foto: Publicitātes
Viņi šodien aizstāvēs Latvijas godu Eirovīzijā - kas īsti ir romantiskais duets "Carousel"
„Ejam ar savu sirdi un mūziku, atbildīgi darām to, ko mīlam. Un tas ir viss, kas nepieciešams!” saka Latvijas pārstāvji šī gada Eirovīzijas konkursā.
Mūzika
2019. gada 16. maijs, 12:50

Viņi šodien aizstāvēs Latvijas godu Eirovīzijā - kas īsti ir romantiskais duets "Carousel"

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas pārstāvjus Eirovīzijas dziesmu konkursā – romantisko duetu "Carousel" – spēcina mīlestība un ietetovētas baltu zīmes.

Ar spilgtu iztēles lidojumu dziesmā "That Night" konkursā "Eirovīzija", kas šogad notiek Izraēlas pilsētā Telavivā, Latviju pārstāv duets "Carousel". Satikušies pirms četriem gadiem, Sabīne Žuga un Mārcis Vasiļevskis ir pāris ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē. „Domāju, vai maz saderēsim kopā: es ar maigo balsi, viņš – no rokmūziķiem,” par sākotnējām bažām, kā „samuzicēs” uz skatuves, teic Sabīne.

Zvaigznes uz konkursa "Eirovīzija 2019" oranžā paklāja

12. maijā Telavivā uz oranžā paklāja pulcējās 2019. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībnieki, tērzējot ar medijiem un pozējot oficiālajām fotogrāfijām.

gallery icon
82

Liktenīgie "Koru kari"

Vaicāta, kā satikušies, Sabīne atklāj, ka tā bijusi mūzika, kas vispirms savedusi kopā uz skatuves. „Es meklēju ģitāristu, un man ieteica Mārci. Pirmajā brīdī, pirms viņš sāka spēlēt, bažījos, ka esam dažādi mūziķi un vai iesim kopā. Es – ar maigo balsi, viņš – no rokmūziķiem. Bet uzreiz ļoti labi sajutāmies. Citādi nenonāktu līdz kopīgas oriģinālmūzikas radīšanai,” atklāj Sabīne

„Jau pirmajā mēģinājumā sapratām, ka kopā saskan. Ir viegli un patīkami, ir uzticība. Sapratām, ka sadarbība jāturpina,” papildina Mārcis. Līdz tam viņu muzikālie ceļi nav krustojušies, katrs gājis savu ceļu. „Es esmu no Rīgas rajona. Mācījies kā saksofonists mūzikas skolā, pēc tam Rīgas 100. vidusskolā ar mūzikas novirzienu. Tur man tapa skaidrs, ka mūzikas radīšana ir tā, ko vēlos darīt savā dzīvē, ļoti iedvesmoja vide,” stāsta Mārcis.

Savukārt Sabīne, kas dzimusi Valmierā, bērnību pavadījusi Mazsalacā, bet vēlāk pārcēlusies uz Madonu. „Liktenīgo pavērsienu” piedzīvoja, piesakoties Madonas Zaļajā korī pie Ievas Kerēvicas un piedaloties šovā "Koru kari". „Vēlme pēc mūzikas – mūzikas skolā spēlēju klavieres – bijusi visu laiku. Ir dzīvē pagrieziena punkti, kas likuši noticēt un pavēruši plašākas iespējas. Viens no tādiem noteikti bijis Ievas Kerēvicas pirksts,” pasmaida Sabīne, kas pirms solistes karjeras sākšanas kā bekvokāliste sadarbojusies ar Igo un grupu "Lady Sweet".

Ar ietetovētu sirdsāķi

Sākot uzstāties kopā, Sabīne un Mārcis drīz vien apjautuši, ka bez mūzikas abus saista arī līdzīga dzīves uztvere un vērtības, tāpēc bijis ļoti viegli saprasties. „Saprašanās ir tādā vārdos netveramā līmenī. Bez vārdiem,” piebilst Mārcis. Kad viens runā, otrs smaidot raugās acīs, tā atbalstot un piekrītot sacītajam. Pēc ilgākas klusuma pauzes mūziķi atklāj, ka arī uz praktisko dzīvi raugās līdzīgi. Piemēram, nu jau pāris gadu Sabīne ir veģetāriete, bet Mārcis tāds ir jau kopš 15 gadu vecuma, kad vienā dienā sapratis, ka gaļa nav domāta viņam.

foto: Juris Rozenbergs
Romantisko duetu "Carousel" spēcina mīlestība un ietetovētas baltu zīmes.

Ja vēl par māksliniecisko pusi – Mārča ķermeni rotā vairāki tetovējumi, un uz tiem  saņēmusies arī Sabīne. Mārcis stāsta, ka, padsmit gadu spēlējot rokgrupā "Laime pilnīga", izlēmis par labu rokas tetovējumam kā mākslas darbam. „Tas radās mākslinieka (līdzdarbojies filmas "Svešais" līdzradīšanā), kurš man ļoti patīk, – Henrija Gīgera – darbu iespaidā. Jā, tas ir diezgan tumšs un varbūt nesakrīt ar manu dvēseli, bet tobrīd tāds bija aktuāls,” atklāj Mārcis. Uz otras rokas viņam ir mantras om simbols, bet kreisajā sānā – baltu zīmes, kas viņu īpaši uzrunā: „Patīk uz tām skatīties, šīs zīmes ir ļoti spēcīgas.” Arī Sabīnei uz rokas ir divi mazi tetovējumi – baltu zīmītes. „No sākuma tās izmēģināju kā uzlīmītes. Dažādas. Un šīs divas bija tās, kas ļoti iepatikās. Tā arī izvēlējos tās uztetovēt.”

Savukārt emocionālākais stāsts Mārcim saistās ar tetovējumu sirds apvidū – makšķerāķi! Ne tāpēc, ka būtu makšķernieks. „Es pat neēdu zivis, jo man tās nekad nav garšojušas!” intriģē mūziķis.

foto: Juris Rozenbergs
"Sirdsāķa” tetovējums tapis par godu Mārča vectēvam, kurš bijis kaislīgs makšķernieks.

Izrādās, „sirdsāķis” tapis par godu viņa vectēvam, kurš bijis kaislīgs makšķernieks. „Vectēvs – mammas tētis – bija superīgs džeks. Atbalstīja mani, iemācīja daudz ko. Kad piedzimu, vectēvs bija tas, kurš mainīja paladziņus. Visticamāk, pēc mammas domām, tā viņš kompensēja dēla neesamību. Ar vectēvu bija interesanti parunāt. Ļoti atbalstīja mūzikā, lai gan pats nebija mūziķis. Absolūti mani pieņēma tādu, kāds biju, – ar visu interesi par rokmūziku. Kad gāju uz mūzikas skolu spēlēt saksofonu, viņš nāca līdzi un nesa manu instrumentu. Ar lepnumu gāja uz maniem mācību koncertiem, eksāmeniem, uzcirties uzvalkā un šlipsē. Tas viņam vienmēr bija liels notikums. Trīs gadus vectēva vairs nav šai saulē, un šis – pēdējais – tetovējums ir viņam par godu,” atklāj Mārcis.

"Carousel" viesojas Jeruzalemē

2019. gada 13. maijā Latvijas duets "Carousel", izmantojot to, ka grupai bija brīvdiena no Eirovīzijas dziesmu konkursa mēģinājumiem, paviesojās Jeruzalemē.

gallery icon
29

Gatavojoties svarīgajam notikumam – Eirovīzijas pusfinālam, kurā Latvijas pārstāvjus uzstājamies redzēsim jau šovakar –, mūziķi teic, ka sevī sargā to pārliecību, ar kādu piedalījušies un uzvarējuši "Supernovā". „Ejam ar savu sirdi un mūziku, atbildīgi darām to, ko mīlam. Un tas ir viss, kas nepieciešams!”

"Supernovas 2019" fināls, kurā par uzvarētāju kļuva duets "Carousel"

gallery icon
263

Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls, kurā par iekļūšanu finālā ar dziesmu "That Night" sacentīsies grupa "Carousel", Telavivā šodien notiks pulksten 22 pēc Latvijas laika.

"Carousel" par vietu finālā cīnīsies ar konkursa dalībniekiem no Armēnijas, Īrijas, Moldovas, Šveices, Rumānijas, Dānijas, Zviedrijas, Austrijas, Horvātijas, Maltas, Lietuvas, Krievijas, Albānijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Ziemeļmaķedonijas un Azerbaidžānas.

No pirmā pusfināla dalībniecēm finālā iekļuva Austrālija, Baltkrievija, Čehija, Grieķija, Igaunija, Islande, Kipra, Sanmarīno, Serbija un Slovēnija. Igauniju šīgada Eirovīzijā pārstāv Zviedrijas dziedātājs Viktors Krons ar dziesmu "Storm".

Konkursa fināls notiks sestdien, 18.maijā. Tajā piedalīsies abos pusfinālos izraudzītās 20 valstis, kā arī šīgada konkursa rīkotāja Izraēla un Eirovīzijas tā sauktais "Lielais piecnieks" - Lielbritānija, Francija, Itālija, Spānija un Vācija.

Pagājušajā gadā konkursā uzvarēja Izraēlas dziedātāja Neta Barzilaja, bet šogad valsti pārstāvēs 27 gadus vecais dziedātājs Kobi Marimi.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls Portugālē

Konkursa finālā 12.maijā uzstājās Igaunijas, Lietuvas, Austrijas, Kipras, Izraēlas, Čehijas, Bulgārijas, Albānijas, Somijas, Īrijas, Serbijas, Moldovas, Ungārijas, Ukrainas, Zviedrijas, Austrālijas, ...

gallery icon
79