Slavenības
2020. gada 7. septembris, 05:25

Mistiski pazudusi Intas Fogeles kapa vieta

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Pleskodāles kapsētā Rīgā, kur zemes klēpī pirms četriem gadiem tika guldītas skaistumkonkursu rīkotājas Intas Fogeles mirstīgās atliekas, vairs nav ne vēsts no viņas atdusas vietas!

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", šādu faktu konstatējusi kāda Intai savulaik pietuvināta persona. Pirms nedēļas aizgājusi nolikt ziedus, bet dzimtas kapos no Fogeles atdusas vietas vairs ne vēsts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šāda izskatījās Intas kapavieta pirms pāris gadiem.
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nu Līberu dzimtas kapos parādījusies jauna atdusas vieta zem vecas apmales. Taču vietā, kur bija Intas urna, nu ir… līdzenums. “Kas būtu tik zemiski izrīkojies?” nesaprašanā ir Fogelei tuvie cilvēki. Jāpiebilst, ka Intai un viņas mammai nav mantinieku un radu, tāpēc nav arī īstas skaidrības, kam būtu jāizveido un jāuztur kapavieta.

Kā zināms, aģentūras "Mis Latvija" direktore Inta Fogele pēc smagas slimības mūžības ceļos tika aizsaukta 59 gadu vecumā 2016. gada 20. jūlijā. Viņas mirstīgās atliekas – urna ar pelniem – pēc publiskas atvadu ceremonijas Rīgas krematorijā zemes klēpī Pleskodāles kapsētā līdzās audžutēvam tika guldītas pēc diviem mēnešiem, klātesot tikai aizgājējas mammai Margai Līberei un sešām draudzenēm.

Atvadas no Intas Fogeles

2016. gada 27. jūlijā simtiem ļaudis pulcējās Rīgas Krematorijā, lai atvadītos no aģentūras “Mis Latvija” direktores Intas Fogeles, kura mira ...

gallery icon

"Kas Jauns" rīcībā nonāca fotogrāfijas, kā izskatās Fogeles atdusas vieta. Tā tikusi izveidota ar apbedīšanas kompānijas līdzdalību, reģistrēta, kā pienākas, apstādīta puķēm, bet nu izgaisusi bez pēdām…

Pa šo laiku – pērnā gada 12. septembrī – mūžības ceļos 92 gadu vecumā aizsaukta arī Fogeles mamma, kas pēdējos gadus vadīja senioru namā. Izskatās, ka viņas kapavieta iekārtota līdzās vīram. “Es nezinu, kas Intas mammu apglabāja, bet skats ir šausmīgs – kapam virsū uzlikta teju simtgadīga, sūnām noaugusi apmale, savukārt vietā, kur bija Intas urna, vairs nav nekā!” šokēta ir aculieciniece, kas vēlējās palikt anonīma. Lieki piebilst, ka Fogeles apbedījuma vietā tā arī nav uzlikts ne piemineklis, ne kāda cita liecība, ka te atdusētos Latvijas skaistumkonkursu radītāja un rīkotāja Inta Fogele.

Solīja uzturēt piemiņu

Pērn, kad aizsaules ceļos devās arī skaistumkonkursu rīkotājas Intas Fogeles mamma Marga Lībere, ne viens vien sarunā ar "Kas Jauns" pauda apņēmību beidzot sakārtot pieminekļa jautājumu.

Pēc Intas Fogeles aiziešanas mūžībā skandalozā gaisotnē tika apcerēta ne tikai viņas dzīve un mistiskā nāve, bet arī attiecības ar mammu. Kā zināms, visu peripetiju pamatā bija vērā ņemams – vismaz pusmiljonu eiro vērts – nekustamais īpašums Āgenskalnā. Būdama vienīgā meita, Inta tajā jutās kā pilntiesīga namīpašniece (arī liela daļa īres ienākumu savā ziņā pildīja skaistumkonkursa sponsora misiju) un māju no mammas bija jau saņēmusi dāvinājumā. Taču kādā no dzīves pēdējām dienām, esot slimnīcā smagā stāvoklī, Inta no dāvinājuma “ar parakstītiem papīriem” bija atteikusies.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inta Fogele.

Paralēli Margas dzīvē bija uzradusies sena draudzene, kas bija klāt ik brīdi, gan palīdzot Intai, gan aptekalējot, pucējot, vadājot uz koncertiem pašu Margu, un tas daudziem lika pīt dažādas sazvērestības teorijas gan par Intas likteni, gan namīpašuma nākotni. Aizdomu un intrigu ēnā Fogeles mamma anulēja jebkādas savai draudzenei izsniegtās pilnvaras. Laikā, kad, Intas draudzeņu ievietota, Marga atradās vienā no labākajiem Latvijas privātajiem aprūpes namiem, tapa skaidrs, ka māju, lai nebūtu jāatstāj valstij, saimniece norakstījusi savam īrniekam – “svešam, bet labam cilvēkam”.

Mūža miegā Marga Lībere aizmiga, atrodoties pansionātā. Zināms, ka sākotnēji bijušas bažas par apbedīšanu, jo piederīgo Margai vairs nav. Urna ar Fogeles pelniem tika apglabāta Pleskodāles kapsētā, kur atdusas viņas audžutēvs. Spriežot pēc svaigās kapu kopiņas, te apglabāta arī Marga. Kā "Kas Jauns" noskaidroja sarunās ar kapsētas darbiniekiem, bēres organizējis kāds vīrietis (visticamāk, īpašuma mantinieks) un izvadījuši kādi astoņi sanākušie.

Ik pa laikam apraugot Fogeles atdusas vietu, presē izskanēja, ka neviens par to nerūpējas un tā grimst aizmirstībā. Intas draudzenes pauda, ka vairās uzbāzties ar savu risinājumu, uzskatot, ka tiesīga lemt par kapakmeni un rīkoties ir Marga. Arī Jūlija Djadenko-Muglere – skaistumkonkursu rīkotāju stafetes pārņēmēja, kas Intu sauca par savu audžumammu un jau daudzus gadus dzīvo Šveicē, – sarunā ar "Kas Jauns" apstiprināja, ka bijušie “mis un misteri” jau lēmuši, ka kopīgiem spēkiem sarūpēs pieminekli Intai, un no šā nodoma neatkāpjas. “Es domāju, ka Intai pienāktos tāds, kas ietvertu vēstījumu par viņas lomu Latvijas skaistumkonkursu izveidošanā un attīstībā,” apņēmīgi pauda Jūlija.

Citas ziņas un notikumus skatiet žurnālā "Kas Jauns"!

Tēmas