foto: REUTERS/SCANPIX
Holivudas aktrises iesaistītas vērienīgā studiju krāpšanas shēmā; nikna māmiņa tiesā no viņām prasa 500 miljardus dolāru
56 gadus vecā Felisitija Hafmena par darbu seriālā "Bīstamās mājsaimnieces" tikusi arī pie "Emmy" balvas.
Slavenības
2019. gada 18. marts, 11:45

Holivudas aktrises iesaistītas vērienīgā studiju krāpšanas shēmā; nikna māmiņa tiesā no viņām prasa 500 miljardus dolāru

Jauns.lv / LETA

ASV aptuveni 50 cilvēkiem, tostarp Holivudas aktieriem un lielu uzņēmumu vadītājiem, izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu un krāpšanos, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu prestižās mācību iestādēs.

Apsūdzēto vidū ir aktrise Felisitija Hafmena, kas plašāk pazīstama ar lomu seriālā "Desperate Housewives" ("Bīstamās mājsaimnieces"), un seriāla "Full House" ("Pilna māja") zvaigzne Lori Loklina. Apsūdzēti arī vairāki koledžu treneri.

Krāpšanas shēma sākās 2011.gadā un aptvēra tādas elitāras augstskolas kā Kalifornijas Universitāte, Dienvidkalifornijas Universitāte, Džordžtaunas Universitāte, Jeilas un Stenforda universitātes. Mācību iestādes un studentus prokuratūra nav apsūdzējusi. Varasiestādes uzskata, ka daudzos gadījumos pusaudži nav zinājuši par vecāku shēmām, lai panāktu viņu uzņemšanu koledžās.

foto: REUTERS/SCANPIX
Felisitija Hafmena attēlota tiesas zālē radītajā zīmējumā.

Krāpšanas shēmas galvenais organizators ir uzņēmuma "Edge College & Career Network" dibinātājs Viljams "Riks" Singers. Uzņēmums piedāvāja pakalpojumus bērnu iekārtošanā mācību iestādēs.

Prokuratūra apgalvo, ka vecāki maksājuši Singeram lielas naudas summas, lai piekukuļotu koledžu trenerus un administrācijas darbiniekus, kuri safabricēja bērnu uzņemšanas dokumentus, lai viņi izskatītos pēc daudzsološiem atlētiem, tādejādi palielinot viņu izredzes iekļūt izraudzītajā mācību iestādē. Singera uzņēmums arī palīdzējis krāpties koledžu iestāšanās eksāmenos.

Daži no vecākiem par šiem pakalpojumiem samaksājuši līdz pat 6,5 miljoniem ASV dolāru (5,7 miljoni eiro).

Singers jau atzinis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un solījis sadarboties ar prokuratūru. Apsūdzības izvirzītas vismaz deviņiem koledžu treneriem un 33 vecākiem. Vairāki desmiti apsūdzēto, tostarp Hafmena pagājušajā nedēļā tika aizturēti.

Pēc 250 000 dolāru (221 729 eiro) lielas drošības naudas iemaksāšanas Hafmena vēlāk tika atbrīvota. Viņas vīram, aktierim Viljamam Meisijam apsūdzības nav izvirzītas, lai gan ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģents apgalvoja, ka Meisijs atradies vienā telpā ar sievu, kad viņa pirmo reizi uzzinājusi par šo krāpšanas shēmu.

foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Pēc 250 000 dolāru lielas drošības naudas iemaksāšanas Felisitija Hafmena atbrīvota. Viņas vīram aktierim Viljamam Meisijam apsūdzības nav izvirzītas.

Loklina vēl nav aizturēta, bet viņas vīrs, modes dizainers Mosimo Džianulli tika aizturēts un pēc miljona dolāru (886 917 eiro) lielas drošības naudas iemaksāšanas vēlāk atbrīvots.

Vairākiem cilvēkiem, tostarp Hafmenai, izvirzītas apsūdzības par sazvērestību ar nodomu pastrādāt krāpšanu, par ko var tikt piespriests līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Tikmēr kāda māmiņa, apgalvojot, ka viņas dēls nav ticis uzņemts universitātē tikai tāpēc, ka šīs krāpšanas shēmas dēļ tur ticis kāds cits, kam vietai tur būt nevajadzētu, tiesā no aizdomās turētajiem vecākiem cenšas piedzīt 500 miljardus ASV dolāru.

Dženifera Keja Toja Sanfrancisko tiesā iesniegusi prasību, kurā norāda - viņa cītīgi audzinājusi dēlu Džošua, gadu laikā ziedojusies un upurējusies, lai viņš reiz varētu tikt pie labas izglītības. Vidusskolā Džošua bijušas labas atzīmes, un viņš pieteicies studijām "dažās" no universitātēm, kas minētas šajā shēmā. Bet nav ticis uzņemts nevienā.

"Džošua un es ticējām, ka viņam ir godīga iespēja, gluži kā citiem kandidātiem, bet viņš mums neizpaustu iemeslu dēļ uzņemts netika. Tagad es zinu par šo vērienīgo krāpšanas skandālu, kurā bagāti ļaudis sazvērējušies ar ietekmīgiem ļaudīm un koledžu darbiniekiem, lai ļautu bagāto bērniem tikt tajās koledžās, kur netika Džošua," izdevums "Los Angeles Times" citē Tojas tiesā iesniegtajos dokumentos rakstīto.

"Esmu neprātīgi dusmīga un sāpināta, jo manam dēlam, manam vienīgajam bērnam, netika dota iespēja tikt universitātē ne tāpēc, ka viņš nebūtu smagi strādājis un mācījies, bet tāpēc, ka kaut kādiem bagātniekiem likās, ka labāk ir melot, krāpties, zagt un uzpirkt viņu bērnu iespēju iekļūt labā universitātē," norāda Toja un iesniegtajos dokumentos pievienojusi 500 miljardu dolāru vērtu prasību.

Tēmas