foto: EPA/Scanpix
"Oskara" balvai kategorijā "Labākā filma" izvirzīti jauni kritēriji
No 2024.gada filmām, kas pretendēs uz "Oskaru" kategorijā "Labākā filma", būs jāatbilst vismaz diviem no četriem jauniem kritērijiem
Kino
2020. gada 9. septembris, 10:18

"Oskara" balvai kategorijā "Labākā filma" izvirzīti jauni kritēriji

Jauns.lv

Lai vairotu daudzveidību un taisnīgu pārstāvniecību kino nozarē, ASV Kino mākslas un zinātnes akadēmija noteikusi stingrus jaunus kritērijus filmām, kas pretendēs uz "Oskara" ceremonijas galveno balvu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Akadēmija, kas tiek uzskatīta par Holivudas kino industrijas augstāko institūciju, otrdien paziņoja, ka no 2024.gada filmām, kas pretendēs uz "Oskaru" kategorijā "Labākā filma", būs jāatbilst vismaz diviem no četriem jauniem kritērijiem, kuru mērķis ir uzlabot darbā pieņemšanas prakses kino nozarē un ārpus tās.

Zvaigžņu stila parāde 2020. gada "Oskara" balvu pasniegšanā

Zvaigznes uz sarkanā paklāja 2020. gada "Oskara" balvu pasniegšanā.

gallery icon
27

Pirmais kritērijs nosaka, ka filmā jāpiedalās prominentam aktierim no nepietiekami pārstāvētas grupas un 30% mazāko lomu jāspēlē minoritāšu pārstāvjiem vai arī filmai jārisina problēmas, kas saistītas ar šīm grupām.

Otrais kritērijs prasa, ka aizkadra vadošajiem darbiniekiem vai tehniskajiem darbiniekiem jābūt no vēsturiski maz pārstāvētām grupām, kas ietver arī sievietes, LGBT un invalīdus.

Pēdējie divi kritēriji attiecas uz stažēšanās iespējām šīm grupām un daudzveidību filmu mārketinga un izplatīšanas komandās.

2020. gada "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonija

"Oskaru" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā kā labākā filma tika godalgota Dienvidkorejas kinolente "Parasite" ("Parazīts").

gallery icon
61

ASV Kino mākslas un zinātnes akadēmija jau sen tiek kritizēta par daudzveidības trūkumu tās locekļu vidū un starp "Oskara" balvas pretendentiem un laureātiem.

"Mēs uzskatām, ka šie iekļaušanas standarti būs katalizators ilgstošām, būtiskām izmaiņām mūsu nozarē," sacīja akadēmijas prezidents Deivids Rūbins un vecākā izpilddirektore Dona Hadsone.

Akadēmija arī nesen uzaicināja 819 jaunus biedrus balsot par šā gada "Oskara" balvām. 45% no jaunajiem biedriem ir sievietes un 35% nav baltie.

Zvaigznes uz sarkanā paklāja 2020. gada "Oskara" balvu pasniegšanā

Zvaigznes uz sarkanā paklāja 2020. gada "Oskara" balvu pasniegšanā.

gallery icon
107

Akadēmija spērusi arī citus soļus, lai veicinātu daudzveidību kino nozarē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās