foto: Shutterstock
"Dzer džinu un tievē" - internetā atkal parādās absurdā ziņa par it kā Siguldas universitātes pētījumiem
"Universitātes" zinātnieki džinu pētījuši, piedzirdot laboratorijas žurkas, vēsta ārvalstu ziņu portāli.
Trakā pasaule
2019. gada 30. aprīlis, 06:11

"Dzer džinu un tievē" - internetā atkal parādās absurdā ziņa par it kā Siguldas universitātes pētījumiem

Jauns.lv

Pirms diviem gadiem džina mīļotājus iepriecināja, bet Latvijas iedzīvotājus samulsināja dīvains un visādā ziņā nepatiess vēstījums ārzemju interneta medijos. Tika "jokots", ka šis alkoholiskais dzēriens ievērojami palīdz zaudēt svaru. Kā novēroja Jauns.lv, savādā viltus ziņa arī šogad cirkulē ārvalstu portālos.

Melīgais stāsts par Siguldas universitātes atklājumu, ka džins palīdz zaudēt svaru, tīmeklī parādījies arī šogad - 28.aprīlī portālā "rsvp.live.ie", kur ar dažādu autoru parakstiem tas publicēts arī pagājušajā un aizpagājušajā gadā.

Publikācijā norādīti arī citi līdzīgi raksti, kuros, spriežot pēc virsrakstiem, arīdzan pausti apšaubāmi apgalvojumi par pārsteidzoši pozitīvo alkohola ietekmi uz organismu. Nepatieso rakstu savulaik pārpublicēja arī ievērojamais, taču pretrunīgi vērtētais britu medijs “The Daily Mail”.

Pirmo reizi publikācija, kurā vēstīts par Siguldas universitātes atklājumiem saistībā ar džina ietekmi uz metabolismu, parādījās jau 2017. gadā. Tolaik vairums Latvijas iedzīvotāju uzmanību pievērsa ne tikai melīgajai informācijai par džinu ietekmi, bet arī universitātes pieminēšanai. Kā zināms, Siguldas universitāte neeksistē, taču tas nebūt nepatraucēja raksta autoram/ei atsaukties uz konkrētu universitātes pārstāvi – Tīsu Lie, kura it kā komentējusi “atklājumus”.

Raksta pirmavots patiesībā ir kāds dzīvesstila/sieviešu interneta medijs – "prima.co.uk", kas vēstījumu publicēja 1. aprīlī kā joku. To, ka šis stāsts par Siguldas universitātes neatlaidīgajiem džina pētniekiem ir joks, raksta autore lieliem burtiem norāda jau pašā sākumā, taču citviet pārpublicētajos rakstos šīs svarīgās piebildes trūkst.

Vēl kāds melīgs raksts ar teju identisku saturu, kurā vēstīts par ar džinu piedzirdītām laboratorijas žurciņām, kuru metaboliskie procesi pēc “iedzeršanas” esot paātrinājušies pat par 17%, aprīlī, šaubīgos ārzemju dzīvesstila portālos parādījās arī 2018. gadā.

Tēmas