foto: Publicitātes
Bērnišķīgs prieks. Filmas "Šezam!" recenzija
Kadrs no filmas.
Kino
2019. gada 15. aprīlis, 07:34

Bērnišķīgs prieks. Filmas "Šezam!" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

"Šezam!" ir viena no tām bērnišķīgi brīnumainajām supervaroņu filmām, kas liek noticēt maģijas priekam.

«DC Comics» bieži vien saņem pārmetumus, ka viņu radītās komiksu filmas ir pārlieku drūmas un nopietnas. Piemēram, pārspīlēti melodramatiskā «Betmens pret Supermenu», patosaini dīvainā «Taisnības līga» un pat televīzijas seriāls pusaudžiem «Titāni» nespēja nokratīt pārspīlēto nopietnību un drūmumu.

Tāpēc pēc «Brīnumsievietes» un «Akvamena» panākumiem arī šī kompānija ir nolēmusi iemēģināt roku komēdijas žanrā. Rezultātā tapis bērnišķīga prieka pilns stāsts ar dīvaino nosaukumu: «Šezam!».

Stāsta galvenais varonis Billijs Batsons karnevālā tiek nejauši nošķirts no mammas un, nespējot viņu vairs atrast, nonāk vairākās audžuģimenēs pēc kārtas. Billijs kļūst par ko līdzīgu dumpiniekam un mēdz no jaunajām ģimenēm aizbēgt. Taču tad, kad viņš nokļūst kādā lielā audžuģimenē, viņš iepazīstas ar Frediju – pusaudzi ar kustības traucējumiem, kurš fano par pilnīgu visu, kas saistīts ar supervaroņiem. Izrādās, Fredija aizrautīgie stāsti Billijam noder. Kādu dienu viņš metro satiek… burvi!

Burvis nolemj, ka tieši Billijs pelnījis kļūt par superspēju īpašnieku – viss, kas viņam ir jāizdara, ir jāpasaka šis maģiskais vārdiņš: «Šezam!». Tā nu pusaugu puika ar viena vārda palīdzību var pārvērsties muskuļotā, žilbinoši smaidošā supervaronī, kuram piemīt dažnedažādas spējas, kas Billijam pašam jāatklāj. Tā nu apjukušais puisis nonāk atpakaļ mājās un atklāj jauno noslēpumu Fredijam, kurš, protams, ir totāli sajūsmināts par šo negaidīto pavērsienu. Abi puiši paralēli tam, lai izmantotu Billija galveno «superspēju» – to, ka viņš izskatās pieaudzis un var, piemēram, nopirkt alu – uzzina, ka viņiem priekšā ir daudz nopietnāki uzdevumi. Izrādās, burvis šīs spējas Billijam piešķīris ar mērķi – lai atbrīvotu pasauli no dēmoniem, kas pieņēmuši septiņu nāves grēku veidolu.

Turklāt papildus visam Billijam ir arī īpaši viltīgs pretinieks Doktors Tadeušs Sivana, kurš kāro iegūt šīs superspējas sev. Jo, kā atklājas, kad viņš vēl bija puika, burvis viņam šīs maģiskās spējas nebija piešķīris. Tā nu visas pasaules liktenis ir divu pusaudžu rokās. Tas nekas, ka viens no viņiem ir pieauguša vīrieša ķermenī.

Fantāziju piepildījums

Supervaroņu filmu galvenā mērķauditorija ir pusaugu puiši, tas ir skaidrs. Palēnām arī arvien vairāk meiteņu aizraujas ar šo izklaidējošo kinožanru, un palēnām arī viņām sāk ekrānā parādīties varones, kurām vēlēties līdzināties.

Šajā ziņā ir skaidrs, ka «Šezam!» ir īsta pusaudžu puikas fantāzija. Parasts puika nejaušības dēļ iegūst superspējas un kļūst par vienīgo iespējamo pasaules glābēju. Turklāt, lai akcentētu šo fantāzijas piepildījuma elementu, supervaronis apzināti veidots tieši tāds, kādu puika savā galvā iztēlojas supervaroni – glancīgiem matiem, milzīgu apmetni un spožu, spīdošu bultu uz krūtīm.

foto: Publicitātes
Kadrs no filmas.

Nopietni smieklīgi

«Šezam!» lielākais bonuss ir Zakarija Levi harismātiskais un aizrautīgais tēlojums – ir redzams, ka aktierim filmēties bijis ļoti jautri. Turklāt uzdevums nav no vienkāršajiem – galu galā, viņam ir jāatveido pusaugu puisis, kurš tikai izskatās pieaudzis, bet nedomā kā pieaugušais.

Lieliski ir pusaudžu lomu atveidotāji – Ašers Endžels un Džeks Dilans Greizers. Sākotnēji abi puiši ir visai skeptiski viens pret otru, bet filmas laikā redzam, kā uzplaukst un attīstās īsta un patiesa draudzība. Tādējādi arī parādot vienkāršu, bet skaistu patiesību, draudzība ir pats svarīgākais, un draugi ir mūsu otrā ģimene.

Asprātīgi un naivi

Filma izvairās no ironiskas pasmiešanās par supervaroņu kino žanru. Tā apzinās savu naivumu, bet izspēlē to caur patiesu prieku. Tādējādi skatītājiem garantēts priecīgs piedzīvojums pasaulē, kas ir redzama ar Billija acīm.

Protams, šis ir absolūts izklaides kino, bet, kā mēdz teikt, «ar sirdi». Zināmā mērā filmas tuvākā līdziniece ir 1988. gada «Lielais» ar Tomu Henku galvenajā lomā. Tikai šoreiz visam klāt vēl nāk supervaroņi, maģija un ļoti daudz asprātīgu epizožu, kurās smieties kopā ar galvenajiem varoņiem un viņu patieso brīnuma sajūtu.

«ŠEZAM!» ("Shazam!")
Piedzīvojumu filma, spraiga sižeta filma, fantāzija, ASV, 2019
Režisors Deivids F. Sandbergs.
Lomās: Zakarijs Levi, Marks Strongs, Ašers Endžels, Džeks Dilans Greizers, Džimons Hunsū, Feita Hermane, Greisa Fultone.

KRITIĶU VIEDOKĻI


FRENKS ŠEKS,  «THE HOLLYWOOD REPORTER»: APBUROŠI SMIEKLĪGI

*****
««Šezam!» arī paveicies ar lieliskiem aktierdarbiem gan no pieaugušajiem, gan jaunākajiem aktieriem. Levi galvenajā lomā ir apburošs, smieklīgi apvienojot nūģīgo tīnīgumu, kas slēpjas viņa muskuļotajā supervaroņa ķermenī.» 


OUENS GLAIBERMENS, «VARIETY»: PATIESA SATĪRA

****
«Levi tēlojuma nekaunīgi naivais triks ir tas, ka viņš neņirgājas, – viņš ir pilnīgi patiess. Viņš vienkārši tēlo supervaroni ar milzīgu «viltvārža sindromu». Filmā it kā skatāmies zinošu satīru par komiksu filmām, kas tajā pašā laikā katrā kadrā ir pilnīgi patiesa.»


ALEKSS ABAD-SANTOSS, «VOX.COM»: MAĢISKA BRĪNUMA SAJŪTA

****

««Šezam!» lielu daļu filmas šķiet kā brīvdienu versija par šo žanru. Pieņemot patieso prieku un sirsnīgo maigumu, «Šezam!» atļauj mums pilnīgi novērtēt maģisko brīnuma sajūtu, ko supervaroņi mums dod. Filma pati sevi apzinās, bet neiesmej par maģijas spēles dabu.»