foto: ddp/Stefan Ziese / Vida Press
Pilsēta Vācijā piedāvā 1 miljonu eiro tam, kurš pierādīs, ka pilsēta nemaz neeksistē
Bīlefeldas Rātsnams
Trakā pasaule
2019. gada 28. augusts, 14:00

Pilsēta Vācijā piedāvā 1 miljonu eiro tam, kurš pierādīs, ka pilsēta nemaz neeksistē

Jauns.lv

Vācijas pilsēta Bīlefelda izsludinājusi konkursu, kura galvenā balva ir 1 miljons eiro. Lai iegūtu lielo naudas balvu, ir jāpierāda, ka pilsēta "Bīlefelda" patiesībā ir izdomājums.

Konkurss ir radīts, atsaucoties uz satīrisko un valstī zināmo "Bīlefeldas konspirāciju", kas radās jau pirms 25 gadiem. Konspirācijas teorija vēsta, ka Vācijas ziemeļrietumos esošā Bīlefelda nemaz nav īsta.

Tagad pilsēta, kurā, pēc internetā atrodamās informācijas, dzīvo 300 000 cilvēku un, kurai ir pat pašai sava universitāte un pils, vēlas šo aizdomām pilno teoriju apgāzt, piedāvājot bagātību tam, kurš tiešām teoriju apstiprinās.

Savērestība sākās 1994.gadā, kad Bīlefeldas eksistenci tīmeklī it kā pa jokam apšaubīja toreizējais Ķīles Universitātes datorzinātņu students Ahims Helds. "Bīlefelda? Tādas lietas nav," tolaik "Usenet" datortīklā, kas izmantota arī kā saziņas vietne un sarunu forums, ierakstīja students.

Kā atklāj Helds, viņu šādam apgalvojumam iedvesmojis kāds puisis, kurš reiz ballītē apgalvojis, ka nāk no Bīlefeldas. Pārējie toreiz bijuši neizpratnē, kas tā ir par vietu un apšaubījuši viesa sacīto. Students gribējis pārbaudīt, cik ātri un plaši pieņēmums izplatīsies pasaulē.

Konspirācijas teorija balstās uz trīs jautājumiem: Vai tu pazīsti kādu no Bīlefeldas? Vai tu jebkad esi bijis Bīlefeldā? Vai tu pazīsti kādu, kurš jebkad ir bijis Bīlefeldā?

Sākumā uztverta kā joks, teorija ātri vien līdzās citām izplatījās interneta vidē. 2012.gadā uz to atsaucās pat Vācijas kanclere Angela Merkele, paziņojot, ka ir viesojusies kādā pasākumā Bīlefeldā, piebilstot, ka "tātad tā eksistē".

Lai gan Bīlefelda nav iecienīts tūristu galamērķis, par to ir zināmi pāris fakti, piemēram, šī pilsēta uzskatāma par mājvietu Vācijas lielākajam pārtikas ražotājam "Dr. Oetker", kā arī šī pilsēta ir dzimtene rakstniekam Bernardam Šlinkam, kurš turklāt bijis arī pasniedzējs Bīlefeldas Universitātē.

foto: ddp images/dapd/ Vida Press
"Dr. Oetker" ēka Bīlefeldā.

Pierādījumus tam, ka pilsēta neeksistē, jebkurš var iesūtīt līdz 5.septembrim, apmeklējot īpaši šim notikumam radītu mājaslapu bielefeldmillion.de. "Mēs esam sajūsmā par radošajām cilvēku izpausmēm un esam 99,99% pārliecināti, ka spēsim atspēkot jebkuru apgalvojumu," saka konkursa mārketinga speciālists Martins Knabenreihs.

Nauda uzvarētāja pasludināšanas gadījumā tiks iegūta no pasākuma sponsoriem, tāpēc Bīlefeldas nodokļu maksātājiem nav jāuztraucas par naudas nelietderīgu izšķērdēšanu.