Slavenības
2020. gada 26. novembris, 05:14

Inta Fogele beidzot tikusi pie pieminekļa

Žurnāls "Kas Jauns"

Vietā, kur Pleskodāles kapsētā Rīgā zemes klēpī guldīta urna ar skaistumkonkursu rīkotājas Intas Fogeles pelniem, beidzot uzstādīts piemineklis, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Kā zināms, aģentūras "Mis Latvija" direktore Inta Fogele pēc smagas slimības mūžības ceļos tika aizsaukta 59 gadu vecumā 2016. gada 20. jūlijā. Viņas mirstīgās atliekas – urna ar pelniem – pēc publiskas atvadu ceremonijas Rīgas krematorijā zemes klēpī Pleskodāles kapsētā līdzās audžutēvam tika guldītas pēc diviem mēnešiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2016. gada augustā, kad Intas urnu draudzenes guldīja zemes klēpī, atdusas vieta tika apstādīta ar puķēm.

Pagājušā gada 12. septembrī mūžības ceļos 92 gadu vecumā tika aizsaukta arī Fogeles mamma. Viņas kapavieta iekārtota starp vīru un meitu. Taču, kā vairākkārt vēstīja "Kas Jauns", dzimtas kapavietā visus šos gadus bija piemineklis tikai sen mirušajam audžutēvam, bet par Intas un viņas mātes atdusas vietas sakārtošanu neviens rūpes neuzņēmās. Vasaras nogalē "Kas Jauns" rīcībā nonāca fotogrāfijas, ka Fogeles atdusas vieta, ko iekārtojušas viņas draudzenes, apstādot ar puķītēm, pat noslaucīta no zemes virsas un nav atrodama.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šā gada vasarā bija redzams, ka Intas kapavieta pēc mammas apglabāšanas ir pazudusi, kas daudzos raisīja sašutumu. Vai urna ar pelniem pārcelta zem kopīgās kapu kopas vai joprojām ir vecajā vietā, kur smiltis nolīdzinātas, zina tikai kapu aprūpētājs.

Kapavietas sakarā nemitīgi tika pārcilāts jautājums, kam tad būtu jārūpējas par Intas Fogeles ģimenes atdusas vietas izveidošanu un uzturēšanu. Skaistumkonkursu rīkotājas stafetes pārņēmēja Jūlija Djadenko-Muglere, kas Intu sauca par savu audžumammu, vairākkārt teicās, ka bijušie “mis un misteri” lēmuši – kopīgiem spēkiem sarūpēs pieminekli Intai. Taču ne piemineklis, ne kāda cita liecība, ka kapsētā atdusētos Latvijas skaistumkonkursu radītāja un rīkotāja, tā arī neparādījās. Arī Intas draudzenes izteicās, ka tā nebūtu problēma, taču to īstenot traucē tas, ka Fogeles mamma atstājusi “pret apkopšanu” mantojumā savu īpašumu – zemesgabalu Āgenskalnā ar divām daudzdzīvokļu ēkām – svešam cilvēkam jeb kaimiņam Ivaram Seleckim, kam, visticamāk, kā mantiniekam jārūpējas arī par atdusas vietas sakārtošanu.

Kāda tieši bijusi aizgājējas Margas Līberes griba, no paša Selecka neuzzināsim, jo viņš telefonsarunā ar "Kas Jauns" norādīja, ka sniegt jebkādus publiskus paskaidrojumus presei nevēlas. Lai vai kā, pagājušajā nedēļā "Kas Jauns" pārliecinājās, ka Fogeles dzimtas kapavieta ir sakopta – tajā visas trīs atdusas vietas apvienotas zem  vienas kopiņas, kā arī uzstādīts piemineklis, kurā iemūžināts arī Intas Fogeles vārds. Spriežot pēc kādas kundzes, kas pārvalda kapsētas lietas, iepriekš paustā – ka mājas mantiniekam ir ieceres –, par to parūpējies Seleckis.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!