foto: REX/ Vida Press
Māte šausmās, ka prestižajai "Oskara" balvai nominēta filma par viņas trīsgadīgā dēla slepkavību
Trīsgadīgā Džeimsa Baldžera slepkavas Roberts Tomsons un Džons Veneiblzs.
Kino
2019. gada 25. janvāris, 12:51

Māte šausmās, ka prestižajai "Oskara" balvai nominēta filma par viņas trīsgadīgā dēla slepkavību

Jauns.lv

Pēc prestižās Amerikas Kinoakadēmijas "Oskara" balvas nominantu paziņošanas kārtīgu traci medijos sacēlusi 1993.gadā nogalinātā Džeimsa Baldžera māte. Dokumentālā īsfilma "Detainment", kurā atainoti šausminošie notikumi, uzņemta bez viņas ziņas un tagad ir izvirzīta balvai labākās dokumentālās īsfilmas nominācijā, ziņo "BBC".

Filmas sižets vēsta par diviem desmitgadniekiem, kuri tika atzīti par vainīgiem trīsgadīgā puisēna slepkavībā 1993.gadā. Īsfilmā atainota abu puišu iztaujāšana policijas iecirknī pēc tam, kad novērošanas kameras apstiprināja abu iesaisti šausminošajā noziegumā. Filmā izmantots oriģinālais teksts no pratināšanas laikā veiktajiem ierakstiem.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Sabiedrība bija satriekta par šausminošo slepkavību.

Nogalinātā Džeimsa māte ir sašutusi, jo filmas veidošana ar viņu nemaz nav tikusi saskaņota. "Es nespēju izteikt, cik pretīgi un skumji es jūtos par faktu, ka šī "filma" ir tikusi uzņemta un tagad ir nominēta "Oskaram"," sociālajā portālā "Twitter" pauž Denīze Fergusa, Džeimsa Baldžera māte.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Nogalinātā puisēna māte Denīze Fērgusa.

"Tā ir viena lieta, izveidot filmu bez Džeimsa ģimenes piekrišanas, tomēr pavisam cita, likt bērnam atainot Džeimsa pēdējās stundas pirms viņš tika brutāli nogalināts, liekot manai ģimenei to pārdzīvot atkal un atkal! Pēc visa, ko es esmu teikusi par šo "filmu", pēc maniem lūgumiem filmas režisoram to izņemt no publiskās vides, tā tik un tā ir nominēta "Oskara" balvai. Kinoakadēmija ir ignorējusi 90 tūkstošu cilvēku parakstītu petīciju gluži tāpat, kā manas jūtas," satriekta ir māte.

Īsfilmu "Detainment" ir veidojis īru režisors Vinsents Lembe, kurš gan ir atvainojies sievietei, ka nav viņu pietiekoši ātri pabrīdinājis par filmas tapšanas procesu, kā arī "par bēdām, kuras filma šķietami izraisījusi."

foto: Ken McKay/ITV/REX/ Vida Press
Īsfilmas "Detained" režisors Vinsents Lembe.

Sieviete medijiem atklāj, ka uzskata, ka Lembe cenšas iedzīvoties uz ģimenes traģēdijas. "Es nedomāju, ka filmai būtu jādod balva, režisors tikai vēlas spodrināt savu karjeru un sevi, izmantojot citu sēras," savas domas atklāj Fergusa. "Bērns, kurš filmā atveido Džeimsu, šausmās raud, kas tam bērnam bijis jāpiedzīvo, lai spētu tā notēlot?" Ģimene uzsver, ka ir ļoti sāpīgi jau atkal atcerēties notikušo.

foto: Ken McKay/ITV/REX/ Vida Press
Nogalinātā puisēna ģimene.

Pats režisors neuzskata, ka filmu būtu jānosoda: "Es negaidu, ka Džeimsa ģimene atbalstīs filmu, kurā slepkavas atainotas no cilvēciskās puses, tomēr es ceru, ka viņi sapratīs iemeslu, kāpēc filma tika radīta. Es centos piedāvāt saprast iemeslus, kāpēc šie desmitgadīgie puikas pastrādāja nežēlīgo noziegumu, jo, ja mēs necentīsimies iedziļināties un saprast iemeslus, kas tāds var atgadīties arī nākotnē."

foto: REX/ Vida Press
Attēls no videoieraksta, kurā redzama Džeimsa Baldžera nolaupīšana.
foto: Vida Press
Džeimsa Baldžera kapa vieta.

"Oskara" balvai nominētā dokumentālā īsfilma "Detainment" vēsta par 1993.gada traģisko atgadījumu Lielbritānijā, kad par trīsgadīga bērna slepkavību tika apcietināti divi desmitgadīgi puiši - Džons Veineblzs un Roberts Tomsons. Notikušais satrieca sabiedrību, īpaši Liverpūles apkaimē dzīvojošos. Abi puiši mazo zēnu nolaupījuši no kāda iepirkšanās centra un nogalinājuši, pēc tam pametot uz vilciena sliedēm

foto: Mirrorpix / Vida Press
Džeimsa Baldžera bēres.
foto: Mirrorpix / Vida Press
Ziedu jūra mirušā puiša piemiņai.

Neskatoties uz nogalinātā Džeimsa mātes centieniem cietumsodus pagarināt, abi puiši no cietuma tika atbrīvoti jau pēc astoņiem gadiem.

foto: REX/ Vida Press
Trīsgadīgā Džeimsa Baldžera slepkava Džons Veneiblzs.
foto: REX/ Vida Press
Trīsgadīgā Džeimsa Baldžera slepkava Roberts Tomsons.