Slavenības
2020. gada 24. oktobris, 08:01

Valdis Zatlers lepojas ar vērtīgu hobiju - eksprezidents audzē vīnogas

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Rudens ir ražas laiks! Arī eksprezidentam Valdim Zatleram ir, ar ko palepoties, jo viņš jau vairākus gadus var mieloties ar paša audzētām vīnogām.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", Valda Zatlera gads ir sadalīts teju vai divās daļās – dzīve pilsētā un laukos. Ziemā Valdis ar kundzi Lilitu uzturas Rīgas centra dzīvoklī, taču jau pavasarī dodas uz sev tik iemīļoto lauku vidi Milzkalnē.

Ciemos pie Zatleru ģimenes viņu Rīgas dzīvoklī

gallery icon
11

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" eksprezidents saka – par vīnogu audzēšanas tēmu viņš varētu runāt stundām ilgi. “Tas viss aizsākās pirms desmit gadiem – pateicoties dārzniekam, vīnkopim, agronomam Edgaram Zikmanim, kas pats Tērvetes novadā, Kroņaucē, audzē dažādu šķirņu vīnogas. Reiz viņš brauca garām mūsu lauku īpašumam un iebrauca ciemos. Runājām par vīnogu audzēšanu, un viņš ierādīja mūsu zemes īpašumā, kurās vietās audzēt vīnogu kokus. Pastāstīja daudz plašāk par to kopšanu. Tas arī bija pirmais gads, kad sāku šo nodarbi – vīnogu koku audzēšanu ar dažiem stādiem. Šī ideja attaisnojās, lai gan pirmā ogu raža pēc stādu iestādīšanas ir tikai trešajā gadā,” stāsta Zatlers.

foto: no privātā arhīva
Valdis Zatlers paša audzētās, sulīgās ogas var baudīt uz nebēdu: “Mums vīnogas aug siltumnīcā. Kad vēlamies, ņemam vīnogu ķekarus un ēdam, cienājam draugus.”

Viņš skaidro, ka vīnogu audzēšanu nav uzsācis ne biznesa nolūkā, ne vīna darīšanai, bet gan tikai tādēļ, lai ogas ēstu ģimene un viņš varētu draugus pacienāt. Viņš uzsver, ka vīnogu audzēšanas prasmes nav apgūstamas īsā laika posmā un aizvien ir gana daudz, ko mācīties.

Valdis Zatlers prezidentūras laikā

Valdis Zatlers prezidentūras laikā.

gallery icon
89

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!