foto: LETA
29. februāra jubilāri un notikumi Latvijā un pasaulē
Psihiatrijas un narkoloģijas centra sabiedrisko attiecību vadītājai Silvai Bendrātei dzimšanas dienu svinēt sanāk vien reizi četros gados... Tāpēc suminām četrkārši!
Slavenības
2020. gada 29. februāris, 03:37

29. februāra jubilāri un notikumi Latvijā un pasaulē

Jauns.lv / LETA

Dzimšanas dienā sumināma bijusī politiķe Silva Bendrāte un viena no pasaules izcilākajām sportistēm Raisa Smetaņina. Un atcerēsimies, ka 2004. gadā filma "The Lord of the Rings: The Return of the King" saņēma 11 "Oskara" balvas.

Jubilāri Latvijā

1928. gadā Huberts Stankevičs - fotomākslinieks.

1948. gadā Viktors Kulbergs - uzņēmējs.

1956. gadā Silva Bendrāte - radio žurnāliste un politiķe, bijusi Saeimas deputāte, tagad Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra sabiedrisko attiecību vadītāja.

Jubilāri pasaulē

1468. gadā Romas pāvests Pāvils III.

1792. gadā Džoakino Rosīni - itāliešu komponists (miris 1868. gadā).

1840. gadā Džons Filips Holands - īru izgudrotājs, viens no pasaulē pirmās zemūdenes radītājiem (miris 1914. gadā).

1908. gadā Baltazars Kļosovskis de Rola jeb Baltuss - franču-poļu gleznotājs (miris 2001. gadā).

1920. gadā Mišela Morgāna - franču aktrise.

1940. gadā Konstantinopoles ekumeniskais patriarhs Bartolomejs I.

1944. gadā Ene Ergma - igauņu politiķe.

1952. gadā Raisa Smetaņina - krievu slēpotāja, pirmā sieviete pasaules sporta vēsturē, kas izcīnījusi desmit olimpiskās medaļas, četrkārtēja olimpiskā un četrkārtēja pasaules čempione.

1952. gadā Tims Pauerss - amerikāņu rakstnieks.

1976. gadā Ja Rule - amerikāņu reperis un aktieris.

1980. gadā Simons Gaņē - kanādiešu hokejists, Stenlija kausa ieguvējs.

1988. gadā Benedikts Hevedess - vācu futbolists, Pasaules kausa ieguvējs 2014. gadā, 2012. gada Eiropas čempionāta finālturnīra bronzas medaļnieks.

Notikumi Latvijā

1996. gadā Saeimā tiek izveidota Latvijas-Japānas parlamentu sadarbības grupa.

1996. gadā Saeima noraida ierosinātos grozījumus likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu", kas padarītu VDK dokumentus pieejamus atklātībai.

1996. gadā vairāk nekā 400 Latvijas Aizsardzības spēku obligātā militārā dienesta karavīru atvaļināšana tiek atlikta uz diviem mēnešiem, jo armijas daļas nevar nokomplektēt ar jaunajiem karavīriem.

2000. gadā Ārlietu ministrijā tiek parakstīts papildprotokols Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas līgumam par valsts robežas atjaunošanu. Protokolu paraksta Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš un Igaunijas Republikas Ārlietu ministrijas kanclers Indreks Tārands.

2000. gadā Rīgas domes valdes sēžu zālē notiek Rīgas domes un "Cutty Sark" regates ostas līguma projekta izskatīšana un parakstīšana. Parakstot šo līgumu, Rīgas dome uzņemas finansiālās un organizatoriskās saistības, lai nodrošinātu regates norisi Rīgā 2003.gadā.

2004. gadā Saeima pieņem "Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu". Tajā noteikts, ka Eiroparlamenta vēlēšanās atšķirībā no Saeimas un pašvaldību vēlēšanām varēs kandidēt arī bijušie PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki, kā arī personas, kas pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās. Likums paredz, ka Eiroparlamenta vēlēšanās par deputāta kandidātu nevar pieteikt tikai personu, kura likumā paredzētajā kārtībā atzīta par rīcības nespējīgu, izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā, bijusi sodīta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu un kurai sodāmība nav dzēsta vai noņemta vai Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī un tai piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis.

Notikumi pasaulē

1504. gadā Kristofors Kolumbs izmanto savas zināšanas par mēness aptumsumu, lai pārliecinātu indiāņus sniegt viņam palīdzību.

1720. gadā no Zviedrijas troņa atkāpjas karaliene Ulrika Eleonora, lai nodotu varu savam vīram karalim Frederikam I.

1940. gadā Hetija Makdeneila kļūst par pirmo melnādaino aktrisi, kas ieguvusi "Oskara" balvu, ko viņa saņem par lomu filmā "Vējiem līdzi".

1940. gadā Somija ierosina miera sarunas Ziemas kara beigšanai.

1948. gadā ebreju ekstrēmisti uzspridzina vilcienu Kaira-Haifa, nogalinot 35 britu karavīrus.

1956. gadā Pakistāna kļūst par Islāma Republiku.

1960. gadā zemestrīce sagrauj Agadiras pilsētu Marokā, no kuras 40 tūkstošiem iedzīvotāju dzīvību zaudē 12 tūkstoši.

1980. gadā kanādiešu hokejists Gordijs Hovs gūst 800. vārtus savā NHL karjerā. Hovs tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem hokejistiem.

1984. gadā par atkāpšanos no amata paziņo Kanādas premjerministrs Pjērs Trido, kurš vadīja valsts valdību vairāk nekā 15 gadus.

1988. gadā par piecas dienas ilgo antiaparteīda demonstrācijas organizēšanu pie Dienvidāfrikas Republikas parlamenta Keiptaunā tiek arestēts bīskaps Desmonds Tutu un vēl apmēram simts garīdznieku.

1996. gadā traģiskākajā negadījumā Peru vēsturē Andu kalnos nogāžas kompānijas "Faucett" lidmašīna "Boeing 737" un iet bojā 117 tās pasažieri un seši apkalpes locekļi.

1996. gadā tiek pasludinātas ilgā Sarajevas aplenkuma beigas, un musulmaņu-horvātu policija pārņem savā kontrolē stratēģiski svarīgu piepilsētu.

2004. gadā Dž.R.R.Tolkīna triloģijas noslēdzošās daļas "The Lord of the Rings: The Return of the King" ekranizācija saņem 11 "Oskara" balvas, ieskaitot apbalvojumu labākās filmas kategorijā.