foto: Pixabay
Pieci papagaiļi Anglijas zoodārzā samācās lamuvārdus, viens otru kūda uz nedarbiem un apsaukā apmeklētājus
Ilustratīvs foto
Trakā pasaule
2020. gada 30. septembris, 13:11

Pieci papagaiļi Anglijas zoodārzā samācās lamuvārdus, viens otru kūda uz nedarbiem un apsaukā apmeklētājus

Jauns.lv

Linkolnšīras zooloģiskā dārza darbinieki bijuši spiesti izšķirt žako šķirnes papagaiļus, jo tie sāka necenzēti lamāties uz apmeklētājiem un viens otru kūdīt uz nedarbiem.

BBC vēstī, ka pieci pelēkie papagaiļi Billijs, Ēriks, Taisons, Džeids un Elsijs vien augustā pievienojās 200 zoodārza papagaiļu kolonijai, taču vēl pirms tam bija apguvuši lamuvārdus. Kas ir vēl interesantāk, putni sāka kūdīt un provocēt viens otru.

Zoodārza vadītājs Stīvs Nikolss medijiem atzina - tas, ka papagaiļi samācās lamuvārdus, nav nekāds retums, taču, ka tā notiktu ar pieciem putniem reizē, ir kas nebijis.

Nikolss skaidro, ka putni iemācījās lamāties, vēl esot karantīnā, kur parasti ievieto zoodārza jaunpienācējus pirms pievienošanās pārējiem dzīvniekiem. "Sākumā viņu lamāšanās mūs smīdināja, bet pēc tam viņi paši sāka smieties, un sāka notikt tā: viens sāk lamāties, pārējie smejas, tas uzvelk vēl vairāk, pēc tam stafeti pārķer nākamais, pēc kā lamuvārdu un smieklu lavīna gāžas teju kā kaut kādā strādnieku barā," viņš skaidroja.

Skaidrs, ka arī pēc karantīnas putni turpināja līdzīgā garā. Kad viņus ielaida kopīgajā voljērā un parādīja apmeklētājiem, nepagāja ne 20 minūtes kā Nikolass jau kādu bija paguvis nolamāt, pēc kā sāka birt aizvainojumu straumes.

"Mūsu apmeklētājiem tas šķita ļoti jestri, nevienu sūdzību nesaņēmām. Kad papagailis jūs sūta trīs mājas tālāk, tas patiesi skan visai smieklīgi," atzīst direktors, taču skaidro, ka brīvdienās zooloģisko dārzu apmeklē arī bērnu grupas, tāpēc nācās rīkoties.

Galu galā zoodārzā tika nolemts rupekļus izšķirt un nosēdināt pie pieklājīgākiem sugas brāļiem, no kuriem tie iemācījās laipnāku valodu.

Pēc tam pāraudzinātos žako pārcēla uz dažādiem zooloģiskā dārza nostūriem, lai tie satiekoties atkal nesāktu viens otru kūdīt uz muļķībām, tāpēc pagaidām lamuvārdi zooloģiskajā dārzā vismaz no dzīvnieku puses neizskan. Tiesa gan, angļu mediji norāda, ka šie putni ir ļoti apķērīgi un nākotnē var notikt visādi. Piemēram, papagailis Čiko nesen apguvis vairākas dziesmas, tostarp Bejonses hitu "If I Were A Boy" ["Ja es būtu puisis"].