Slavenības
2020. gada 19. novembris, 15:55

Princis Viljams pirmoreiz publiski pauž viedokli par izmeklēšanu Diānas intervijas lietā

Jauns.lv

Uzsākta neatkarīga izmeklēšana par 1995. gadā programmas “Panorama” ēterā pārraidīto žurnālista Martina Bašīra interviju ar princesi Diānu. Nesen atklājies, ka princese sarunai piespiesta ar viltu un šantāžas palīdzību. Tagad par šo lietu publiski izteicies arī Diānas vecākais dēls un Lielbritānijas troņmantnieks princis Viljams.

foto: TSC/Capital Pictures / MEGA / Vida Press
Princese Diāna sniedz interviju Martinam Bašīram.

Princis Viljams publiski komentējis nesen plašu ažiotāžu izpelnījušos ziņu, ka princese Diāna sarunai ar Martinu Bašīru piespiesta ar viltotu bankas dokumentu izrakstiem un citu šantāžas elementu palīdzību. Nākamais Lielbritānijas karalis izteicies, ka “atbalsta” neatkarīgas izmeklēšanas uzsākšanu, lai noskaidrotu patiesību par skandalozi slavenās BBC intervijas patiesajām aizkulisēm.

Izmeklēšanas uzsākšanu princis nosaucis par “soli pareizajā virzienā”, kā arī paudis cerību, ka izdosies noskaidrot patiesību par to, kā Martinam Bašīram izdevies pierunāt mammu uz atklāto sarunu, kas savulaik šokēja visu pasauli.

foto: Keith Mayhew / SOPA Images/Sipa / Vida Press
Žurnālists Martins Bašīrs 2019. gadā.

Neatkarīgo izmeklēšanu, ko tūlīt paredzēts uzsākt, vadīs lords Daisons. Tajā plānots noskaidrot apstākļus, kā telekompānijai un žurnālistam Bašīram izdevies vienoties par darījumu.

Oficiālajā paziņojumā, ko izplatījusi Kensingtonas pils, princis Viljams saka: “Neatkarīga izmeklēšana ir solis pareizajā virzienā. Tai vajadzētu palīdzēt noskaidrot patiesību, kas slēpjas darbībās, kas noveda līdz intervijai programmā “Panorama” un turpmākajiem lēmumiem, ko tajā laikā pieņēma BBC.”

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon

Princeses Diānas brālis grāfs Čārlzs Spensers jau mēneša sākumā mudināja uz neatkarīgu izmeklēšanu, vainojot telekanālu BBC “dzeltenā žurnālistikā”.

Viņš apgalvoja, ka Bašīrs māsai teicis, ka viņas sarunas noklausās Drošības dienesti, kā arī sacerēja veselu melu katalogu par karalisko ģimeni, lai tikai varētu piekļūt Diānai un gūtu viņas piekrišanu sarunai.

Princese Diāna. Foto retrospekcija

Princese Diāna. Foto retrospekcija.

gallery icon

Intervija, kas nodēvēta par 20. gadsimta sensāciju, televīzijas ēterā nonāca pirms 25 gadiem – tālajā 1995. gadā. Tieši tajā princese pateica slaveno frāzi: “Mēs šajā laulībā bijām trīs, tā kā nedaudz par daudz.”

Bijušais Anglijas apelācijas tiesas priekšsēdētājs lords Daisons vada nule uzsākto izmeklēšanu, kurā tiks pārbaudīti fakti un notikumi, kas noveduši pie Bašīra sarunas ar princesi, kuru TV ekrānos noskatījās 23 miljoni cilvēku.

Cilvēkus tik ļoti mīlošā princese Diāna

Diāna vienmēr gribēja būt princese cilvēku sirdīs, kāda arī bija.

gallery icon

Respektablais tiesnesis iztaujās vairākus lieciniekus, kas savulaik bijuši saistīti ar šo TV pārraidi, kā arī pārbaudīs sākotnējo BBC izmeklēšanu par Bašīra metodēm.

BBC ģenerāldirektors Tims Deivijs apliecinājis: “[Kompānija] BBC ir apņēmības pilna uzzināt patiesību par šiem notikumiem un tāpēc esam pieprasījuši neatkarīgu izmeklēšanu. Lords Daisons ir izcila un ļoti cienījama personība, kas vadīs rūpīgu procesu.”

Princese Diāna violetas krāsas tērpos

Princese Diāna violetas krāsas tērpos.

gallery icon

Tajā pašā laikā “BBC News” reģionālais redaktors Martins Bašīrs (57) šobrīd atveseļojas pēc sirds ķirurģijas un koronavīrusa komplikācijām, un nav komentējis izskanējušos apgalvojumus.

Prinča Viljama oficiālais paziņojums izskanējis vienā laikā ar runām, ka nākamais troņmantnieks ir dziļi neapmierināts ar to, kā viņa vecāki parādīti “Netflix” seriāla “The Crown” jaunākajās sērijās.

Emma Korina kā lēdija Diāna Spensere seriālā “The Crown”

gallery icon

Seriāla ceturtā sezona esot sadusmojusi vairākus karaļnama pārstāvjus.

Izdevums “The Times” ziņo, ka Kembridžas hercogs uzskata, ka “viņa vecāki tiek ekspluatēti un parādīti nepatiesā, pliekanā veidā, lai [telekompānija] varētu nopelnīt vairāk naudas.”

Princese Diāna un princis Čārlzs sadrūmuši

Princese Diāna un princis Čārlzs.

gallery icon

Karaļnama biogrāfe Penija Džūnora arī izteikusi viedokli, ka princis Čārlzs būs “ļoti vīlies” par seriāla jaunākajām sērijām.

Rakstniece apgalvo, ka seriāla jaunākajās epizodēs esot daudz neprecīzu notikumu un personību attēlojumu. “Šis ir gandrīz viņu visu visnežēlīgākais, netaisnīgākais un šausmīgākais attēlojums,” izdevumam “The Times” apliecinājusi karaļnama biogrāfe Džūnora.

Princese Diāna un karaliene Elizabete II

Princese Diāna un karaliene Elizabete II.

gallery icon

Autore norādījusi, ka aina, kurā parādīts prinča Čārlza tēvocis lords Mauntbatens, kurā viņš teic, ka ģimene ir neapmierināta ar prinča attiecībām ar Kamillu, nav “vēsturiski precīza”.

Savukārt karaļnama bijušais sulainis un princeses Diānas draugs Pols Barels jaunākās sērijas nosaucis par “līdz šim labākajām”.

Princese Diāna kāzu dienā

Princese Diāna un Velsas princis Čārlzs apprecējās 1981. gada 29. jūlijā.

gallery icon

Aktrise Emma Korina, kura atveido Velsas princesi, uz kritiku par viņas lomu seriālā atbildējusi, sakot, ka “saprot”, ka daži cilvēki ir reaģējuši nelabvēlīgi.

Piedaloties “Tamron Hall Show” šovā, Emma komentējusi runas par to, ka britu karaliskā ģimene nav apmierināta par Diānas un Čārlza laulības dramatizēšanu. 24 gadus vecā aktrise izteikusies sekojoši: “Es saprotu, kāpēc cilvēki varētu būt satraukti, jo šī ir vēsture. Viss, kas tiek atspoguļots par Diānu, aizvien ir ļoti aktuāls.”

“Tāpēc es saprotu, ja cilvēki jūtas vīlušies.”

Princese Diānas autokatastrofa 1997.gadā Parīzē nav bijusi nejauša

gallery icon