foto: Mārtiņš Ziders
Lai samaksātu rēķinus, Ingus Baušķenieks pārdod vecāku īpašumus: "Ar mūziku nenopelnīsi"
Ar mūziku nenopelnīsi, sūrojas Ingus Baušķenieks.
Slavenības
2018. gada 17. decembris, 06:25

Lai samaksātu rēķinus, Ingus Baušķenieks pārdod vecāku īpašumus: "Ar mūziku nenopelnīsi"

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Viens no pazīstamākajiem pagrīdes mūziķiem Ingus Baušķenieks ik pa laikam iznāk no pagrīdes un parādās sabiedrībā. Žurnālam "Kas Jauns" mākslinieks atklājis sāpīgu stāstu – viņam nākas pārdot vecāku īpašumus, lai izdzīvotu.

Decembra beigās Baušķenieks svinēs 62. dzimšanas dienu, bet pirms mēneša viņa grupa "Dzeltenie pastnieki" izdeva savu devīto albumu "Nepieklājīgā meitene".

"Dzelteno pastnieku" albuma "Nepieklājīgā Meitene" atklāšana

17. novembra vakarā Rīgas bārā "Aleponija" notika grupas "Dzeltenie pastnieki" albuma "Nepieklājīgā Meitene" atklāšanas balle.

gallery icon

Nesen Baušķenieks ar grupu uzstājās mūzikas un mākslas festivālā "Bildes", kur viņu atbalstīja draudzene – par mūziķi krietni jaunākā dāma no mīļotā nešķīrās ne soli, turklāt pēc grupas uzstāšanās pat Ingum palīdzēja novākt no skatuves instrumentus!

Festivāla "Bildes 2018" veterānu koncerts

1. decembrī ar veterānu koncertu Rīgas Kongresu namā noslēdzās mūzikas un mākslas festivāls "Bildes 2018".

gallery icon

Albums – tā ir finansiāla izgāšanās

Ingus Baušķenieks ir priecīgs, ka par viņa jauno albumu ir tik liela klausītāju interese. „Kad pirms 15 gadiem iznāca "Kaķis", neviens par to neinteresējās. Ir jauki, ka mūsu jaunais albums ir pamanīts, lai gan... Taisīt tādu plati – tā ir milzīga finansiāla izgāšanās. Tie ir izdoti 4500 eiro un atpelnīts viens tūkstotis. Veiksmes gadījumā – divi tūkstoši,” atzīst mūziķis.

No kā tad Ingus Baušķenieks iztiek? Vai tiešām no savas mūzikas vien, no reklāmas džinglu sacerēšanas? „Ar savu mūziku pie naudas netikt. Bet ar reklāmām nodarbojos astoņdesmitajos gados, tagad vairs ne. Mums izveidojusies tāda savstarpēja atgrūšanās. No kā iztieku? Lielā mērā no tā, kas man palicis no vecākiem,” atbild mūziķis, kurš nekad nav slēpis, ka visgrūtākajos brīžos nācies pārdot pa kādai tēva, slavenā mākslinieka Ausekļa Baušķenieka, gleznai.

„Es jau rēķinu, kas man ar naudu notiek. Ir daži mēneši, kad finanšu ziņā neesmu noslīdējis lejā. Bet tie ir daži mēneši gadā. Jā, lai izdotu šo plati, pārdevu vecāku dzīvokli... Lai gan patiesībā ne jau tāpēc to darīju. Man vajadzēja naudu, jo nebija, ar ko samaksāt rēķinus. Un, kad parādījās nauda, sapratu – jā, varu arī uztaisīt albumu!” paskaidro Ingus.

Smalka meitene pie sāniem

Nu jau pāris gadu Ingum Baušķeniekam pie sāniem ir jauna draudzene. „Jauna mūza? Nu kāda gan viņa jaunā mūza? Viņai ir jau 29 gadi! Esam kopā četrus gadus,” par vēsturnieci, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Pieminekļu dokumentācijas centra speciālisti Ēriku Tālbergu saka mūziķis.

Baušķenieks ir divas reizes precējies – vispirms ar dziedātāju Edīti Baušķenieci, un šajā 17 gadu ilgajā laulībā pasaulē nāca viņu dēls Matīss. Savukārt 2002. gadā Ingus apprecējās otrreiz, ar 22 gadus jaunāko Mākslas akadēmijas studenti Aneti. Šī kaislīgā laulība gan ilga tikai nepilnu gadu. Pēc šķiršanās Baušķenieks visai drīz uzsāka attiecības ar 17 gadu jaunāko Sanitu Jeromani, un viņiem piedzima dēls Emīls.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jau dažus gadus mūziķa mūza ir vēsturniece Ērika.

Nu Baušķenieks ir kopā ar Ēriku. Abi sapazinušies pirms vairākiem gadiem, bet jūtas uzplaukušas tikai pēc ilgāka laika. „Dikti smalka meitene, ļoti man palīdz. Starp citu, viņas vectētiņš, slavenais ainavu fotogrāfs Jānis Tālbergs, bija tas, kura fotografēto ozolu un Daugavas loku ainavu Latvijas Banka izmantoja piecu un desmit latu banknošu noformējumā!” par savu mīļoto pastāsta Baušķenieks.

Raksturojot Ēriku, Ingus saka: „Viņa patiešām ir smalka meitene, raksta dzeju. Ar viņu ir, par ko parunāt, ir interesanti būt kopā. Un viņa man ļoti palīdz arī tehniskās lietās. Piemēram, lieliski zina, kur kādi vadi jāsasprauž, lai visi instrumenti skanētu. Viņa tehnikas jomā ir daudz zinošāka nekā mani dēli.”

Grupas „Dzeltenie pastnieki” koncerts koncertzālē „Palladium Rīga”

gallery icon

Dēls Matīss pametis Latviju

Uz jautājumu, ko tad dara abi dēli – četrpadsmitgadīgais Emīls un 34 gadus vecais Matīss –, mūziķis smagi nopūšas. „Matīss dzīvojas pa Holandi, mēģina realizēt savas idejas, bet, vai kaut kas sanāks, kas to lai zina. Viņš ir diplomēts biologs, taču strādā gadījuma rakstura darbus. Šeit savā jomā viņš vispār nevarēja nopelnīt iztikai, bet Holandē vismaz kaut kādi darbi sanāk. Viņš bakalaura un maģistra darbus bioloģijā aizstāvēja uz 10 ballēm, taču viņam nav darba!” saskumst Ingus, bet pēc mirkļa piebilst: „Labi vismaz, ka ir atguvies no tuberkulozes, ar ko saslima, kad zinātnes nolūkos to pētīja. Viņš uzrāvās uz ne tiem mikrobiem, un nācās vairākus gadus nopietni ārstēties. Kopš tā laika viņam tuberkulozi pētīt kaut kā vairs negribas.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ingus pirms vairākiem gadiem kopā ar dēlu Matīsu. Tagad puisis dzīvo Nīderlandē.

Bet ko jaunākais dēls? „Mazais „sēž telefonā” un spēlē savas spēlītes. Tās viņam tur ir visdažādākās, bet tās intereses mums nesakrīt,” pasmaida Latvijas mūzikas leģenda Ingus Baušķenieks.