Harija Potera pēdējās filmas pirmizrāde

gallery icon
21
Slavenības
2020. gada 25. maijs, 16:55

Dž. K. Roulinga atklāj patieso Harija Potera dzimšanas vietu. Mīti un patiesība, kas apvij šo franšīzi

Jauns.lv

Par to, kā rakstniecei Džoanai K. Roulingai tapuši viņas slavenie romāni par mazo burvi Hariju Poteru, dzirdēts daudz dažādu aizkulišu stāstu. Autore ar sociālo tīklu palīdzību nesen ieviesusi skaidrību par pašiem populārākajiem sabiedrībā dzirdētajiem nostāstiem, atklājot, kuri no tiem ir tikai mīti, bet kuros ir arī patiesība.

Savā “Twitter” kontā Džoana K. Roulinga atbildējusi uz vairākiem fanu uzdotiem jautājumiem par vietām, kur viņa savulaik strādājusi pie “Harija Potera” grāmatām. Autore atbild arī par fanu sirdīs tik īpašo kafejnīcu “Elephant Room” Edinburgā, kuru daudzi uzskata par vietu, kur rakstniecei dzimusi ideja par stāstu par mazo burvi. Arī pats tējas un kafijas veikaliņš sevi reklamē kā Potera “dzimšanas vietu”. Vai tas ir tikai mīts jeb tomēr patiesība?

“Es domāju savā mājaslapā izveidot sadaļu par visām iespējamām “Potera” iedvesmas un dzimšanas vietām,” norāda Roulinga. “Es rakstīju Poteru jau vairākus gadus, pirms spēru kāju šajā kafejnīcā, tā ka šī nav dzimšanas vieta. Taču es tajā patiešām rakstīju [grāmatu], tāpēc piedosim viņiem!”

Rakstniece arīdzan atspēko izplatīto teoriju, ka bibliotēka Portugālē bijusi iedvesmas avots tam, kāda romānā izskatīsies mazo burvju skola.

“Es nekad neesmu apmeklējusi grāmatveikalu Portu. Pat nezināju par tā eksistenci! Tas ir skaists, un es vēlos kaut *būtu* to apmeklējusi,” apliecina Roulinga. “Taču tam nav nekādas saistības ar Cūkkārpu!”

Rakstniece arīdzan norāda, ka senlaicīgā ieliņa Jorkā (Anglijā) nav iedvesmojusi viņu Diagona alejas apcerei, lai gan pilsētas reklāmā tūristiem vēstīts, ka tieši šeit autore guvusi iedvesmu. “Es nekad neesmu bijusi Šemblas rajonā [Jorkā],” atklāj Roulinga.

foto: CAMERA PRESS/Cass / Vida Press
Šemblas rajons Jorkā.

Un kā ar laimīgo automašīnu stāvvietu skaitītāju Edinburgā? “Šī ir mana vismīļākā muļķība saistībā ar “Potera” tapšanu,” apliecina rakstniece. “Es nevadu automašīnu.”

Roulinga saviem 14,6 miljoniem sekotāju parādījusi fotogrāfiju ar kādu māju Londonā pie Klephemas dzelzceļa pārvada, norādot, ka Sentdžona iela 94 ir patiesā Harija Potera dzimšanas vieta.

“Šī ir patiesā Harija Potera dzimšanas vieta, ja ar “dzimšanas vietu” jūs saprotat telpu, kur es pirmo reizi uzliku pildspalvu uz papīra,” raksta Roulinga. “Es īrēju istabu dzīvoklī virs toreiz tur esošā sporta preču veikala. Pirmie Cūkkārpas ķieģeli likti dzīvoklī pie Klephemas dzelzceļa pārvada.”

“Ja ar Harija Potera dzimšanas vietu saprotam brīdi, kad radās pirmā ideja, tad tas bija vilcienā no Mančestras uz Londonu. Mani uzjautrina ideja, ka Cūkkārpu iedvesmojušas skaistas vietas, kuras it kā biju redzējusi vai apmeklējusi, jo tas ir tik tālu no patiesības.”

Roulinga padalījusies ar faniem ar vairākām fotogrāfijām, kurās redzamas dažnedažādas vietas, kur viņa patiešām rakstījusi savu septiņu grāmatu plašās franšīzes fragmentus.