinieku pāris Deivids un Elizabete Emanueli. Robertsa tikās Deividu, kurš labprāt dalījās pieredzē un teju 40 gadu vecajās skicēs. Tiesa, kaut arī oriģinālā kleita bija rotāta ar 10 000 pērļu, tik daudz Robertsa neizmantoja.

Toties dažas detaļas šai ļoti īsajai epizodei bija nokopētas precīzi, piemēram, mežģīnes. Vēl vairāk – tās izgatavoja Notingemas meistara dēls, tā paša, kurš radīja mežģīnes īstajai kleitai. Trīs cilvēki strādāja nedēļām ilgi kopumā 600 stundu, lai radītu seriāla kleitu. Kad darbs bija pabeigts, līdzība ar oriģinālu bija teju pārdabiska.

Un vēl kāds neparasts fakts – "Kroņa" grafiskā dizainere ir mūsu tautiete Rūta Daubure. Viņas darbs ir veidot dizainu grafiskajiem rekvizītiem – avīzēm, dokumentiem, fotogrāfijām, iepakojumiem, preču zīmēm, arī tapetēm, paklājiem un citām interjera detaļām.